Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Byl to ideální výkon

Tisková konference s trenérem Zdeňkem Ščasným

Sdílet

Sparta porazila po skvělém výkonu Plzeň 4:0. Poprvé společně nastoupili v záložní řadě Guélor Kanga a Bořek Dočkal. Zápas zhodnotil na tiskové konferenci trenér Zdeněk Ščasný.

TISKOVKA | Zdeněk Ščasný po Plzni

Byl to dneska ideální výkon?
Já myslím, že dneska se sešlo úplně všechno. Byl to ideální výkon. Kromě toho, že jsme vyhráli 4:0, tak jsme měli i další šance. Dneska se nám podařilo překvapit Plzeň jak taktickým záměrem, kdy hrál Dočkal zprava a Kanga ve středu, tak vysokým presinkem.
Je vůbec něco, co byste hráčům vytkl?
Nechci se hrabat v maličkostech. Zápas neměl z naší strany hluchou pasáž. Dokázali jsme hrát to, co jsme chtěli celých devadesát minut. Dneska nemám, co bych klukům vytkl.
Znamená tenhle výkon, že se Sparta vrací do boje o Ligu mistrů?
Já nechci hodnotit, kam se vracíme. Chci vyzdvihnout, že se potvrdilo, že jsme od přípravy všechny zápasy zvládli. Někdy bojovností, někdy fotbalovostí. Pomalinku zpátky získáváme respekt, bylo to potřeba. To, že jsme dneska hráli výborně, je takový bonus.
Ukázal vám zápas, že Kanga s Dočkalem mohou hrát vedle sebe?
Věděl jsem, že spolu mohou hrát. Už na tiskové konferenci v Liberci jsem říkal, že Kangu nikdo neodepsal. V takovém zápase musí všichni maximálně pracovat. To se dneska naplnilo.
Jak vnímal Kanga situaci, kdy nebyl v základní sestavě?
On se choval celou dobu skvěle. Bez vysvětlování přišel a říkal, že chápe, že rozhoduju o sestavě, že bude pracovat dál a že se chce dostat do sestavy zpět. Dneska to byl hlavně kolektivní výkon s několika výbornými individuálními výkony. Kluci musí pracovat dál. Máme konkurenci a kluci vědí, že když střídáme, nepřijde méně kvalitní hráč. To je hrozně důležité.
Co říkáte výkonům Adama Hložka?
Hložek je mimořádný talent. Nehraje proto, že je mu šestnáct, ale proto, že si to zaslouží. Už od závěru podzimu, kdy jsme hráli špatně, tak byl světlým bodem. On je stejný v tréninku i zápase. Nemá strach, není bázlivý. Je sebevědomý, silný na balonu a roste z něj skvělý fotbalista.
Je možné srovnávat Hložka s Tomášem Rosickým, který také začal nastupovat za Spartu velmi mladý?
Já si myslím, že jenom věkem. Tomáš byl odlišný a naprosto mimořádný. Hrál ve středu zálohy a měl něco jiného. Oba bych moc nesrovnával. Samozřejmě je úžasné, že oba v tomhle věku už hrají ligu.
Sparta, Slavie i Plzeň mají navrch v domácím prostředí. Hraje to takovou roli?
Povedlo se nám sehrát výborný zápas s Baníkem. Přesto, že jsme měli vyloučeného hráče, tak jsme Baník jasně přehrávali. Patří k tomu atmosféra. Diváci nám hrozně pomáhají. Když vidí, že kluci pracují, jsou na naší straně. To je hrozně důležité.
Stáhli jsme náskok Plzně na 8 bodů. Přemýšlíte o tom, že můžeme ještě dosáhnout na druhé místo?
Pokud by se šance naskytla, museli bychom být blázni, kdybychom to nevyužili. V tuhle chvíli ale naprosto upřímně říkám, že je pro mě nejdůležitější zvládnout další domácí zápas s Olomoucí. Uvidíme, jak se pak bude situace vyvíjet.
Potvrdilo se podle vás, že Plzeň venku není tak silná?
Já jsem klukům vštěpoval, že to bude o nás a nebudu hodnotit, jaká je Plzeň doma a venku. To jsou jejich problémy. My máme svoje. Budu se zabývat námi. Jsem moc rád, že jsme je porazili. Zápas si chceme vychutnat a užít.
Ovlivnily vaše plány k zápasu zranění?
Těžko hodnotit. Zahustel vypadl včera, Karlsson trénoval poprvé včera po celém týdnu. Zamotal mi hlavu, byl vynikající. Nicméně jsem věděl, že nezvládne celý zápas. Jsou daná pravidla. Když hráč netrénuje celý týden, nemůže nastoupit v základní sestavě. Přišel, udělal několik nádherných akcí a nakonec i gól připravil.
Stává se ze Sáčka opěrný bod sestavy?
Musí pokračovat. Dneska byl vynikající. Podával nadstandardní výkony celou přípravu a určitě hraje roli, že absolvoval přípravu bez zranění.
Byl Tettehův výkon ovlivněn, že není stoprocentně v pořádku?
Já myslím, že tenhle týden trénoval výborně. Do zápasu vstoupil dobře, pak měl hluchou pasáž. Pomohlo by mu, kdyby proměnil šanci, kterou měl ve druhé půli. V úvodu pracoval lépe, než před tím. Jsem hrozně rád, že byl odměněn Pulky. Pracuje skvěle v tréninku. A o to větší radost mám, že dál gól.

Další novinky