Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyŽeny A

Ondrušová: těším se na atmosféru ‚kdo s koho'

Sparťanky čeká derby žen

Sdílet

V kádru žen Sparty má Lucia Ondrušová nejbohatší zkušenosti se zahraničím. Usměvavá Slovenka si nyní užívá návrat do Prahy a vyhlíží sobotní derby.

V létě 2007 přišla do Sparty jako devatenáctiletý talent z bratislavského Slovanu. Poprvé odešla od rodiny, osamostatnila se. Nevěděla, jestli se tu prosadí. Často volala domů, posílala esemesky.
Nakonec se však prosadila na výbornou. Za její éry Sparta během pěti let pokaždé získala mistrovský titul, vždy k tomu přidala i zisk domácího poháru. Se Spartou pravidelně hrávala Ligu mistryň, celkem čtyřikrát se se svými spoluhráčkami dostala mezi TOP16 nejlepších týmů v Evropě.
V létě 2012 se na krátko vrátila do Slovanu, od října 2012 až do léta 2014 pak ještě kopala českou ligu za střížkovskou Bohemku, kde jako kapitánka byla u historického bronzu. Následně vyrazila na další angažmá.
Švýcarsko, Itálie a Německo
Ve Švýcarsku oblékala dres Neunkirchu a Basileje. I v zemi helvétského kříže byla úspěšná, získala titul a pohár. Sezónu 2018/19 strávila v italské Veroně a poslední rok hrála německou Bundesligu za Kolín.
A od léta je zpátky ve Spartě. „Měla jsem nabídky i z jiných týmů, ale po mé kariéře, kterou mám za sebou, jsem chtěla jít do známého prostředí a nezačínat zase někde od začátku,“ řekla Ondrušová při podpisu smlouvy.
Věděla, do čeho jde
Moje pocity z návratu jsou určitě pozitivní. V podstatě jsem věděla, do čeho jdu. Znala jsem Prahu a polovinu spoluhráček v kabině,“ líčí dvaatřicetiletá fotbalistka. „Tréninky jsou tu velmi kvalitní. Líbí se mi, že jsou promyšlené, přizpůsobené našim potřebám. A hlavně každá hráčka jde do všeho na 100 %, což v zahraničí ne vždy tak bylo.“
Ve druhém ligovém kole dala Ondrušová svůj první gól po návratu. „Samozřejmě jsem za něj velmi ráda. Utkání jsme si s trenéry zhodnotili a řekli jsme si, co chceme v dalších zápasech.“
Kdo s koho
Aktuálně je všechna pozornost směřována k sobotnímu utkání s pražskou Slavií. „Na derby zápasy jsem se vždy velmi těšila. Střetnou se ti nejlepší. Těším se opět po letech na tu atmosféru ‚kdo s koho',“ říká Ondrušová.
Fanoušci Sparty pro mě byli vždy něčím speciální. Mám doteď v paměti to, jak nás na každém derby podporovali, a to i na výjezdech. Znovu se na ně těším a doufám, že se na nás v sobotu chystají ve velkém počtu,“ uzavírá Lucia Ondrušová.
1. liga žen 2020/21, 3. kolo
AC Sparta Praha – SK Slavia Praha
sobota 5. 9. 2020 16:00 – TCM Strahov
Rozhodčí: Blažena Kánská - Jana Štychová, Zuzana Špindlerová. Čtvrtá rozhodčí: Olga Zadinová
Utkání je přístupno divákům. Stream ze zápasu nabídneme na live.sparta.cz

Další novinky