Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeMuži B

Tři body ze Slezska

Sparťané v Opavě zvítězili 2:1

Sdílet

K zápasu 23. kola F:NL odcestovala rezerva Sparty na hřiště celku, který už dvanáct soutěžních utkání v řadě nevyhrál. Fanoušci na městském stadionu v Opavě doufali v zisk důležitých bodů v boji o udržení. Ani tentokrát však domácí tým své příznivce nepotěšil. Sparťané natáhli nelichotivou sérii Opavy a po brankách Schánělce a Goljana si odvážejí výhru 2:1!
Utkání odstartovali aktivněji Opavané. Už ve druhé minutě Šigut předběhl všechny sparťanské hráče na pravé straně hřiště a místo centru vyslal z úhlu ostrou ránu, která vyzkoušela Nalezinkovu pozornost. I v dalších minutách měli sparťané s kombinací a presinkem domácích problémy, k výraznému ohrožení branky letenských ale nedošlo.
První nadějnou šanci si rezerva vypracovala v 16. minutě, kdy se do protiútoku řítilo trio Cissé-Schánělec-Goljan. První jmenovaný posunul balón na Schánělce, jehož střela však mířila jen do náruče opavského gólmana. Jinak diváci v Opavě přihlíželi mnoha soubojům a faulům. Po jednom z nich ve 28. minutě Haitl centroval z přímáku na zadní tyč, ale kapitán domácích Janoščín vyslal Nalezinkovi slabý pozdrav.
Ve 39. minutě sparťané z vlastní poloviny odkopli míč, který propadl až na Schánělce. Ten si před opavskými obránci balón zkušeně pokryl, obešel Lasáka a do odkryté brány vsítil první gól utkání – 1:0! Záhy vyslal Kaštánek od středového kruhu další průnikovou přihrávku sparťanskému střelci, který balón ve vápně sklepl na Goljana. Ten střílel na zadní tyč, ale jeho rána šla těsně mimo. Po prvním poločase tak béčko vedlo nad Opavou o jednu branku.
1 / 46
Druhá půle začala chybou v rozehrávce Opavy, kterou z poloviny hřiště vyrazilo potrestat hned několik hráčů v rudých dresech. Bohužel balón Schánělce neposlechl tak, jak by si sparťanský útočník přál. Poté měli více ze hry Slezané, ale v 59. minutě odkopl Horák po standardní situaci domácích balón ke středovému kruhu, kde se na Schánělce seběhli hned dva hráči ve žlutomodrém. Letenský útočník přiklepl balón na úplně volného Goljana, který uháněl sám na Lasáka a v souboji jeden na jednoho se nemýlil – 2:0!
Po druhé vstřelené brance sparťané dále tlačili soupeře. Ve vápně domácích se po průnikové přihrávce od Váni objevil osamocený Cissé, tentokrát však opavský gólman odzbrojil sparťanského forvarda včas. V 64. minutě pálil zpoza vápna Okeke a Lasák se musel pořádně natáhnout, aby ránu vyrazil na roh. Na druhé straně centroval střídající Ščudla, míč ale nikdo z domácích nedokázal zasáhnout.
V 72. minutě Kukučka fauloval na hranici vápna unikajícího Hranoše. Ačkoliv zabránil penaltě a nadějné příležitosti domácích, za zákrok vyfasoval druhou žlutou kartu v zápase a musel se tak odebrat do kabin. I bez vyloučeného stopera sparťané dokázali odvracet opavské útoky, jenže v 80. minutě si naběhl na přízemní centr z levé strany Šigut a prudkou ranou snížil na 1:2.
Až do konce základní hrací doby se oslabení letenští úspěšně bránili. Závěr zápasu si pak velmi zkušeně pohlídali a Opavu nepustili ani do jedné gólové šance. Béčko odváží ze Slezska důležité tři body a v tabulce se posouvá na deváté místo! Další utkání nás čeká již tuto neděli, na žižkovský stadion dorazí Prostějov.
Vyjádření trenéra Petra Janouška:
Máme radost, že jsme konečně dokázali zvítězit venku. Věděli jsme, že Opava nebude lehkým soupeřem, ale musím pochválit hráče za nasazení a za to, že dokázali zvládnout koncovku a nenechali se vyhecovat. I v početním oslabení jsme dokázali zachovat chladnou hlavu a nepustit soupeře do žádné šance.
Každé oslabení tým posune do jiné situace, my jsme se rozhodli změnit rozestavení na 4-4-1. Hráči jsou schopní hrát ve čtyřobráncovém složení, znají to z předchozích let. Na to, jak rychle museli zareagovat, si dokázali s oslabením velmi dobře poradit
Věděli jsme, že Opava doma tlačí soupeře do pokutového území. Chtěli jsme vycházet z brejkových situací a tento taktický záměr nám vyšel. Dalším důležitým bodem byla koncentrace. Vytvořit si situaci a dohrát jí co nejefektivnějším způsobem. A to se nám tentokrát také podařilo.
SFC Opava – AC Sparta Praha B 1:2 (0:1)
Branky: 80. Šigut – 39. Schánělec, 59. Goljan. ŽK: 74. Janoščín, 76. Bílek – 55. Kukučka, 82. Okeke, 90+3. Mokrovics, 90+3. Šilhart. ČK: 72. Kukučka. Rozhodčí: J. Machálek – P. Caletka, L. Lakomý. Návštěva: 1 043.
Sestava Opavy: Lasák – Kadlec, Janoščín, Tsykalo, Helebrand (46. Bílek) – Rychlý (63. Ščudla), Haitl (63. Kopečný), Omale (83. Whiffen), Šigut – Hranoš, Rataj (63. Yunis).
Sestava Sparty: Nalezinek – Večerka, Kukučka, Vydra – Horák, Kaštánek, Okeke, Váňa (70. Hodouš) – Goljan (70. Mokrovics), Schánělec (83. Lilling), Cissé (88. Šilhart).

Další novinky