Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeŽeny A

Těsná prohra s AS Řím

Sparťanky podlehly v úvodním utkání souboje o postup do Ligy mistryň 1:2

Sdílet

Za bouřlivé atmosféry nastoupily sparťanky na Letné do souboje o Ligu mistryň, ve kterém se střetly s římským AS. Hráčky v rudých dresech se v 51. minutě po brance Lucie Martínkové ujaly vedení, soupeřky však v samém závěru utkání otočily a rozhodly tak o prohře domácích 1:2.
Středeční podvečer se nesl ve znamení Ligy Mistryň. Sparťanky se v rámci předkola utkaly před domácím publikem s italským AS Řím. Svěřenkyně trenéra Masaryka vyběhly od první minuty v tomto složení: Chládeková – Dědinová, Bertholdová, Stárová, Dlasková – Cvrčková, Sonntagová, Polcarová – Tripp, Martínková, Chang.
První střelu na bránu jsme viděli v 17. minutě. Alves vyslala dalekonosnou střelu, brankářka Patricia Chládeková ovšem byla připravena. O několika okamžiků později zahrozily soupeřky znovu a tentokrát výrazněji. Greggi využila zaváhání v rozehrávce a ocitla se sama před sparťanskou bránou, její pokus se však nevešel mezi tři tyče.
Po půl hodině hry se ukázaly také sparťanky. Střelu z hranice vápna vyslala Chang, Camelia Ceasar ovšem zasahovat nemusela. Vzápětí na druhé straně hlavičkovala Valentina Giacinti, Chládeková se blýskla famózním zákrokem a tutovou šanci zlikvidovala. Více už se v první půli nestalo, a do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.
Do druhého poločasu vstoupily lépe domácí hráčky. Lucie Martínková využila chyby v rozehrávce Říma a svou přesně mířenou střelou k levé tyči nedala Camelii Ceasar sebemenší šanci. V 61. minutě si sparťanky připravily krásnou akci na pravém křídle, kterou zakončila jedovatou pumelicí Chang, římská brankářka ovšem předvedla učebnicový tygří skok. Vzápětí ukázaly i vlčice, že umí být nebezpečné, sparťanská brankářka zpacifikovala hned dvě nebezpečné šance.
Dvacet minut před závěrečným hvizdem sáhl trenér Masaryk k prvnímu střídání, které bylo hned dvojnásobné. Kláru Cvrčkovou a Anetu Dědinovou nahradily Mariana Jaleca s Anetou Pochmanová. V 77. minutě po rohu a přesném voleji Elisy Bartoli se poprvé v zápase prosadil i hostující tým, a tak utkání získalo do závěrečných okamžiků nový náboj. V poslední minutě se nakopnutý balón se štěstím odrazil až k Emillii Haavi, která opřela svou ránu o břevno a překonala domácí brankářku, čímž rozhodla o osudu utkání a přisoudila sparťankám porážku 1:2.
AC Sparta Praha – AS Řím 1:2 (0:0)
Branky: 51. Martínková – 78. Bartoli, 90. Haavi. 
ŽK: 89. Sonntagová, 89. Martínková, 90+5. Bertholdová – 42. Giacinti, 47. Glionna.
Rozhodčí:
Lavrenovaite – Šmitaite, Pozdejeva (všechny Litva)
Diváci: 1682
Sparta: Chládeková – Dědinová (71. Jaleca), Bertholdová, Stárová, Dlasková – Cvrčková (71. Pochmanová), Sonntagová, Polcarová – Tripp, Martínková, Chang (82. Švíbková).
AS Řím: Ceasar – Bartoli, Wenninger, Minami, Landstrom – Alves (74. Haug), Giugliano, Greggi – Serturini (62. Glionna), Giacinti (62. Lázaro), Haavi.

Další novinky