Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Novým trenérem Sparty je Brian Priske

Dánský kouč přebírá A-tým

Sdílet

A-tým Sparty povede dánský trenér Brian Priske. Ten má za sebou úspěšné působení v Midtjyllandu, se kterým vyhrál v ročníku 2019/20 dánskou ligu. Následně pak v kvalifikaci Ligy mistrů prošel do skupinové fáze, když postupně vyřadil Ludogorec Razgrad, Young Boys Bern a Slavii.
„Brian byl jako trenér formován systémem Midtjyllandu, který má za cíl vyhrávat, rozvíjet hráče a dávat příležitost mladým talentům. To jsou stejné cíle, jaké máme i my ve Spartě. S tímto způsobem práce dokázal vyhrát titul v dánské lize a následně postoupit přes kvalifikaci do skupinové fáze Ligy mistrů. Má také zkušenosti z Evropské ligy, kam se dokázal probojovat též přes kvalifikační předkola s Antverpami. Věříme, že ve Spartě naváže na svou dosavadní trenérskou práci,“ říká sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický.
Pětačtyřicetiletý Dán svou trenérskou kariéru zahájil v roce 2011 právě v Midtjyllandu, kde působil jako asistent. V sezoně 2016/17 působil ve stejné funkci v FC Kodaň. Následně se vrátil do Midtjyllandu, kde se v roce 2019 stal hlavním trenérem.
Hned v první sezoně s ambiciózním klubem ovládl nejvyšší soutěž. Tu Midtjylland vyhrál se ziskem 82 bodů ve 36 zápasech. Na druhou Kodaň měl náskok 14 bodů.
V kvalifikaci Ligy mistrů musel dánský mistr startovat už ve druhém předkole. V ročníku 2020/21 se hrála úvodní tři předkola na jeden zápas. Priske se svým celkem zvítězil 1:0 na hřišti Ludogorce Razgrad. Následně Midtjylland doma přehrál 3:0 Young Boys Bern.
Poté už přišlo play-off hrané na dva zápasy. V něm Priske vyřadil Slavii. Úvodní duel skončil bez branek. V odvetě pak Midtjylland zvítězil 4:1. Poprvé v klubové historii tak postoupil do základní skupiny Ligy mistrů. V náročné společnosti Liverpoolu, Atalanty a Ajaxu získali Dánové dva body po remízách s Atalantou a Liverpoolem.
Druhá Priskova sezona v klubu nabídla pořádně tuhý boj mezi Midtjyllandem a Brøndby. Ve prospěch našeho nedávného soupeře v Evropské lize rozhodl jeden jediný bod. Před ročníkem 2021/2022 Brian Priske zamířil do belgických Antverp.
S klubem postoupil do základní skupiny Evropské ligy, když vyřadil kyperskou Omonii. Ve skupině s Frankfurtem, Olympiakosem a Fenerbahce získal pět bodů za výhru s Olympiakosem a remízy s Fenerbahce a Frankfurtem. Na kvalifikaci do jarní fáze to nestačilo. V domácí soutěži Antverpy postoupily do závěrečné skupiny o titul a nakonec obsadily čtvrté místo. Po sezoně, v jejímž průběhu nastaly v klubu organizační změny, v Antverpách skončil.
Jako hráč působil Brian Priske v AaB, s kterým vyhrál v roce 1999 dánskou ligu, v Genku, Portsmouthu nebo v Bruggách, s nimiž zvítězil v belgickém poháru. V letech 2003–2007 reprezentoval rodnou zem. V roce 2004 byl členem dánského výběru na EURO 2004. Na turnaji nastoupil proti Itálii. Čtvrtfinále turnaje, ve kterém Dánové nastoupili proti České republice, sledoval z lavičky náhradníků. V českém výběhu naproti tomu odehrál celé utkání Tomáš Rosický. Nyní budou oba stát na stejné straně.
Trenére, vítejte ve Spartě a ať se vám daří!

Další novinky