Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Z Kangy může profitovat celý tým

Tisková konference s trenérem Václavem Jílkem

Sdílet

Sparta porazila Příbram 3:0 a navázala na domácí výhru s Jabloncem. Zároveň se dobře naladila na čtvrteční 3. předkolo Evropské ligy proti Trabzonsporu. Výhru nad Příbramí hodnotil trenér Václav Jílek.

TISKOVKA | Trenér Jílek po Příbrami

Stoperská dvojice zůstala stejná jako v Českých Budějovicích. Co vás k tomu vedlo?
My už musíme konečně stabilizovat složení obranné čtveřice. Byť měl Costa v minulém zápase v Budějovicích určitě problémy, tak hlavně ve druhém poločase šel jeho výkon nahoru. Pro nás je důležité udržet levonohého stopera v sestavě. Z tohoto důvodu tam Costa zůstal. Štetina podává poměrně stabilní a vyrovnané výkony. Ne bez chyb, to určitě ne, ale v tuto chvíli se nám jevilo jako ideální ponechat tuto dvojici a myslím, že to byl správný tah.
Tým táhl Kanga, který měl bilanci 2+1. Co byste řekl k jeho výkonu?
Je potřeba říct, že dva plusové góly jsou z penalty. Ano, je to součást hry, ale nebyly to věci ze hry. Z té jsme se dneska neprosadili. Všechny tři góly padly ze standardních situací. Jenom to ale dokládá, že se snaží plnit naše zadání, to znamená pohyb nad první řadou soupeře, hrát rychle a neslézat ke stoperům pro míče. Je vidět, že soupeři na tu situaci čekají. Má myšlenku vyřešit situaci konstruktivně. V momentě, kdy nedostane tolik času, tak má problém. Chceme ho podržet nahoře, protože tam jeho kvalita mužstvu pomáhá nejvíc. Je dobře, že si obě penalty vzal a proměnil je způsobem, jakým je proměňuje na trénincích. Dokáže zachovat chladnou hlavu. První gól, který utkání otevřel, padl po skvěle zahrané standardce. Je potřeba ale také říci, že jsme velmi špatně bránili střed hřiště. Soupeř dostával dost prostoru a přečísloval nás. To jsou věci, na kterých musí středoví hráči zapracovat. Ať už Kanga, Trávník nebo Hašek. Tam nás čeká hodně práce, aby se soupeř nedostával tak snadno přes střední pásmo.
Velmi dobrý výkon předvedl Ladislav Krejčí, souhlasíte?
Řekl bych, že předvedl velkou aktivitu. Chceme po něm, aby se snažil balony uhrávat. Je to sebevědomý hráč. Vymykal se ve vzdušných soubojích, kterých vyhrál snad 100 procent. Čekáme ještě víc nabídek a zrychlení hry. Má na to. Přitom je to hráč, který je vysoký a víc by mu asi vyhovoval fyzický způsob hry. Ještě bychom od něj potřebovali dostat více rychlosti do hry. Ale jinak klobouk dolů, v Brně poslední tři měsíce nehrál, tady do toho skočil rovnýma nohama a zvládá to zatím velmi dobře. Doufám, že mu to vydrží a jeho výkonnost půjde ještě nahoru.
Nemáte pocit, že hráči se ještě učí s Kangou hrát?
Dá se s tím souhlasit. Není to jen hra s Kangou, ale s typickou šestkou. Hrajeme v jiném postavení středových hráčů. Chceme po nich jiné věci. Michal Trávník i Martin Hašek měli ve svých předchozích klubech víc volnosti a větší akční rádius. My je potřebujeme udržet v určitých pozicích, aby nám fungovala výstavba, která dnes nefungovala dobře. To je potřeba si přiznat. Kolikrát to bylo tím, že jsme nebyli ve správném postavení. Někdy je to s Kangou složité. V momentě, kdy se nám to podaří, a já jsem přesvědčen, že se nám to podaří, z toho bude profitovat celé mužstvo. Rezervy ale ještě máme.
Michal Sáček působil na pravém beku hodně spolehlivě. Jak jste byl s jeho výkonem spokojen?
Pro mě osobně naplňuje základní premisu, že dobrý fotbalista odehraje jakýkoliv post. On má dobré herní vidění, čte hru a má velmi dobrý první dotek. Fyzicky není tolik silný, ale dobře čte hru. To, že je na pravém beku, mu vyhovuje. Je ale potřeba si uvědomit, že tam bylo víc ofenzivní činnosti. To je mu vlastnější. V momentě, kdy budeme muset víc bránit, tak to bude opravdová zkouška jeho obranných kvalit. V prvním poločase byl umírněný, byla tam nízká podpora ofenzivy, ve druhém naplno ukázal, proč jsme ho do této pozice dali. Slibujeme si od něj podporu ofenzivy a to velmi dobře plnil. Za mě to zvládl velmi dobře.
Jak je na tom fyzicky nová posila Dávid Hancko?
My jsme brali Dávida s určitou vizí, ne aktuálně na první zápas s Trabzonsporem. Přišel ve stavu velmi dobré fyzické připravenosti. Také mentálně je velmi dobře připraven. Je to velmi dobře atleticky vybavený hráč. Myslím, že konkurenci zvýší výrazně. Bude záležet na tom, kdo na tom bude lépe. Ať už na pozici pravého nebo levého beka jsme konkurenci potřebovali.
Florin Nita působí jistě. Tlačili jste na něj v přípravě, aby hrál více na jistotu? Je nyní jasná jednička?
Dá se s tím souhlasit. Florin je nyní malinko před Milanem. Jeho rychlost, postřeh, kvalita gólmanského umění jsou na vysoké úrovni. Dokáže nám pomoct v těžkých situacích. V Budějovicích i tady nám pomohl. Další složkou bylo, aby se vyvaroval zbytečných rozehrávek. Teď se nacházíme na pomezí. Dnes jsem viděl i situace, kdy naopak bych vyžadoval, abychom to zvládli hrát kombinačně, a tam už se toho trochu bojíme. Musíme najít míru rizika do čeho jít a do čeho nejít. Od ultrarizika jsme přešli k alibi. Musíme najít míru, abychom si připravili situace, ve chvíli, kdy máme dobře připravené hráče. Florin ukazuje, že do začátku sezony se formou trefil a potvrdil to ve všech utkáních.
Na střídačce byl Lukáš Juliš. Jak to vypadá s jeho zapojením?
Byla to trochu vynucená věc. Šíře kádru pro nominaci nebyla taková. Vypadl nám kvůli zdravotnímu problému ze včerejška David Karlsson a chtěli jsme dalšího útočného hráče. Julda je nechystám tak na 70 až 80 procent. Fyzické manko, které v průběhu rekonvalescence nabral, bylo poměrně velké. Dostává prostor za béčko, kde ho v průběhu dalšího měsíce chceme maximálně využívat a uvidíme, jak na tom bude výkonnostně. Určitě ale není připraven odehrát celý zápas.

Další novinky