Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Správně pokrývat prostor a zlepšit kombinaci!

Lukáš Štetina, Michal Sáček a Zdeněk Ščasný před utkáním na Dukle

Sdílet

Sparta výsledkově zvládla vstup do jarní části sezony, když na svém hřišti porazila Bohemians Praha 1905. Teď nás čeká premiérové jarní utkání venku, vůbec nejkratší možný ligový výjezd na hřiště Dukly. Sparťani vědí, že duel s Klokany nebyl po herní stránce ideální a že před pondělním zápasem je na čem pracovat.
„Samozřejmě jsme za tři body s Bohemkou rádi, ale ukázalo se, že je toho ještě hodně, na čem je třeba dál pracovat. Zejména ve druhé půli nám chyběla finální fáze, měli jsme sice náznaky ze stran, ale centry nepřicházely, zbytečně jsme to obtáčeli. Chyběla nám myšlenka, na to se musíme před Duklou zaměřit,“ hodnotí minulý zápas i přípravu na ten nadcházející Michal Sáček.
Podobně zápas s takřka týdením odstupem vidí trenér Zdeněk Ščasný: „Chtěli jsme za každou cenu vyhrát, což se nám povedlo, věděli jsme, že nebude snadné navázat na uvolněnou přípravu. Ukázalo to samozřejmě naši nervozitu, ale zároveň třeba i to, že mladí kluci mají na to, aby v sestavě zůstali.“
„První zápas jara byl velmi důležitý, vzadu jsme udrželi nulu a trochu se štěstím jsme vyhráli, ale počítá se to. Jen škoda té hry, kterou musíme zlepšit. Věřím, že čím víc zápasů odehrajeme, tím výrazněji půjdou naše výkony vzhůru,“ říká se vzpomínkou na nedělní zápas proti Bohemians Lukáš Štetina.
Vedle Štetiny nastoupil ve své prvoligové premiéře devatenáctiletý Dominik Plechatý: „Hráli jsme spolu už v přípravě. Samozřejmě vzájemně při zápase hodně komunikuje, to je velmi důležité. I mimo hřiště si říkáme, co bylo dobře a na čem je ještě potřeba zapracovat. Dominik je výjimečný, což se ukazuje v tom, že je v devatenácti v A týmu. Když na sobě bude pracovat, má obrovský potenciál,“ věří svému novému parťákovi z obrany Štetina.
Dukla je poslední tým tabulky, ale sparťani ji před vzájemným zápasem nepodceňují: „Takhle soupeře vůbec nerozlišujeme, to, že je Dukla poslední, v zápase se Spartou nic neznamená. Může to být o to těžší, budou si chtít dokázat, na co mají. Víme, že naše venkovní zápasy nebyly ideální, ale tenhle rozhodně musíme zvládnout,“ vyhlíží Michal Sáček pondělní duel na Julisce.
„Soupeři, proti kterým hraje Sparta, se vždy chtějí vytáhnout a podat mimořádný výkon. Ale pokud se chceme vrátit do důstojné pozice a chceme se bodově dotáhnout na špici, musíme v takových zápasech bodovat,“ říká jednoznačně trenér Ščasný.
„Dlouhou dobu jsem tam působil, a i když se jejich fotbal trochu změnil, pořád platí, že neustoupili od kombinační hry. Musíme dávat pozor na to, abychom nikde nezaspali. Na Julisce je navíc o něco větší hřiště, což Dukle svědčí. O to důležitější bude, abychom správně pokrývali prostory a do ničeho je nepustili,“ uzavírá Lukáš Štetina, pro kterého v pondělí půjde o druhý návrat na Duklu po přestupu do Sparty.

Další novinky