Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
Novinky

Sportovní ředitel: Tomáš Rosický

Změny v systému řízení klubu, Rosický se stává sportovním ředitelem, Ščasný bude trenérem

Sdílet

Po skončení podzimní části sezony dochází ke změně na klíčové pozici v systému řízení sportovního úseku ACS. Funkci sportovního ředitele už nebude vykonávat Zdeněk Ščasný, před Vánoci obsazuje klíčový post Tomáš Rosický. Ščasný pokračuje v pozici kouče A-týmu.
Kompetence a odpovědnosti trojice generální ředitel, sportovní ředitel a trenér jsou zasazeny do tradiční vertikální struktury řízení, kdy kouč je odpovědný sportovnímu řediteli. A ten pak výsledky své práce předkládá generálnímu řediteli, potažmo představenstvu.
Zdeněk Ščasný bude odpovídat za přípravu A-týmu a koučink, Tomáš Rosický za střednědobou a dlouhodobou sportovní strategii klubu. Sportovní ředitel pak bude řídit pohyb Sparty na transferovém trhu. Nejvyšším výkonným představitelem klubu je pak generální ředitel František Čupr.
„Tomáš vstupuje do nové pozice se silným mandátem, stává se nyní sportovním ředitelem s podporou celého vedení. Jeho úloha je klíčová pro další směřování Sparty. Má jasnou vizi a důkladnou znalost fotbalového prostředí v Česku i v Evropě,“ říká generální ředitel František Čupr.
Bývalý špičkový hráč české reprezentace, Sparty, Dortmundu a Arsenalu ukončil aktivní hráčskou kariéru před dvanácti měsíci, od té chvíle působil v pozici poradce představenstva a sportovního manažera. „Tomáš je jednoznačně připravený do této zodpovědné funkce vstoupit,“ míní generální ředitel František Čupr. „Už při nástupu do Sparty jsem uvedl, že o dvojí roli Zdeňka Ščasného budeme diskutovat. Výsledkem našich debat je rozhodnutí, že nyní už jsou pozice trenéra a sportovního ředitele obsazené dvěma lidmi.“
Rosický: „Změny v kádru i posílení realizačního týmu“
Tomáš Rosický s podporou vedení učinil ihned po skončení podzimní části sezony první klíčové rozhodnutí: v pozici trenéra zůstává Zdeněk Ščasný. „Na začátku letošního roku jsem prohlásil, že budeme možná potřebovat víc času na to, abychom tým stabilizovali. Bohužel se tato předpověď naplnila. Mým rozhodnutím, a jsem ve shodě s generálním ředitelem a představenstvem, je v tuto chvíli to, že změnu na pozici trenéra dělat nebudeme,“ uvádí Tomáš Rosický.
„Za dobu, co jsem po návratu ze zahraničí v klubu působil jako hráč a posléze i manažer, se vyměnilo hodně trenérů. Průběh jejich angažmá byl přitom ve většině případů stejný, po jejich nástupu došlo k oživení mužstva a následovalo krátkodobé zlepšení. Po relativně krátkém časovém úseku však výkonnost hráčů opět upadala. Proto si myslím, že problémy, které klub v posledním období má, nejsou jen věcí trenérů. I s ohledem na to jsme se rozhodli nadále pracovat se Zdeňkem, který má naši důvěru. Jedním z prvních cílů pak je vytvořit mu adekvátní servis rozšířením realizačního týmu,“ předkládá svůj názor Rosický.
„Budeme se také výrazně soustředit na změny ve stávajícím kádru, i když mohou bolet, a na posílení realizačního týmu. Bude nutné učinit i takové kroky, které bude potřeba důkladně a otevřeně vysvětlit fanouškům. Každopádně nevydařený podzim byl obrovským zklamáním pro mě i pro trenéra a celé vedení. V mnoha ohledech však byl určující v tom, jakou cestou se nyní vydáme.“
Příchody hráčů podle koncepčních kritérií
Vizí sportovního ředitele Tomáše Rosického je skladba kádru na základě jasně definovaných kritérií. Jaké podmínky například budou při zvažování přínosu potenciálních posil doprovázet sportovní výkonnost a dovednosti?
„Mojí ambicí je přivádět hráče, kteří se budou se Spartou identifikovat. Pro mě bylo privilegium za Spartu hrát a je pro mě privilegium působit v klubu dál. A chci spolupracovat s hráči, kteří to budou vnímat stejně,“ vysvětluje Rosický. „Další kritéria máme stanovená interně, věřím, že budou časem jasně rozpoznatelná i zvenčí. Musíme také mít v týmu balanc mezi českými a zahraničními hráči. Je nutné, aby se z téhle kombinace zrodil skutečný tým a neměli jsme v kabině skupinu individualistů. Rozhodně také chceme vytvářet příležitosti v A-týmu pro odchovance.“
Cíl: stabilizace, pak návrat do pohárové Evropy
Jaké jsou střednědobé cíle, které si vytyčilo sportovní vedení klubu? „Po neúspěšných dvou posledních ligových sezonách a nevydařeném podzimu je potřeba pomocí konkrétních jednotlivých kroků tým stabilizovat. A prvním konkrétním cílem je vrátit se do evropských pohárů, kde dvě sezony v řadě klub chyběl,“ říká Rosický.
K naplnění těchto cílů klub obsadil klíčové pozice Tomášem Rosickým, který má s mezinárodním fotbalem dlouholeté zkušenosti, a trenérem Zdeňkem Ščasným, který dovedl Spartu v sezoně 2015/2016 až do čtvrtfinále Evropské ligy.

Sdílet

    Další novinky