Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Koho můžeme dostat?

Přehled možných soupeřů ve skupině EL

Sdílet

Spartu čeká od 13:00 los základních skupin Evropské ligy ve švýcarském Nyonu! Náš klub půjde do osudí z druhého koše. My vám teď nabízíme přehled všech možných soupeřů, které nám los může přisoudit. Vždy o pěti týmech s nejvyšším koeficientem v jednotlivých koších jsme se i rozepsali.
PRVNÍ KOŠ
Arsenal - Tradiční severolondýnský klub skončil v minulé sezoně až na osmém místě Premier League, ale do Evropské ligy se kvalifikoval díky výhře ve finále FA Cupu nad Chelsea. Mužstvo vedené Mikelem Artetou táhne kapitán Pierre Aubameyang, který před sezonou dostal novou smlouvu a měl by i v letošním ročníku útočit na korunu pro krále střelců anglické ligy. S Arsenalem se Sparta už několikrát v historii evropských pohárů setkala, naposledy v roce 2007. Arsenal tehdy v předkole Ligy mistrů zvítězil v Praze 2:0 a v Londýně 3:0.
Tottenham - Další klub ze severu Londýna skončil v minulé sezoně na 6. příčce v lize a o postup do Evropské ligy se tak musel utkat v předkolech s bulharským Plovdivem, makedonskou Škendiju a izraelzkým Maccabi Haifa. Velkým lákadlem může pro fanoušky být to, že do Spurs se na začátku sezony z Realu Madrid vrátil Gareth Bale!
AS Řím - Po dvou kolech nové sezony italské ligy má římský klub na kontě jen jeden bod a patří mu 15. příčka. V minulém ročníku skončilo AS na 5. místě a v Evropské lize došlo do osmifinále, kde vypadlo s pozdějšími vítězi ze Sevilly. S českým týmem se AS utkalo naposledy v roce 2018, kdy ve skupině Ligy mistrů narazilo na Plzeň.
Neapol - Další italský celek, vítěz italského poháru, který ve finále porazil Juventus. Před sezonou klub přišel o defenzivního záložníka Allana, který přestoupil do Evertonu, z Francie naopak dorazil útočník Osimhen za 60 milionů Eur. Sparta se s Neapolí utkala ve skupině v roce 2014, venku jsme prohráli 1:3 a doma remizovali bez branek.
Benfica  - Pátým týmem s nejvyšším koeficientem v prvním koši je portugalská Benfica. Ta zatím v domácí soutěži ze dvou zápasů dvakrát vyhrála, stejně jako její velký soupeř Porto. Právě Porto v minulém ročníku odsunulu Benficu na druhé místo. Nejlepším střelcem byl v minulé sezoně Pizzi, který napříč všemi soutěžemi nasázel rovných 30 branek!
Z prvního koše nám los může přisoudit i Leverkusen (v sestavě s naším odchovancem Patrikem Schickem),  Villareal,  CSKA Moskva,  Bragu,  Gent,  PSV Celtic
TŘETÍ KOŠ
Granada - Tým z historického města v Andalusii, jehož otevřený stadion nabízí nádherné výhledy na pohoří Siera Nevada. Granada v minulé sezoně španělské ligy tak tak udržela sedmé místo, zaručující předkola a v nich pak prošla přes albánskou Teutu Durres, gruzínské Tbilisi a švédské Malmö. V kádru Granady působí například útočník Roberto Soldado nebo Brazilec Kenedy, který ve Španělsku hostuje z Chelsea.
AC Milán - Tradiční klub a evropský gigant, který se vinou posledních slabších let propadl až do třetího koše. V minulé sezoně italské Serie A obsadil šesté místo a největším tahákem je v jeho případě hvězdný Švéd Zlatan Ibrahimović. Milán ale zároveň sází i na mládí, v minulých dnech například z norského Bodo/Glimt přivedl talentovaného záložníka Haugego.
Alkmaar - Přemožitel Plzně v předkole Ligy mistrů se do milionářské soutěže nakonec také nedostal, ve třetím předkole podlehl Dynamu Kyjev. V minulé sezoně, která se v Nizozemsku nedohrála, obsadil Alkmaar druhé místo, přičemž měl po 25 odehraných kolech stejně bodů jako první Ajax. Nejlepším střelcem Alkmaaru byl v minulé sezoně dvacetigólový Myron Boadu.
Feyenoord - Další nizozemský celek, který má po třech kolech na kontě 7 bodů. V holandské lize v součtu s minulou sezonou neprohrál už 17 zápasů v řadě. Feyenoord se představil ve skupině i v minulé sezoně Evropské ligy, tehdy skončil na posledním místě, jedinou výhru si doma připsal proti Portu.
AEK - Třetím týmem s nejvyšším koeficientem ve třetím koši je aténský AEK. V řecké lize v minulé sezoně u třetí místo s výraznou 22bodovou ztrátou na mistrovský Olympiakos. Musel tedy přejít přes dvě předkola, nejdřív vyřadil švýcarský St. Gallen a včera gólem z 94. minuty vyřadil díky výhře 2:1 německý Wolfsburg.
Ze třetího koše nám los může přisoudit i Maccabi Tel Aviv (s bývalým sparťanem Talem Ben Chaimem), Rangers, Molde, Hoffenheim (s bývalým sparťanem Pavlem Kadeřábkem), LASK, Beer Ševa a Kluž (v sestavě s Alexandrem Chipciem)
ČTVRTÝ KOŠ
Zarja - Nejvyšší koeficient ve čtvrtém koši má ukrajinská Zarja Luhansk. Tým z východní Ukrajiny se ve skupinové fázi Evropské ligy představil naposledy v roce 2017. Tehdy skončil na třetím místě, v domácím utkání dokázal porazit Herthu Berlín. V posledních dvou sezonách Zarja skončila vždy ve skupině. V ukrajinské lize obsadila Zarja v minulém ročníku třetí místo, což znamenalo automatický postup do skupiny.
Lille - Ve čtvrtém koši číhá i dvojice potenciálních soupeřů z Francie. Prvním je čtvrtý tým loňské sezony Ligue 1 Lille, které do aktuální sezony vstoupilo výborně a s 11 body po 5 zápasech je na druhém místě. Lille před sezonou přišlo o nejlepšího střelce Osimhena, který odešel do Neapole. Do jeho kádru patří i Renato Sanches, portugalský reprezentant a bývalý hráč Bayernu Mnichov.
Nice - OGC Nice skončilo v minulém ročníku na pátém místě, ve skupině Evropské ligy naposledy působilo v sezoně 2017/2018. Ve skupině tehdy obsadilo druhé místo, v prvním jarním kole pak vypadlo s Lokomotivem Moskva. Ofenzivním tahounem Nice je dánský útočník Kasper Dolberg.
Rijeka - Dalším možným soupeřem Sparty je vítěz chorvatské ligy NK Rijeka. I ta si skupinu EL zahraje poprvé od ročníku 2017/2018. Povedlo se jí to i díky velmi šťastné brance do sítě Kodaně, která včera znamenala vítězství 1:0 a postup do skupiny.
Dundalk - Pátý nejvyšší koeficient má ve čtvrtém koši irský Dundalk. Irové hráli skupinu naposledy v ročníku 2016/2017, kdy ale skončili na posledním místě. Do Evropské ligy prošli díky vítězství nad Klaksvíkem z Faerských ostrovů. 
Další týmy ve čtvrtém koši jsou Antwerpy, Lech Poznaň, Sivasspor, Wolfsberger, Omonia a CSKA Sofia.
V průběhu dopoledne vám nabídneme i vysněné skupiny podle našich hráčů.

Další novinky