Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-17

U17: Po podzimu s pětibodovým náskokem

Sedmnáctka v lize na 1. místě

Sdílet

Sedmnáctce se fantasticky povedl vstup do nové ligové sezony, když vyhrála úvodních 11 zápasů. V závěru přišly dvě zaváhání, ale i tak je z toho první místo s náskokem pěti bodů před pronásledovateli. V článku se dozvíte více o její zápasech, hráčských a týmových statistikách a také zde najdete rozhovor s trenérem.
Úvod soutěžního ročníku 2022/2023 by se v podání sedmnáctky dal nazvat spanilou jízdou, kdy v prvních jedenácti utkáních pokaždé naplno bodovala, což přispělo k tomu, že jsme už od úvodních kol byli v čele tabulky, kde se nám podařilo vydržet až do samého konce podzimní části. Nic na to nezměnily ani dvě prohry v závěru.
V patnácti zápasech sparťané dosáhli 39 bodů za 13 výher a 2 prohry při skóre 56:16. Před druhou Ostravou mají náskok pět bodů a před třetí Slavií ještě o dva víc.
Na domácím hřišti jsme vyhráli všech sedm klání, do kterých jsme nastoupili a venku jsme získali během osmi soubojů 18 bodů. V obou ohledech jsme obsadili první příčku. V domácím prostředí jsme navíc dosáhli druhého nejvyššího počtu gólů (30) a zároveň jsme i nejméně inkasovali (7). Na hřištích soupeřů jsme skórovali nejvíce přesných zásahů (26) a v počtu inkasovaných branek jsme druzí (9).
Kolo Domácí Hosté Výsledek
1. FK Dukla Praha AC Sparta Praha 1:4
2 AC Sparta Praha SK Dynamo Č. Budějovice 3:1
3. MFK Karviná AC Sparta Praha 0:2
4. AC Sparta Praha SK Sigma Olomouc 3:2
5. 1.FK Příbram AC Sparta Praha 1:6
6. AC Sparta Praha 1.FC Slovácko 3:0
7. FC Trinity Zlín AC Sparta Praha 1:3
8. AC Sparta Praha FK Mladá Boleslav 7:0
9. FC Hradec Králové AC Sparta Praha 1:4
10. AC Sparta Praha FC Viktoria Plzeň 5:1
11. FK Vysočina Jihlava AC Sparta Praha 0:5
12. AC Sparta Praha FC Zbrojovka Brno 8:3
13. FK Pardubice AC Sparta Praha 4:2
14. AC Sparta Praha SK Slavia Praha 1:0
15. FC Baník Ostrava AC Sparta Praha 1:0
Góly
Sparta se celkově prosadila 56krát, což je druhý nejvyšší počet v celé soutěži. Naše góly si mezi sebe rozdělilo 14 hráčů. Jedna branka byla klasifikována jako vlastní. Nejlepším střelcem našeho týmu se stal Damián Kotrba, který zaznamenal 13 přesných zásahů.
Střelec Góly
Damián Kotrba 13
Ondřej Penxa 12
Lukáš Moudrý 8
Robert James Fritz 4
Nicholas Anthony Demmer 3
Nicolas Piralić 3
Lukas Saal 2
Šimon Tesař 2
Jakub Tošnar 2
Kryštof Winter 2
Filip Princ 1
Daniel Rus 1
Vojtěch Sedláček 1
Jakub Šetka 1
Brankáři
Během podzimu se postavili mezi tři tyče tři gólmani, kteří se podíleli na tom, že Sparta inkasovala druhý nejmenší počet gólů (16) v lize. Nejvíce toho odchytal Cuesta. Ten nastoupil s výjimkou zápasu s Plzní do všech utkání. V duelu s Duklou ho v 68. minutě nahradil Šmidmajer, který je primárně brankářem kategorie U16.
Jméno Zápasy Čistá konta
Pedro Antonio Rodriguez Cuesta 14 5
Tobiáš Souček 1 0
Filip Šmidmajer 1 0
Hráči
Ve sparťanském dresu se v první polovině sezony představilo 22 fotbalistů. Sedláček, Šetka a Kotrba zaznamenali start v každém souboji. Několik hráčů nastoupilo během podzimu i za jiné kategorie.
Jméno Zápasy
Vojtěch Sedláček 15
Jakub Šetka 15
Damián Kotrba 15
Matěj Diviš 14
Nicolas Piralić 14
Ondřej Penxa 13
Jan Liška 12
Lukáš Moudrý 12
Robert James Fritz 11
Filip Princ 11
Kryštof Winter 11
Nicholas Anthony Demmer 10
Lukas Saal 10
Dennis Krpálek 9
Jan Reitmeier 9
Šimon Tesař 9
Šimon Wölfl 9
Matyáš Poturnay 5
Jakub Tošnar 4
Daniel Rus 3
Adam Kolínek 1
Štěpán Jaroslav Vodolán 1
Závěr článku tvoří rozhovor s hlavním trenérem, ve kterém Jakub Hovorka rozebral podzim detailněji.
Jak hodnotíte podzimní část?
Hodnotím ji pozitivně. U každého hráče jsme zaznamenali výkonnostní posun a zlepšili je v mnoha činnostech, které budou v budoucnu potřebovat. Jako tým jsme zvládli těžká utkání a povedla se nám i krásná série výher a povedených duelů. Také jsem velice rád, že nám hráči vydrželi, až na drobné zranění a nemoci, zdraví a mohli naplno trénovat. V neposlední řadě nás všechny těší, že se klukům daří i v reprezentacích a jsou tam oporami.
Jsme na prvním místě tabulky. Určitá spokojenost panuje, nikoli však uspokojení. Víme, že soutěž je nesmírně vyrovnaná a čeká nás spousta těžkých utkání, na která se musíme dobře připravit.
Zaznamenali jste 11 výher v řadě, ale v posledních čtyřech duelech jste dvakrát zakopli. Čemu připisujete tento slabší závěr?
Po reprezentační přestávce jsme bohužel nenavázali na optimální výkony z předešlých utkání. Dělali jsme individuální chyby, dostali laciné branky, byli nekvalitní a zbrklí ve finální fázi hry. Nejvíce mě mrzí špatný výkon nás všech, který jsme předvedli v Pardubicích.
Co vnímáte jako pozitiva první poloviny sezony?
Největší pozitivum podzimní části vidím v tom, že tým táhne za jeden provaz. Každý hráč a realizační člen týmu dělá pro svůj rozvoj a posun týmu maximum. Hráči jsou hladoví, chtějí být každým dnem lepší a posouvat své dovednosti a schopnosti tím správným směrem.
Chci i touto cestou poděkovat všem, kdo se podílí na chodu mužstva. Speciálně pak Honzovi Šabackému a Honzovi Ruprichovi, kteří, ač mají spoustu svých dalších povinností, dělají svou práci na 100 % a jsou mi obrovskou oporou.
Naopak, co považujete za negativa?
Je mi líto, že jsme nemohli zapojit do plnohodnotné sportovní přípravy dlouhodobě zraněného Davida Svobodu. Jinak negativ a chyb je spousta. Kluci mají v tomto věku právo chybovat, důležité však je, aby se z chyb poučili, již je neopakovali a posunuli se dál.

Další novinky