Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Cítím z hráčů velkou motivaci

Trenér Sparty Michal Horňák a Dávid Hancko na tiskovce před finále MOL Cupu

Sdílet

Spartu už ve středu čeká poslední zápas sezony. V Uherském Hradišti nastoupí k odloženému finále MOL Cupu proti Slovácku. Přečtěte si přepis tiskové konference s trenérem Michalem Horňákem a Dávidem Hanckem nebo se podívejte na záznam.

Tiskovka před finále MOL Cupu

Dávid Hancko

Jak se proměnila nálada od původního termínu zápasu?
I když je to jen 14 dní, mnoho věcí se v klubu a v kabině změnilo. Čeká nás stejný zápas jako tehdy, ale situace je jiná. Tehdy ty zápasy před finále nebyly ideální, ale teď nám pomohlo derby, které ukázalo, jak se chceme prezentovat a že chceme být úspěšní.
Co vám derby ukázalo?
Uběhla krátká doba, aby se změnilo mnoho věcí. Před zápasem jsme měli jasný plán a věděli jsme, co má kdo dělat a jak to má vypadat. V duelu se nám podařilo naplnit věci, o kterých jsme mluvili. Dali jsme dvě branky ze standardních situací, ale měli jsme i jiné šance. Slavia měla také dobré pasáže, ale jsem rád že jsme vyhráli. Tato výhra nám může dodat větší pohodu a motivaci před finále.
Co potřebujete k tomu, abyste byli úspěšní ve finále?
Hráči musí podat nadprůměrné výkony, být bojovní, zodpovědní v defenzivě a kreativní v ofenzivě. To budou klíčové faktory. Máme dost motivace, to nás může hnát dopředu. Jsou jimi možný odchod Hložana, konec Dočkala a chtěli bychom vyhrát i pro Filipa Panáka. Filip měl výbornou sezonu, odehrál spoustu utkání po období, kdy si hodně lidí myslelo, že už se nevrátí. Chceme, aby v té sezoně měl pohár.
Jak jste se připravovali na finále?
Po zápase na Slavii jsme měli regeneraci a celá příprava nás čeká den před utkáním, což znamená trénink a taktika. Musíme se připravit dobře, víme, kde je síla Slovácka. Úspěch však vede k tomu, jak budeme hrát my. Slovácko hraje dobře, má dobrou ofenzívu a musíme si dávat pozor na jejich náběhy.
Nastaly pro vás nějaké komplikace, jelikož se vám prodloužila sezona?
Někteří kluci museli přeložit dovolené, ale jsme profíci a s takovými věcmi musíme počítat. Já osobně čekám každým týdnem přírůstek do rodiny, takže žádné plány jsem neměl. Musím však říct, že jsem rád, že to takhle vyšlo. Jsem rád, že poslední zápas sezony bude finále poháru a ne duel v Edenu.
Jak vnímáte příchod trenéra Michala Horňáka?
Trenéra zná více hráčů, protože za trenéra Jílka dělal asistenta u áčka, ale mnozí ho znají i s působení v béčku nebo mládežnických kategoriích. Přinesl nový vítr do kabiny a nálada se pozvedla, čemuž také pomohlo vítězné derby, ve kterém jsme se prezentovali dobrou organizací hry. Věřím, že to tak bude i ve středu.
Máte na stole nějaké nabídky?
Není to pro mě téma před posledním zápasem. Abych odešel, muselo by se stát několik věcí a muselo by to dávat smysl a vyhovovat to mně, i rodině. Jak už jsem několikrát řekl, někde v hlavě je myšlenka, že kdyby přišla dobrá nabídka, tak bych si chtěl být jistý, že své výkony dokážu zopakovat i v zahraničí. Myslím, že každý mladý hráč by měl mít ambici posunout se dál. Momentálně však takové věci neřeším a soustředím se jen na finále proti Slovácku.

Michal Horňák

Jak vám před finále poháru zvedlo sebevědomí nedělní derby? Jste klidnější?
Nevím, jestli jsme klidnější, je to zápas roku, na konci sezony. Po derby jsme se trochu uklidnili, zvládli jsme ho. Zápas nám minimálně po psychické stránce pomohl. Jsme dobře naladění. Chtěli bychom samozřejmě utkání zvládnout a vyhrát.
Napověděl vám výkon v derby směrem k sestavě na pohár?
Uvidíme, mnozí hráči si řekli o základní sestavu. Máme široký kádr, nerad bych prozrazoval a naznačoval nějaké varianty. Hra byla slušná a měli bychom se od toho odrazit směrem k finále.
Jak se změnila atmosféra od doby, kdy jste k týmu přišel?
Neznal jsem přesně atmosféru, která tu byla před tím. Od mého příchodu se nálada zlepšila, zejména po vítězném derby, ale to je normální, když vyhrajete. Po každém vyhraném zápase se vám lépe dýchá, vstává a jdete do práce s úsměvem. To zná každý, když se vám práce daří, tak se do ní těšíte.
Jak se změnilo vaše nastavení v osobním životě?
Překvapivě lépe spím, nevím, jak je to možné. Sice se dříve budím, ale usínám v pohodě. Tomu se trochu divím. V porovnání s béčkem tu trávím mnohem víc času. Po tréninku v béčku jsem odcházel třeba kolem třetí hodiny odpoledne, Teď odtrénujeme a já ze Strahova odcházím třeba kolem osmé hodiny. Práce je hrozně moc, nechceme nic podcenit, děláme vše pro to, abychom poslední zápasy zvládli.
Jak to vypadá s Davidem Pavelkou?
Trénuje, vypadá to dobře, snad ho budeme moci využít do zápasu.
Jaký je váš pohled na budoucnost Sparty?
Jsem tu teprve týden, věnuji svůj čas a energii týmu, herní stránce a tomu, abychom byli úspěšní. Nedělám nic jiného, nepřemýšlím o tom, co bude dál. Všechno se bude řešit po středečním zápase. Uvidíme, jak to dopadne. Teď se soustředím jen na tým, abychom zvládli středeční finále.
Slovácko má dlouho jasnou tvář a dlouhodobého trenéra. Je pro vás výzva Slovácko přelstít?
Nemám v tomhle žádné osobní ambice. Jdeme do zápasu s tím, že je to pravdu poslední utkání sezony. Neřešíme, kdo soupeře trénuje, s jakou taktikou nastoupí. My prostě chceme zápas zvládnout a vyhrát.
Tomáš Rosický říkal, že chce mít sparťanskou kabinu. Vy znáte duch Sparty jako málokdo. Cítíte ho v kabině?
Většinu kluků znám z mládežnických kategorií. To dřív nebývalo, už vůbec ne za mě, když jsem hrával. Talenty máme, jsou tu kvalitní hráči. Cítím, jak kluci dýchají Spartou, chtějí úspěch a poslední zápas zvládnout. Vidím na nich velkou motivaci.

Další novinky