Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeMuži A

Osmá výhra v řadě

Sparťané porazili Hradec Králové 2:0

Sdílet

Před reprezentační pauzou vyzvali sparťané Hradec Králové. Utkání ovlivnila červená karta pro domácí, kterou za nevybíraví zákrok obdržel ve 20. minutě Kučera. Svěřenci Briana Priskeho využili početní převahy ještě do konce poločasu, kdy se prosadil Lukáš Haraslín. V samém závěru přidal druhou branku Tomáš Wiesner, a rozhodl tak o konečném výsledku 2:0.
Ačkoliv utkání 24. kola české nejvyšší soutěže hrané v Mladé Boleslavi bylo pro sparťany klasifikováno jako venkovní, na tribunách to vypadalo přesně naopak. Fanoušci Hradce Králové zde byly v jasné menšině. Ze zdravotních důvodů nebyla realizačnímu týmu k dispozici čtveřice hráčů, kromě dlouhodobě zraněných Čelůstky s Peškem nemohli do klání zasáhnout Casper Højer a Jan Mejdr. To znamenalo po několika zápasové pauze návrat do základu pro Tomáše Wiesnera. Připravený naskočit z lavičky byl také David Pavelka, který v novém roce laboroval se zraněním. Od úvodních minut nastoupila tato jedenáctka: Kovář – Vitík, Sørensen, Krejčí – Wiesner, Kairinen, Sadílek, Zelený – Čvančara, Kuchta, Haraslín.
Skóre se mohlo měnit hned ve 3. minutě, kdy hradečtí sice překonali Kováře, branka ale nebyla uznána, jelikož padla z ofsajdové pozice. V 6. minutě se dostal k nebezpečnému zakončení Martin Vitík, jeho dalekonosná rána nadělala Bajzovi problémy. Po čtvrt hodině hry pálil z otočky po dlouhém autu Sadílka Kuchta, jeho střela jen těsně minula břevno. O pět minut později si za ošklivý zákrok na Sadílka vysloužil hradecký Kučera červenou kartu, a domácí tak museli pokračovat o deseti.
Obraz hry se po vyloučení okamžitě proměnil. Sparťané se tlačili do šancí a hradečtí se snažili hrozit z rychlých brejků. Ve 30. minutě dostal Krejčí po rohu Kairinena míč do sítě, kvůli teči Kuchty, který stál v ofsajdu, ale nebyla branka uznána. O deset minut později jsme se ovšem už mohli plnohodnotně radovat. Čvančarovu jedovku Bajza ještě vyrazil, na Haraslínovu dorážku už však byl krátký – 1:0!
Po změně stran pokračovali hosté v tlaku, Wiesnera a následně Haraslína ale hradecký brankář vychytal. Po deseti minutách hry měla opět hradecká obrana spoustu práce, nejprve se Kuchta obtočil kolem stopera a vyslal nepříjemnou jedovku, z následného rohu pálil Wiesnera a poté se do šance tlačil opět Kuchta, tentokrát v samostatném úniku nezvládl ani nadvakrát hradeckého brankáře překonat.
V 64. minutě sáhl Brian Priske k prvnímu střídání, Tomáše Čvančaru nahradil na hrací ploše bulharský ofenzivní univerzál Martin Minčev. V průběhu druhé pětačtyřiceti minutovky dostali příležitost také Jakub Jankto s Qazimem Lacim a Awerem Mabilem. Utkání se dohrávalo v poklidu, sparťané kontrolovali hru a oslabenému soupeři nedovolili závěrečné minuty nikterak zdramatizovat. Naopak v 89. minutě ještě navýšil skóre Tomáš Wiesner, a rozhodl tak nejen o konečném výsledku 2:0, ale i dalších třech bodech do ligové tabulky.
1 / 133
FC Hradec Králové – AC Sparta Praha 0:2 (0:1)
Branky: 45. Haraslín, 89. Wiesner. ŽK: 17. Klíma, 29. Kodeš, 75. Vašulín – 81. Minčev, 86. Laci. ČK: 20. Kučera. Rozhodčí: D. Černý - I. Nádvorník, K. Hájek. Návštěva: 5000.
Sestava Hradce: Bajza – Ja. Klíma, Smrž, Čech – Gabriel (46. Novotný), Kodeš, J. Kučera, Harazim – Koubek (61. Pudhorocký), F. Kubala (78. Rada) – Vašulín.
Sestava Sparty: Kovář – Vitík, Sørensen, Krejčí – Wiesner, Kairinen (72. Laci), Sadílek, Zelený (72. Jankto) – Čvančara (64. Minčev), Kuchta, Haraslín (78. Mabil). 

Další novinky