Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyWU-18

Obrat dorostenek proti Slovácku

Sparta o své výhře rozhodla v závěru

Sdílet

Po prohraném derby čekal na Spartu další těžký soupeř a vzhledem k tomu, jak se prezentoval, lze bez nadsázky říct, že se jednalo o prozatím nejtěžšího soupeře – Slovácko. To přijelo do Strahova nabuzené a skvěle připravené. Dosud sbíralo pouze vítězství a díky skóre se vyhřívalo na prvním místě ligové tabulky. Sparta naopak potřebovala po porážce se Slavií a remíze s Pardubicemi konečně zabrat.
Sestava domácích doznala spousty změn. Do obrany se po zranění vrátila Bárková, na stoperu se letos poprvé ukázala Kubíčková, do brány si po dvouzápasové odmlce stoupla Vokurková, v útoku dostala přednost Nováková a Stibůrková tentokrát zastala roli uprostřed hřiště. Jako i jindy tribuny přinesly spoustu diváků, jelikož vedle na hřišti se souběžně hrály zápasy našich nejmenších kloučků, kteří juniorkám přinesly štěstí už při penaltovém rozstřelu s Pardubicemi. A že ho tentokrát bylo třeba měrou vrchovatou! 
Zápas sotva začal a Slovácko se mohlo těšit z vedení. Ve 4. minutě se k míči dostala Polášková, prošla přes dvě obránkyně a přesnou střelou k tyči nedala Vokurkové šanci – 0:1! 
Aby toho nebylo málo, za dvě minuty napřáhla hráčka Slovácka zpoza vápna a pěknou střelou orazítkovala břevno sparťanské svatyně. To probudilo i Spartu. Po rychlém protiútoku se dostala k slušné pozici, kterou zastavily hostující hráčky faulem těsně před vápnem. K míči se postavila Stibůrková a dobře umístěnou střelou k tyči vyrovnala – 1:1! 
Gólové hody zakončila ve 12. minutě kapitánka Střížová, která poté, co utekla celé obraně, opět přesně a nekompromisně zamířila k tyči – 1:2! 
Domácí hráčky byly zaskočené a nedokázaly se poprat s hrou Slovácka, hřiště bylo roztahané, záloha nestačila doplňovat útočnice, snadno přicházely chyby v rozehrávce a skoro každý balon sbíralo Slovácko a udržovalo tak svůj tlak prakticky celý první poločas. Další góly však naštěstí pro Spartu nepřicházely, k dobrému výkonu se po počáteční nejistotě rozchytala Vokurková a do šaten se tak šlo s výsledkem 1:2. 
V poločase přišel pověstný fén trenérky Mocové. Kyblík byl tentokrát dobře schovaný ve sprchách a jeho náhradník – odpadkový koš velikosti kádě na vorvaně – naháněl zřejmě hrůzu i pověstné pravačce trenérky. Tentokrát to tedy odnesly jen bubínky – ty ušní. 
Druhý poločas měla Sparta lepší nástup než do toho prvního, lépe dostupovala hráčky a lépe vyplňovala střed pole, Slovácko už nechodilo v tak velkém počtu dopředu, i tak si vytvářelo šance dál. Zhruba v 53. minutě po přímém kopu trefilo břevno. V 55. minutě zatlačila Ducháčková se Stibůrkovou na rozehrávku soupeřky, míč se dostal ke Stibůrkové, ta ho prakticky okamžitě dala Ducháčkové, které se otevřela dálnice uprostřed hřiště. S míčem tentokrát nepelášila až před bránu, v klidu si balon připravila na střelu a z téměř 30 metrů vymetla šibenici hostující brankářky – 2:2!  
Gól roku bychom tedy měli. Sparťankám to vlilo novou energii do žil. A vzhledem k tomu, co v bráně předváděla Vokurková, nabyla i lavička přesvědčení, že dnes se neprohraje, dnes za námi stojí všichni svatí. Dvě minuty po gólu to sice pán Bůh nepotvrdil a nechal přestřelit de facto prázdnou bránu Novákovou, ale pak dal veškerou energii do rukavic Vokurkové, která se vytáhla po přímém kopu Slovácka a vyškrábla střelu mířící k šibenici na roh. Už už zvedaly hostující hráčky ruce a chystaly se oslavovat, když zázračná „lapačka“ Vokurkové vymrštila míč z trasy brány.
Hráčky, které po poločase probíraly, že až dají Spartě další gól, budou se radovat jinak a víc, tak měly smůlu i tentokráte. Možná, že to byly právě ony, které přisoudily štěstěnu na stranu domácích, protože při dalším z protiútoků hosté spálili nemožné. Po krásné akci jedné z hráček přišla chytrá a přesná přihrávka přes celé pokutové území na osamocenou útočnici, která v ideální pozici na malém vápně nedokázala zamířit přesně, Vokurková se skvěle přemístila a tuto tutovku ji chytla. Ani  následná dorážka nenašla své místo v síti a Sparta tak dál držela remízový stav. 
Slovácko po vyrovnávacím gólu opět vrhlo síly do útočení a vyráželo ke steči branky ve větším množství hráček, tím se vylouply skulinky v jejich obraně a Sparta tak mohla podnikat výpady, nicméně často nedotáhla akci do konce, často chyběla finální kvalita. Ta chyběla opět i Slovácku, když skákavý balón útočnice sice poslala podél vyběhnuvší Vokurkové, avšak vedle brány. 
V šanci se vyskytla i Ducháčková, která opět neúnavně pilovala lajnu, ve své šanci se však dostala mimo ideální pozici a brankářku neprostřelila. Oba týmy se hnaly za vítězstvím a když po chybě v rozehrávce Vokurkové přestřelila prázdnou bránu útočnice Slovácka, zdálo se, že oba týmy se rozejdou smírně. Jenže, jak už to tak bývá – zdání klame! V 87. minutě se k míči dostala Svobodová, přelobovala obranu do běhu Švíbkové a ta i přes včasné vyběhnutí brankářky Batouškové špičkou kopačky poslala míč do sítě – 3:2! 
Slovácko se snažilo vyrovnat, ale Sparta byla proti, Vokurková pokračovala v krasojízdě a hostujícím hráčkám tak zbyly oči pro pláč. Vítězství si s holkama užili i malí sparťánci, kteří po skončení svého zápasu fandili za bránou a připojili se k děkovačce a následnému vítěznému pokřiku.  
Hodnocení trenérky Ivy Mocové: „Utkání se pro nás nevyvíjelo dobře, dostali jsme brzký gól, což nás dostalo dolů. Jsem strašně ráda za holky, že si uvědomily a věřily tomu, co po nich chceme a ověřily si, že to může fungovat. V poločase jsme si něco důrazně řekli, druhý část utkání byla z naší strany lepší a konečně se podařilo prolomit tu střeleckou smůlu a utkání jsme zvládli a dotáhli do úspěšného konce. Musím vyzdvihnout kvalitu Slovácka, které mělo velmi dobře připravený tým a i díky němu to bylo velmi pohledné utkání. Jsem ráda, že se nám začíná vyprázdňovat marodka. Velké díky masérovi Pavlu Koubkovi, fyzio Kláře Formanové a kondičákovi Petru Horákovi za to, že připravují holky tak, aby mohly naskočit do zápasu.“ 
1. liga dorostenek
AC Sparta Praha - 1. FC Slovácko
 3:2
Góly: 8‘ Stibůrková, 55‘ Ducháčková, 87‘ Švíbková 
Sestava: Vokurková - Svobodová, Kubíčková, Bárková (89. Dvořáková), Brejšková, Truxová, Švíbková, Ducháčková, Stibůrková (79. Krämerová), Litvanová (34. Jakubů), Nováková (69. Šťastná) 

Další novinky