Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Narozeninová výhra

Sparťané porazili Dynamo 1:0

Sdílet

V mlhavém výročním utkání hraném ve speciálních bílých dresech se sparťanskou trikolórou udávali svěřenci Briana Priskeho tempo od samého začátku. Ve 12. minutě rozhodl o konečném výsledku nádhernou pumelicí Lukáš Haraslín, díky čemuž jsme se rozloučili s ligovým podzimem ziskem dalších tří bodů.
Ani hustá mlha nezabránila oslavám 129. výročí založení klubu, v rámci kterých se náš A-tým utkal s českobudějovickým Dynamem. Kvůli zdravotním problémům nemohlo do utkání zasáhnout devět hráčů, jmenovitě: Čelůstka, Pešek, Jankto, Suchomel, Krejčí, Vindheim, Fortelný, Sáček a Čvančara. V Zahajovací sestavě udělal Brian Priske dvě změny, kdy zraněného Čvančaru nahradil v sestavě Minčev a šanci v základu dostal po několika zápasech mezi náhradníky Tomáš Wiesner. Nastoupili jsme tak v tomto složení: Kovář – Wiesner, Sørensen, Vitík, Zelený – Panák, Pavelka, Sadílek – Haraslín, Kuchta, Minčev.
Úvod zápasu nebyl úplně jasně viditelný, kvůli husté mlze. Ta se ale rozestoupila ve dvanácté minutě, kdy po centru Minčeva zakončoval Lukáš haraslín. Jeho luxusní dělovka se otřela o břevno a zapadla za záda českobudějovického brankáře – 1:0. Sparťané se dál tlačili do jedné šance za druhou a udržovali obranu v Dynama v permanentním zápřahu. Mlha postupem času opět zhoustla, což donutilo rozhodčí vyměnit klasickou sadu balónu za zářivě zelenou.
Zlepšené podmínky se projevily ve 34. minutě, kdy po hezké kombinaci domácích se dostal k míči opět slovenský křídelník s dvaadvacítkou na zádech. Chvíli motal obránce v soupeřově vápně a pak našel v dobré pozici postaveného Sadílka. Jeho tvrdá rána však byla sražena do zámezí. Vzápětí po přímém kopu Sadílka hlavičkoval Filip Panák, jeho chytrý pokus ale skončil jen těsně nad břevnem. Více už se v první půli nestalo a do kabin se tak šlo s nejtěsnějším možným vedením.
I po změně stran udávala tempo hry Sparta. V 52. minutě si navedl míč do středu opět aktivně hrající Haraslín, jeho dobře mířená střela skončila těsně vedle Šípošovy levé tyče. O sedm minut později se připomněl také Matěj Kovář, který při rozehrávce ukázal stoický klid a potřebnou dávku drzosti, jelikož udělal kličku hned dvěma protihráčům. Po hodině hry připravil hlavní trenér Brian Priske rovnou dvojnásobné střídání. Na hřiště poslal Kryštofa Daňka s Adamem Karabcem, kteří nahradili střelce Lukáše Haraslína a Filipa Panáka.
V 68. minutě využil Jan Kuchta chyby v českobudějovické rozehrávce a pelášil sám na bránu. Soupeřova obrana sice sparťanského útočníka zastavila, ale pouze za cenu faulu, za který rozhodčí Starý nařídil pokutový kop. Do celé situace se ale vložil VAR, který určil, že k přestupku došlo mimo vápno. Patrik Čvoš i tak obdržel za svůj zákrok červenou kartu a musel předčasně do kabin. Následný Karabcův přímák pořádně protáhl brankáře Šípoše. Na závěrečných deset minut se do hry dostal Casper Højer, který nahradil Davida Pavelku. Poslední střídání provedl realizační tým hned za několik okamžiků, příležitost dostali Kaštánek s Mejdrem. V samém závěru se do samostatného úniku dostal Daněk, který ještě hledal v lepší pozici stojícího Kuchtu, ten však dobrou příležitost nevyužil. Utkání tak sparťané dovedli k nejtěsnějšímu možnému vítězství, a rozloučili se tak s ligovým podzimem dalšími třemi body.
1 / 139
AC Sparta Praha – SK Dynamo České Budějovice 1:0 (1:0)
Branky: 12. Haraslín (Minčev). ŽK: 83. Zelený – 38. Čmelík, 41. L. Havel, 88. Skovajsa. ČK: 71. Čavoš. Rozhodčí:  D. Starý - I. Nádvorník, D. Vodrážka. Diváci: 13269.
Sparta:  Kovář – Vitík, Panák (60. Karabec), Sørensen – Wiesner, Pavelka (79. Højer), Sadílek, Zelený (85. Mejdr) – Minčev (85. Kaštánek), Kuchta, Haraslín (60. Daněk). 
Dynamo:  Šípoš – Sladký (79. Broukal), L. Havel, Králik, Skovajsa – Hora, Čavoš – Čmelík (89. Matoušek), P. Hellebrand (89. Mic. Škoda), Mršić (66. Penner) – Zajíc (66. Potočný).

Další novinky