Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeMuži A

Sparta porazila Celtic znovu 4:1!

Sparta má v Evropské lize druhé vítězství

Sdílet

Neuvěřitelné! Sparta po výhře 4:1 v Celtic Parku dokázala stejný výsledek proti skotskému mistrovi zopakovat také na Letné. Zápas přitom musela otáčet. Dvakrát se trefil Juliš, jednou Hancko a Plavšić.
Před začátkem zápasu byl na Letné minutou ticha uctěn legendární fotbalista Diego Maradona, který zemřel o den dříve.
Trenér Václav Kotal se vrátil k rozestavení 3-5-2. K dispozici měl uzdraveného Hancka, který byl vlevo, s ním v obraně operovali Plechatý a Pavelka. V záloze začal od úvodu Trávník, v útoku byla dvojice Juliš a Karlsson.
V šesté minutě se Sparta pustila do rychlého protiútoku. Trávník našel centrem Karlssona, ten se snažil vyslat průnikovku na Juliše, balon byl ale příliš dlouhý.
O minutu později to Karlsson zkusil ze své oblíbené pozice. Křížná střela bohužel minula levou tyč.
Po deseti minutách hry do třetice Karlsson. Švéd centroval z levé strany a našel volného Vindheima. Ten měl trochu času na hlavičku, bohužel ji ale nedokázal usměrnit mezi tři tyče.
Pak ale prakticky z ničeho přišel gól Celticu. Édouard se z levé strany dostal do vápna, kde se ho pokoušel zastavit Hancko. To se bohužel nepovedlo, Édouard vyslal křížnou střelu, která se otřela o tyč a skončila za zády Florina Nity.
O pět minut později Dočkal skvělou přihrávkou našel do vápna nabíhajícího Trávníka. Ten zřejmě prováhal správný čas na zakončení. Vystřelil přes obránce, pokus byl ale slabý a Bain jej v klidu chytil.
Krátce na to si Juliš udělal na hraně vápna prostor ke střele a vypálil. Bain jeho pokus k pravé tyči zastavil.
Pak už to ale přišlo! Po rohovém kopu Dočkala se ve zmatku ve vápně skvěle zorientoval Pavelka a poslal balon před sebe, tam ho zachytil Dávid Hancko a vyrovnal střelou k pravé tyči.
Pak přišla šance hostů. Ntcham se dostal k zakončení v pokutovém území Sparty, netrefil ale branku.
A ve 38. minutě to bylo ještě lepší. Dočkal skvělým pasem na zadní tyč našel Juliše, který se dostal k míči i přes obránce a protlačil jej do sítě!
Do šaten jsme mohli jít dokonce s dvougólovým vedením. V nastavení Dočkal z přímého kopu skvěle našel LK37, ten bohužel orazítkoval jen brankovou konstrukci! Po poločase tak Sparta vedla 2:1.
Po dvou minutách hry se Édouard postavil k přímému kopu a dobře trefil prostor u levé tyče, tam se ale skvěle dokázal dostat mrštný Nita! V 51. minutě Christie vypálil z hranice vápna. Jeho křížná střela naštěstí minula levou tyč Nitovy branky.
V 64. minutě se Ntcham se dokázal ve vápně zbavit Hancka a přihrál volnému Édouardovi. Střelce první branky vychytal Nita.
Krátce na to zůstal na zemi ležet Hancko a bylo jasné, že bude muset střídat. Na trávník se dostal vůbec poprvé v Evropské lize Filip Souček. Na stopera se zatáhl LK37.
V 70. minutě Karlsson pelášil po levé straně a dostal se až k vápnu, místo přihrávky na obsazeného Juliše zkusil zakončení. Bohužel minul zařízení.
Deset minut před koncem Karlsson utekl po levé straně a skvělým centrem našel ve vápně volného Juliše. Ten si s nabídnutou šancí skvěle poradil a dal svůj pátý gól v Evropské lize!
Tři minuty před koncem Plavšić hledal centrem Laca Krejčího, bohužel bez úspěchu.
V 85. minutě si Bain nerozuměl s Julienem a Karlsson se toho snažil využít. Bohužel se ale golman Celticu míče dokázal zmocnit.
V nastaveném čase se Pavelka dostal k míči, Dočkal skvělým pasem vyslal dopředu Plavšiće a ten obešel gólmana. Pak už jen zbývalo poslat míč do odkryté branky.
Sparta tak i v domácím zápase porazila Celtic 4:1! Na svém kontě má šest bodů a v závěru skupiny může zabojovat o postup do jarní fáze Evropské ligy.
1 / 84
AC Sparta Praha – Celtic FC 4:1 (2:1)
Góly: 27. Hancko, 38. a 80. Juliš, 90.+4 Plavšić – 15. Édouard. ŽK: LK37, Souček. Rozhodčí: Stieler – Pickel, Schaal (všichni Něm.)
Sparta: Nita – Plechatý, Pavelka, Hancko (67. Souček) – Vindheim, LK37, Trávník (76. Laco Krejčí), Dočkal, Hanousek – Juliš (86. Minčev), Karlsson (86. Plavšić).
Celtic: Bain – Elhamed, Julien, Ajer, Laxalt – Christie, Brown (67. Rogić), Ntcham, McGregor, Elyounoussi – Édouard (82. Klimala).

Další novinky