Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Trenér Vrba ví, jak vyhrávat tituly

Sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický na tiskové konferenci po jmenování nového kouče

Sdílet

Sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický předstoupil před novináře a na tiskové konferenci vysvětloval důvody, které jej vedly k tomu, že se novým trenérem Sparty stal Pavel Vrba. Přečtěte si přepis tiskové konference nebo se podívejte na rozhovor sportovního ředitele pro Sparta TV.

ROSICKÝ | Trenér Vrba ví, jak vyhrávat tituly

Můžete popsat dění posledních dnů?
Podobně, jak vám to popisoval trenér. Všechno bylo velice rychlé a hektické. Byl jsem poprvé v kontaktu s trenérem Vrbou od úterý. V úterý odpoledne jsme všechno dodělali a rozhodlo se, že trenér Vrba bude trenérem Sparty. Bylo to všechno velice rychlé a hektické. Jsem moc rád, že Pavel Vrba je trenérem Sparty. Trenér Vrba ví, jak vyhrát.
Jak těžká byla domluva napříč vedením? Vznikala domluva na trenéru Vrbovi složitě?
Vůbec to složitě nevznikalo. Já jsem přisel před majitele s jasným návrhem, že novým trenérem Sparty by měl být Pavel Vrba a majitel to akceptoval.
Už jste si s trenérem sedli a nastavili spolupráci?
Jednoznačně chceme navázat na to, co se snažíme budovat. Velice často jsem mluvil o strategickém nastavení, které máme. Pro mě jsou důležité principy hry. To, jak chceme, aby se Sparta prezentovala. Ty jsou jasně jednotné s trenérem Vrbou. To je pro mě to nejzásadnější. Co se týká systému hry nebo rozestavení, to je samozřejmě důležité, ale není to nejzásadnější, co ve fotbale je. Když vidíte, jak se fotbal vyvíjí, vše se velice prolíná, systémy se prolínají do defensivy i ofenzivy. Pro mě jsou mnohem zásadnější principy hry jako takové, které jsou potom vidět na hřišti.
Mluvilo se o posilách, místo toho přišel nový trenér. Můžete to okomentovat?
Trenérskou změnu jsem vysvětloval. Herní projev měl negativní tendenci, a proto jsme se k tomuto kroku rozhodli. Bylo to velice složité a rozhodnutí se nerodilo snadno. Trenér Kotal udělal velkou práci, byl to úspěšný trenér a dokázal to i se Spartou. Nebylo to vůbec jednoduché. Trend byl ale hodně negativní a my jsme to nemohli ignorovat. Co se týká posil, víte, že máme kádr pětadvaceti fotbalistů. Jsme v určité fázi našeho strategického nastavení. Naše nastavení bylo, že pokud někoho přivedeme, musíme být jasně přesvědčeni, že to je hráč do základní sestavy. Musíte brát situaci v dnešním světě, co se týká covidu, financí a tak dále. My nejsme v situaci, abychom zaplatili za hráče třeba dva a půl milionu euro.
Věříte, že trenér Vrba je schopen vrátit Spartu na vrchol a sestavit dominantní tým?
Trenér Vrba už to v historii dokázal, a to je také jedním z důvodů, proč tady je. Principy hry, které ho vždycky zdobily, se slučují s našimi a s tím, jak chceme, aby se Sparta prezentovala. Má obrovskou historii. Dokázal vyhrávat tituly. Jednoznačně doufám, že to dokáže i se Spartou a kvality na to má. Ty jsou jasně prokazatelné.
Jaké jste si stanovili cíle?
Od chvíle, kdy jsem ve Spartě sportovním ředitelem, jsem říkal, že kroky budou postupné. Od vytvoření týmu, aby se Sparta prezentovala jako tým, a ne jako spolek individualistů. Na všechno potřebujeme trochu času. Dalším krokem byla výhra v poháru, pak rozvoj mladých hráčů. Před začátkem sezony jsme si stanovili cíle. To byla Evropa, být tam konkurenceschopní, rozvoj celého týmu mladých hráčů a skončit lépe než sezonu minulou. Strategie je jasná.
Defenziva Spartě na jaře fungovala. Bylo jedním z důvodů, proč přišel trenér Vrba zlepšení ofenzivy?
Víte, jak klub jako Sparta musí fungovat. Musí se prolínat předvedená hra s výsledky. V dnešním fotbale je zásadní mít v ofenzivní fázi jasně viditelné součinnosti eventuelně automatismy. To je to, co trenéra Vrbu vždycky zdobilo. Jeho týmy měly vždycky jasnou strukturu a do ofenzivy byly velice kreativní, a to od něho očekáváme.
Bude Sparta i nadále sázet na mladé hráče?
Jednoznačně. Trenér Vrba ví, do jakého nastavení přichází. Je to jedna z věcí, na které chceme pracovat a kterou on akceptuje. Myslím si, že v minulosti nikdy nebyl v klubu, kde by se s mladými hráči tolik pracovalo a byli tak kvalitní. To by tedy neměl být problém. Dále chceme a budeme dávat šanci mladým. Mládí ale není zásluha. Kluci si to musí zasloužit. My jim chceme otevřít dveře, aby měli dobré kariéry a šanci ve Spartě dostali, pokud si ji zaslouží. Každý musí dostat to, co si zaslouží.
Počítá se, že trenér Kotal zůstane na Spartě, nebo úplně opouští klub?
Momentálně úplně opouští klub. Tuhle verzi jsme ale otevřeli a já bych byl moc rád, kdyby trenér Kotal ve Spartě v jakékoliv roli dál působil. Je to velice chytrý člověk. Takového člověka chcete v organizaci mít. On si teď potřebuje odpočinout, vzít si od všeho trochu distanc. Chceme ale, aby tady nadále působil.
Jaká je délka smlouvy trenéra Vrby?
Trenér by měl podepsat smlouvu na rok a půl.
Konzultoval jste jmenování trenéra Vrby se staršími hráči?
Já v žádném případě nekomunikuji s hráči, o tom, kdo by měl být jejich nový trenér.
Část fanoušků nebyla jmenováním trenéra nadšená. Nebojíte se, že se jmenování trenéra Vrby otočí proti Spartě?
Já jsem v historii nezaznamenal, že by trenér Vrba měl se Spartou problém. Vždycky o ní mluvil s respektem. Byl její soupeř, jasně to chápu. Víte, jak to ve fotbale je. Všechno se hodnotí podle výsledků. Pokud bude trenér Vrba úspěšný, jak my očekáváme, lidé na Spartě ho přijmou.
Jak jste si s trenérem vytyčili pravomoci?
Trenér Vrba je zodpovědný za herní projev a v tom má absolutně volnou ruku.
Jaké změny nastávají v realizačním týmu?
Realizační tým se obměnil jen v pozici asistentů. Pavel Vrba přichází se Zdeňkem Bečkou a Martinem Ticháčkem. Michal Šmarda končí s trenérem Kotalem. David Bičík se přesouvá k B-týmu. To jsou jediné změny, které se dějí.

Další novinky