Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeMuži A

Z Plzně bez bodu

Na západě Čech prohra 1:2

Sdílet

Sparta ukončila svou šňůru vítězných zápasů na číslovce 8, deváté vítězství nepřišlo. V Plzni jsme naopak prohráli 1:2, když o vítězství domácích rozhodli Chorý a Mihálik. V závěru korigoval Karlsson, to už v době, kdy byl ve sprše vyloučený Kopic.
Trenér Václav Kotal asi i k přihlédnutím ke středečnímu finále MOL Cupu dal v sestavě příležitost obvyklým náhradníkům, nastoupili tak například Nita, Mandjeck, Costa nebo Drchal. Na lavičce se na svou první ligovou šanci těšili Horák, Hucek a Patrák.
Další mladík, který nastoupil v základní sestavě, Adam Karabec, byl prvním, kdo v zápase vystřelil. Jeho pokus z hranice vápna ale ve třetí minutě mířil nad branku.
V úvodu Sparta zkoušela hrozit hlavně z brejků. V první desetiminutovce byl nejnebezpečnější asi ten, v jehož závěru byl Hložek. Ten zpoza vápna vypálil, tečovaný míč ale skončil mimo branku, kterou hájil Aleš Hruška.
Byť jsme nastoupili ve značně obměněné sestavě, měli jsme ze začátku víc ze hry a gólové potvrzení málem přišlo po čtvrt hodině. Hložek krásně udržel míč i se třemi soupeři na zádech a předal ho Dočkalovi. Ten se rozhodl vypálit z pětadvaceti metrů a byl z toho nádherný pokus, který zastavilo až břevno za Hruškou.
Ve 23. minutě měli první šanci i domácí. Zprava přiletěl do vápna centr od Kayamby, před Nitou hlavičkoval Mihálik. Branku ale netrefil.
Prakticky vzápětí přišla opravdu tutová šance Plzně. Karabec při rozehrávce ztratil míč před naší brankou a rázem šli dva domácí sami na Nitu. Ten ovšem nejdřív zlikvidoval střelu Hořavy a následně i dorážku Kayamby. Neuvěřitelná práce sparťanského gólmana!
Šance probraly domácí a ti pak měli víc míč na kopačkách. Přesto mohl po půlhodině otevřít skóre Tetteh. Ten se po několika odrazech míče ocitl s balonem na kopačce sám před Hruškou. Snažil se mu míč procpat mezi nohama, plzeňský brankář ale nenechal mezírku volnou a jeho pokus lapil.
V závěru poločasu pak ještě utíkal po hezkém centru z hloubi pole sám na branku Hložek, zezadu ho ale dostihl Havel a odzbrojil.
Po pauze jsme také měli první akci my. Horák posunul na Kangu, ten otočil hru na Vindheima doprava. Norský obránce poslal do vápna pěkně ostrý centr, který jen těsně proletěl kolem hlavy Václava Drchala.
V 52. minutě byl Horák u další sparťanské šance. Právě po jeho přihrávce se na hranici vápna na míči otočil Tetteh, prudký pokus mířil těsně vedle.
V 56. minutě se bohužel do vedení dostali domácí a nebylo to nic složitého. Při rohu na přední tyči číhal Tomáš Chorý, který balon trkl do sítě.
Další šance Plzně přišla hned o minutu později. Před vápnem si míč přichystal na pěknou střelu po zemi Mihálik, Nita byl ale rychle na zemi a balon vyrazil.
Spartu v těchto chvílích trápily nepřesnosti při rozehrávce, přesto si dokázala vpracovat další šanci. Drchal postupoval na Hrušku zprava, plzeňský brankář ale dobře vyběhnutím snížil střelecký úhel a míč vyrazil.
Bohužel, pak přibyl v naší síti další gól. Sparťani lacině ztratili míč, zprava odcentroval Chorý a Mihálik si ve vápně poradil. Nita neměl nárok.
V 83. minutě šla Plzeň do deseti, protože Kopic zezadu stáhl Vindheima a následně na něj šlápl. Po konzultaci s videem mu sudí Orel ukázal červenou kartu.
V přesilovce jsme se ještě dokázali prosadit. Domácí dali před vápnem moc prostoru Karlssonovi, ten se tedy nerozpakoval a poslal za Hrušku pěknou kroucenou střelu!
Následně Kanga rozehrál standardní situaci a ve vápně našel rozběhnutého Costu. Ten ale míč do sítě nepřesměroval.
1 / 47
FC Viktoria Plzeň - AC Sparta Praha 2:1 (0:0)
Branky: 56. Chorý, 65. Mihálik – 88. Karlsson ŽK : Kayamba – Drchal, Vindheim. ČK: 83. Kopic Rozhodčí: Orel – Hájek, Novák.
Plzeň: Hruška – Havel, Hejda, Brabec, Kovařík – Kayamba (71. Řezník), Kalvach, Čermák, Hořava, Mihálik (71. Kopic) – Beaguel (23. Chorý, 90. Chorý).
Sparta: Nita – Vindheim, Mandjeck, Costa, Hanousek – Hložek (46. Horák), Trávník, Dočkal (46. Kanga), Karabec (74. Sáček), Drchal (65. Karlsson) – Tetteh (78. Patrák).

Další novinky