Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
Rozhovory

Srdce ze železa: František Čupr

Poslechněte si podcast s generálním ředitelem klubu

Sdílet

Na soustředění v Marbelle jsme pro vás natočili další díl sparťanského podcastu Srdce ze železa. Hostem byl tentokrát generální ředitel Sparty František Čupr. Celý podcast si poslechněte zde. Můžete si přečíst malou ukázku.
Jak vnímáte úlohu generálního ředitele Sparty ze svého pohledu?
Moje úloha je taková, že když bude Sparta úspěšná, tak dělám svou práci dobře. Mým úkolem je vybrat si správné lidi do vedení klubu. Lidi, kterým důvěřuji, jsou pracovití a vědí, co dělají. Díky tomu věřím, že budeme úspěšný klub.
Přemýšlel jste o tom, že byste používal osobní profil na sociálních sítích?
Pro mě je na prvním místě klub a jeho fungování. Jsem rád, když můžeme komunikovat za klub. Nemám osobní ambici někde vystupovat jako František Čupr. Vždycky budeme komunikovat jako Sparta.
Co byste vzkázal fanouškům, kteří mají obavu, že po akvizici West Hamu, bude Sparta níž v žebříčku priorit?
Sparta je a bude na prvním místě z hlediska fotbalového vnímání. West Ham je zajímavá investiční příležitost. Je to silný fotbalový klub v Premier League. Je to i velká prestižní věc z hlediska Sparty, nejen Daniela Křetínského a EPH. Když si vezmu kluby z Premier League, hodnota Liverpoolu před 10 lety byla zhruba 300 milionů liber. Po úspěšném období se pohybuje kolem 3 miliard liber. To je trojnásobek ceny před deseti lety. Věřím, že West Ham může udělat podobný úspěch. Hraje špičku Premier League a dokazuje to, že je jeden z nejlepších klubů na světě. Potenciál klubu je tedy velký. Když to vztáhnu ke Spartě, je to obrovsky prestižní. Už jsme zahájili spolupráci, konkrétně se sportovním úsekem West Hamu. Sledují naše hráče a bavíme se o tom, že bychom mohli společně řešit například scouting. Kooperace s tak významným klubem může Spartě jen prospět. Věřím, že i naši hráči budou daleko intenzivněji vnímat, že se na ně jezdí dívat scout West Hamu, jaký je jejich potenciál pro Premier League. I cesta našich hráčů do Premier League bude jednodušší. Z hlediska Sparty vidím jenom plusy.
Trenér Vrba říkal, že prodloužení smlouvy přišlo dřív, než čekal, ale že ho nabídka potěšila. Proč klub přistoupil k tomuto kroku a co je společným cílem?
Hodně jsme se o tom bavili s Tomášem Rosickém. Je to v jeho gesci. On je ten, který to navrhuje a s tím návrhem přišel. Já jsem s tím návrhem souhlasil. Ten důvod, proč jsme se rozhodli k tomu přistoupit už teď, je, abychom ukázali Pavlu Vrbovi, realizačnímu týmu a všem hráčům, že je to ocenění jejich práce, že za Pavlem Vrbou stojíme. Vnímáme, že posunul mančaft dopředu a dává mu i celému realizačnímu týmu klid pro následující sezonu. Četl jsem diskuze a komentáře a věřím, že to oceňují i fanoušci. Stabilizovali jsme trenérskou pozici a nevymýšlíme nic dalšího. Za sebe můžu říct, že vidím, jak dobře to funguje, jak funguje Pavel Vrba s Tomášem Rosickým. Mančaft funguje. Rozhovor dáváme na soustředění v Marbelle. Bavíme se o fotbale i nefotbalových věcech. Klub funguje dobře i po lidské stránce. Zároveň jsou k tomu výsledky. Hrajeme o tři poháry. Pořád jsme v Evropě, hrajeme o titul, jsme v MOL Cupu. Není tedy jakýkoliv důvod to měnit.

Sdílet

    Další novinky