Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Každý hráč musí hrát proti Spartě na hraně možností

Trenér Rapidu Vídeň Dietmar Kühbauer a kapitán Maximilian Hofmann před zápasem se Spartou

Sdílet

Před novináře v tiskovém centru Generali Česká pojišťovna Areny usedli trenér Rapidu Vídeň Dietmar Kühbauer a kapitán Maximilian Hofmann. Přečtěte si přepis jejich odpovědí.
Kapitán Maximilian Hofmann
V jakém rozpoložení jste před utkáním se Spartou?
Jsme především rádi, že máme za sebou víkendové utkání. Velmi podrobně jsme si ho zanalyzovali a teď jsme tady. Jsem připraveni bojovat o postup. Možná to bude tvrdých 90 nebo dokonce 120 minut. Každopádně je musíme odehrát mnohem lépe než o víkendu. Víme, že si dokážeme vytvořit šance a zítra se velmi těším na odvetu. Jsem více než optimistický.
Sparta o víkendu porazila Olomouc. Máte informace o tomto utkání?
My jsme samozřejmě zaznamenali, že Sparta vstoupila do sezony lépe než my. Trenér nás o tom informoval a utkání jsme analyzovali. Zítra to ale bude úplně jiné. Jak ze strany Sparty, tak z naší strany. Budeme se soustředit na naše silné stránky.
Dá se označit víkendová porážka s Hartbergem za užitečnou lekci?
Ano, označit to tak můžeme. I v Rakousku ale platí, že žádný soupeř není jednoduchý. Když uberte 10 %, tak prostě neuspějete. Na mezinárodním poli to platí dvojnásob. Dá se to tedy označit za lekci. Nicméně my do toho půjdeme na 100 %. Víme, že ani o procento méně nebude stačit. Zároveň víme, že zítra to bude kompletně jiné utkání.
Od nové sezony neplatí pravidlo zvýhodnění gólů na hřišti soupeře. První utkání jste vyhráli 2:1. Cítíte se jako favorit na postup?
Možná to bude důležité. Nicméně je to jen jedno utkání, před sebou máme další. Je pravda, že nám k postupu stačí remíza, my se ale budeme snažit o co nejlepší výsledek a budeme chtít vyhrát. To je náš cíl, na který se soustředíme.
Trenér Dietmar Kühbauer
V jakém rozpoložení jste před utkáním se Spartou?
Max už řekl mnohé. Ten zápas je strašně důležitý. Musíme do něj vnést nadšení, vůli, vše, co známe, a to s jediným cílem, abychom vyhráli a splnili si to, co jsme si předsevzali. Musíme chodit do osobních soubojů, hodně dopředu a také sázet na dobrou obranu. Sparta je velmi dobré mužstvo. Každý bude muset hrát na hranici svých možností.
Je to vaše třetí utkání na Letné. Jak vzpomínáte na ty předchozí?
Ano. Velmi dobře si na to vzpomínám. Když jsem tu byl byl poprvé, byl to velmi pěkný zážitek. Tenkrát jsme vyhráli. Pak jsem tu byl ještě jednou a z toho byla zase porážka. Ukazuje to, že Sparta je opravdu velmi silná. Já doufám, že po naší sérii vítězství a porážky bude následovat opět vítězství.
Sparta i Rapid čekají na skupinu Ligy mistrů dlouho. Jak moc cítíte, že to Rapid sráží, že se do Ligy mistrů dlouho nemůže dostat?
Je poměrně jedno, jestli je to Sparta nebo Rapid. Všichni chtějí hrát skupinu Ligy mistrů. Je to velmi těžké po jakýkoliv tým. Sparta i Rapid to mají za cíl a chtějí se tam dostat a to dobrým fotbalem. Oba kluby chtějí v následujícím kole stanout před Monakem. My se soustředíme na náš vlastní výkon, abychom postoupili. Sparta to bude mít asi podobně, nicméně já mohu mluvit pouze za Rapid.
Pokud Rapid postoupí, zajistí si minimálně skupinu Evropské ligy. Budete s tím spokojeni, nebo chcete si troufáte i na Monako?
Ano, my tam ale ještě nejsme, a především chceme zítra sehrát dobrý fotbal. Čeká nás Sparta a bude to 90, možná 120 minut. Každá z nich musí být z naší strany velmi dobrá. My se soustředíme výhradně na Spartu. Nemá smysl řešit, co bude kdyby. Bylo by to pěkné, ale je před námi zítřejší zápas a na ten se soustředíme.
Jaký dojem na vás udělala Sparta v utkání s Olomouci?
Mám z toho stejný dojem jako před naším prvním vzájemným utkáním. Sparta je velmi silný tým, hraje hodně dopředu a musíme si na to dát pozor. Má své silné i slabé stránky. Ať už to s Olomoucí dopadlo jakkoliv, my se soustředíme na nás. Bude to úplně jiný zápas.

Další novinky