Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Věřil jsem, že to dokážeme otočit

Trenér Sparty Václav Kotal po výhře v Karviné

Sdílet

Václav Kotal na lavičce prožil místy infarktový zápas. Sparta prohrávala 0:2, dokázala ale pěti brankami otočit. Přečtěte si, co řekl po utkání sparťanský kouč pro Sparta TV nebo se podívejte na video.

KOTAL | Věřil jsem, že to dokážeme otočit

Trenére, vítězství s pořádnými nervy. Jak jste zápas prožíval vy?
Myslím si, že se nám povedl vstup do utkání. Měli jsme tam několik velmi dobrých příležitostí. Adam Hložek hlavou netrefil, další dva tři centry tam prolétly. Ale bohužel chyby vzadu nás stály dvoubrankové vedení domácích. Jsem ale rád, že to kluci nepoložili a dokázali to otočit. Já jsem ale věřil, že to dokážeme. Dopředu jsme silní. Dali jsme čtyři, tři a nyní pět gólů. Určitě kvalita dopředu tam je. Škoda, že jsme dostali dva góly a trochu jsme si připravili nervy. Ale možná i tohle vítězství nám pomůže.
Na jednu stranu nervy, na druhou dlouho nevídaná otočka. V čem to tedy může Spartě pomoci?
To ukáže až budoucnost. Je potřeba, aby si kluci věřili. Musíme odstranit zbytečné chyby. Nechali jsme se obejít úplně zbytečně tuším před druhým gólem. Je potřeba obranou fázi zkvalitnit. To jsou takové základní věci.
Jak hodnotíte výkon obrany, která po zranění Štetiny poprvé nastoupila v tomto složení?
Nerad hodnotím jednotlivce. Prohrává a vyhrává celý tým. Na každém hráči najdete plusy. Lischák nahrál na gól. Plusů tam určitě bylo víc. U Plechyho ve druhém poločase už to bylo v pořádku. Hrát za Spartu není jednoduché, obzvlášť, když prohráváte. Jak říkám, jsem rád, že to kluci otočili a že jsme to zvládli.
Kozák má trochu jinou roli než v minulé sezoně. Podruhé přišel do zápasu, podruhé dal gól. Je to role, která mu pro celou sezonu může sedět?
To není pro celou sezonu. Hráli jsme venku a chcete zvolit pohyblivější hráče. Teď budeme hrát doma a je možné, že až si zanalyzuji hru soupeře, bude hrát od začátku. Vždycky chceme mužstvo postavit tak, abychom hráli nejlíp a byli nejefektivnější.
Poprvé hrál italský Ladislav Krejčí a hned zapsal asistenci. Postavil jste ho na pravou stranu. Jedná se o dlouhodobější řešení?
Měli jsme to připravené, kdyby nemohl Andy, který měl nějaké zdravotní problémy. Netrénoval, ale nakonec se dal dohromady. To jsem rád. My jsme tu variantu nacvičovali a Láďa, když přišel do Itálie, tak i hrával zprava. Já v tom nevidím problém.
Tipněte si, po jaké době jde Sparta do čela ligy.
(Směje se) To jste mě překvapil. Na to jsem se opravdu nedíval. Jsem takový pověrčivý a říkal jsem si, ať to dopadne a jsme nahoře. Nevím.
Poprvé od srpna 2016. Jaký je to pocit dostat Spartu do čela ligy?
Pocit je to příjemný. Já bych to ale raději viděl po konečném 34. kole. To by bylo určitě lepší.

Další novinky