Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Vyhraná derby, Evropa a silné domácí prostředí

Ohlédnutí za působením kouče v našem klubu

Sdílet

V podzimních 19 kolech FORTUNA:LIGY získal tým pod vedením trenéra Pavla Vrby celkem 45 bodů, což je nejvíc od titulové sezony 2013/14. Na podzim Sparta po dlouhé době vyhrála derby a zároveň postoupila z kvalifikace do základní skupiny evropských pohárů.
Pavel Vrba přišel do Sparty v únoru roku 2021, když nahradil trenéra Václava Kotala. Následně Spartu vytáhl na konečné druhé místo FORTUNA:LIGY. Zároveň tým zahájil dlouhou sérii dvanácti domácích ligových výher, která skončila až při podzimním remízovém duelu s Jabloncem. Vrchol však přišel hned v následném ligovém zápase na Letné, když Sparta v 300. derby zvítězila nad Slavií a utnula dlouhou šňůru bez výhry nad největším rivalem, která trvala od roku 2016. Na Letné vedl trenér Vrba Spartu v 25 zápasech FORTUNA:LIGY, ve kterých získal 92 % možných bodů.
V létě 2021 zároveň vedl Spartu v předkole Ligy mistrů proti Rapidu Vídeň. Nejprve sice Sparta prohrála v Rakousku 1:2, následně ale doma zvítězila 2:0 a prošla do dalšího kola. Tím se zároveň kvalifikovala do základní skupiny Evropské ligy. Poprvé od roku 2017 tak prošla do hlavní fáze evropského poháru prostřednictvím letní kvalifikace. Ve skupině pak tým zvítězil na Letné nad Rangers a Brøndby. S Dánským mistrem remizoval venku a se ziskem sedmi bodů se dostal do play-off Konferenční ligy. Tam už ale nestačil na Partizan Bělehrad.
Výhru v derby se na jaře podařilo zopakovat také v Edenu, kde Sparta zvítězila ve čtvrtfinále MOL Cupu 2:0 a následně došla až do finále soutěže. Finále bylo odloženo na 18. května kvůli nezpůsobilé hrací ploše.
Tři kola před koncem ligy je však jasné, že Sparta zakončí tento ročník FORTUNA:LIGY na konečném třetím místě. Působení ve Spartě končí trenér Vrba s bilancí 50 odkoučovaných ligových duelů, ve kterých získal celkem 72,7 % bodů.
Trenére, děkujeme za Vaši práci.

Další novinky