Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-16

Pátí na All Stars Cupu

U16 odehrála pražský turnaj

Sdílet

Sparta se po deseti letech opět zúčastnila mládežnického All Stars Cupu v Horních Počernicích. Turnaj byl v letošním roce určen hráčům ročníku 2003. Po porážce ve čtvrtfinále se Slavií a následných vítězných bojích obsadili sparťané konečnou pátou příčku.
Rudé barvy reprezentoval výběr U16 trenér Hovorky posilněný o dva kmenové hráče U17 – obránce Vitíka a ofenzivního záložníka Karabce. „Šestnáctce“ se podařilo postoupit ze skupinové fáze a ve čtvrtfinále vyzvali tradičního rivala – Slavii. Po bitvě se radoval soupeř a Sparta se musela spokojit se zápasy o 5. - 8. místo. Nejprve zvládla utkání se Zlínem (4:1) a v přímém klání o páté místo přetlačila Slovácko (2:1).
Nejlepším střelcem letenských se stal Adam Karabec, který si připsal šest přesných zásahů a po právu byl vyhlášen nejlepším českým hráčem turnaje. 

Skupinová fáze

AC Sparta Praha U16 – SK Slavia Praha 1:1 (1:0)
Branky: Karabec – Alijagič
V úvodním utkání skupiny D došlo k derby pražských „S“. Diváci na tribuně hlavního hřiště v Horních Počernicích viděli vyrovnané utkání. Již ve druhé minutě se sešívaní dostali k dorážce odražené střely, ale brankář Ulrich podržel svůj tým. Na druhé straně mohl po rohu skórovat Vitík, ale míč mu z hlavy sebral gólman Slavie. Neujmula se ani střela Sprinze zpoza šestnáctky. Skóre zápasu otevřel ve 12. minutě Karabec, který si nevedl míč z pravé strany na střed a přesnou střelou k tyči poslal Spartu do vedení – 1:0.
Ve 22. minutě došlo dle hlavního sudího ke kontaktu ve vápně Sparty a po rozporuplném odpískání zahrávala Slavia pokutový kop. Ten proměnil Aligajič – 1:1. Remízový stav vydržel až do závěrečného hvizdu.
AC Sparta Praha U16 – Paris Saint Germain 1:1 (0:1)
Branky: Karabec – Labila
Do souboje s věhlasným francouzským celkem vstoupili sparťané aktivně a již ve 4. minutě se pravé straně prosmýkl Karabec a tvrdě vypálil. Cestu míče do sítě však zabránil skvělým zákrokem brankář PSG. Pro ofenzivu Sparty nebylo jednoduché přejít přes obranu Francouzů, která těžila ze své výšky a váhy. Ani druhý mač se neobešel bez penalty a opět proti letenským. Jeden z útočníků se 14. minutě otřel o nohu stopera Vitíka a padl k zemi. Sudí jasně ukázal na značku pokutového kopu, ze kterého se nemýlil Labila – 0:1.
Ve druhé půli se útočníci Sparty nebojácně prali se silovými obránci PSG a právě v jednom ze soubojů v šestnáctce došlo k faulu a i sparťané dostali penaltovou příležitost. Síť s přehledem rozvlnil ve 26. minutě Karabec – 1:1.
Ve zbylých minutách se oba týmy soustředili hlavně na bránění a partie nakonec skončila smírně 1:1.
AC Sparta Praha U16 – FC Nitra 1:0 (1:0)
Branky: Kabongo
Závěrečný špíl skupiny začal lépe slovenský soupeř, který několikrát ohrozil branku Sparty. Nejdříve proti rozjeté ofenzivě Nitry dobře vystoupil stoper Vitík a následnou šance vystavil stopku parádním zákrokem brankář Ulrich. Ve 13. minutě našel přesným centrem Walter před brankou Kabonga a ten nadvakrát procedil míč za záda gólmana Nitry – 1:0.
Ve druhé části si svěřenci trenéra Hovorky vytvořili několik dobrých příležitostí, ale žádnou z nich se nepodařilo proměnit. Na druhé straně dobře pracovala sparťanská obrana v čele s Vitíkem a uhájila jednobrankový náskok.
AC Sparta Praha U16 – FK Dukla Praha 0:1 (0:0)
Branky: Suchan
Sobotní program započal nejmladší dorost proti pražské Dukle a celý zápas se trápil v koncovce. Sparťané si vytvořili tlak, ale kýžený gól vstřelit nedokázali. Neproměněné šance potrestal soupeře pár minut před koncem, když se z přímého kopu blýskl Suchan. Sparta podlehla Dukle 0:1.
AC Sparta Praha U16 – Bohemians Praha 1905 2:1 (1:1)
Branky: 2x Karabec – Damašek
Proti Bohemians musela Sparta dohánět jednobrankový náskok, když se v úvodu první půle zapsal mezi střelce Damašek – 0:1.
Jedenáctka v rudých dresech se po inkasovaném gólu rychle oklepala a vrhla se do útoku. Výsledkem bylo vyrovnání ještě v prvním poločase. Karabec si po přiťuknutí Kabonga navedl míč na střed a levačkou uklidil k tyči – 1:1.
O zvrácení nepříznivého stavu se nakonec postaral jediný hráč, protože stejně jako v první části skóroval Adam Karabec a opět tvrdou střelou z hranice šestnáctky – 2:1.
AC Sparta Praha U16 – 1.FC Slovácko 2:0 (0:0)
Branky: Vitík, Stárek
Již ve třetí minutě závěrečného klání skupinové fáze mohl poslat Spartu do vedení Sprinz, ale jeho střela ze středu skončila těsně nad. Vyrovnané střetnutí dlouho nepřineslo branku a bezbrankový stav trval až do druhého poločasu. Sparťanům se vydařily ve třetí desetiminutovce dvě standardní situace. Nejprve usměrnil kop z pravé strany do branky obránce Vitík a následně hlavičkoval jeho stoperský kolega Stárek přesně – 2:0.
Sparťané ustáli tlak Slovácko v posledních minutách a připsali si důležitou výhru.

Čtvrtfinále

AC Sparta Praha U16 – SK Slavia Praha 0:2 (0:1)
Branky: Langhamer, Alijagič
Rozhodující mač celého turnaje rozehrála Sparta docela dobře. V 6. minutě ohrozila branku z přímého kopu, ale zakončení skončilo mimo. O tři minuty později hlavičkoval Lehocký nad. Po aktivním nástupu se do hry začala dostávat Slavia. Krátce před přestávkou předvedl proti tvrdé střele parádní zákrok Ulrich. Odražený míč se však odrazil přímo pod nohy Langhamera, který už měl lehkou práci – 0:1.
Start druhé půle opět patřil rudým. Karabcův zblokovaný pokus doputoval na pravé křídlo přímo k nohám kapitána Vydry, který posílal míč před branku, kde jen o kousek nedosáhl Sprinz. Svěřenci trenéra Hovorky byli nuceni útočit ve vyšším počtu a tím pádem pootevřít zadní řady. Ve 25. minutě se Slavii podařilo rychle odvrátit útok Sparty a založit brejk. Po přenesení hry z levé strany na pravé křídlo se střelou z hranice šestnáctky prosadil Alijagič – 0:2.
Závěrečné minuty si sešívaní pohlídali a Sparta prohrála 0:2.

Zápasy o umístění

AC Sparta Praha U16 – FC Fastav Zlín 4:1
Branky: Kabongo, 2x Karabec, Michl – Číž
Po čtvrtfinálovém zklamání bojovala U16 nejlépe o páté místo v turnaji. Prvním soupeřem v pavouku poražených čtvrtfinalistů byl Fastav Zlín, který podlehl Atléticu Madrid. Hráči v rudých dresech neponechali nic náhodě a již od první minuty zatlačili „ševce“ před vlastní branku. Navíc se dařilo proměňovat příležitosti. Gólman Zlína nakonec musel míč ze své sítě lovit celkem čtyřikrát, když se postupně prosadili Kabongo, Michl a dvakrát Karabec. Fastav odpověděl jediným zásahem Číže a Sparta postoupila do bitvy o páté místo po výhře 4:1.
AC Sparta Praha U16 – 1.FC Slovácko 2:1
Branky: Michl, Lehocký – Kozel
Se Slováckem se dorostenci střetli již ve skupině a chtěli napodobit stejný výsledek – vyhrát. Svůj záměr začali plnit již od prvních momentů zápasu o páté místo. Od úvodního hvizdu uběhlo teprve šest minut a Sparta vedla již o dvě branky. Prosadili se Michl a Lehocký – 2:0.
Slovácku se podařilo pouze snížit zásluhou Kozla a „šestnácka“ zakončila All Stars Cupu vítězstvím 2:1 v boji o konečné páté místo.
Sparta na AllStars Cupu: Ulrich, Kořán – Hodouš, Škoda, Vitík, Konopásek, Vydra, Sprinz, Štěpán, Kabongo, Lehocký, Stárek, Walter, Karabec, Kaštánek, Michl, Nguyen, Kaufman.
1 / 155

Další novinky