Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyŽeny A

Kdo přijede v dresu Ajaxu?

Představení hráček nizozemského mistra

Sdílet

Naše sparťanky dobře známe, kdo však dorazí na Letnou v dresu Ajaxu? Mistryně ligy a Evropy, cyklistka či pejskařka.
Úvodní kolo Ligy mistryň 2018/19 proti sobě svedlo dva kluby s řeckým jménem. Ajax a Spartu. Ženský Ajax sice vznikl poměrně nedávno, v roce 2012, bylo by však chybou myslet si, že nic ve fotbale nedokázal. V posledních dvou sezónách Ajax v Nizozemsku získal double – ovládl ligu i pohár. A Nizozemky jsou navíc úřadující mistryně Evropy.
Přinášíme představení několika hráček našeho soupeře. Přijďte fotbalistky Sparty v boji proti Ajaxu podpořit, domácí prostředí může být rozhodujícím faktorem! Info o vstupenkách.
Kelly Zeeman - Čtyřiadvacetiletá stoperka či defenzivní záložnice v Ajaxu působí od roku 2013. V nizozemské reprezentaci debutovala ve svých 19 letech, byla členkou zlatého týmu na ME 2017. Je nebezpečná při standardních situacích (dost gólů dává hlavou po centrech ze strany), kde těží ze své výšky (181 cm). Ale standardky umí i sama zahrávat, v úvodním zápase se Spartou se jí totiž z přímého kopu povedlo skórovat. Jako správná Nizozemka jezdí na kole. Doma má britskou krátkosrstou kočku. 
Kika van Es – Pilíř obrany nizozemské reprezentace, během vítězného tažení na ME 2017 byla pokaždé v základní sestavě. Na Instagramu ji sleduje přes 50 tisíc fanoušků, má i svou vlastní fotbalovou školu. V šestadvaceti už má na kontě angažmá v celé řadě nizozemských klubech: Willem II. Tilburg, VVV Venlo, PSV Eindhoven, Achilles '29 a Twente. Ajax ji získal před letošní sezónou.
Ellen Jansen – Přes deset let oblékala dres Twente. V sezóně 2016/17 si tak už v rámci Ligy mistryň proti Spartě zahrála. Letos v létě ji podobně jako kolegyni Kiku van Es zlákal do svých řad Ajax. Potřebovala udělat nový krok, svěřovala se médiím při přestupu. Velmi gólová útočnice, na kontě má přes 120 ligových branek, v Twente byla jeho nejlepší střelkyní v historii. Má 4 mistrovské tituly (2 nizozemské a 2 z BeNe League – společné ligy Belgie a Nizozemí).
Loïs Schenkel – Většinu své kariéry hrála s příjmením Oudemast, v červnu se ale vdala a přijala příjmení po manželovi. Kapitánka týmu, v devětadvaceti už patří mezi nejzkušenější hráčky. Dva tituly má s AZ Alkmaar, dva s Ajaxem. Nastupuje v záloze, se sedmičkou na zádech. Pejskařka, na levém předloktí má tetování.
Iina Salmi – Třiadvacetiletá krajní záložnice pochází z Finska. V letošním ročníku LM už dvakrát skórovala, jednou v kvalifikaci a následně v hlavní fázi proti Spartě. Za Finsko si zahrála na ME WU19 i na MS WU20. Všude, kde je, tam jsou trofeje. Několikrát vyhrála finskou ligu i pohár, následoval přesun do slavného švédského Rosengårdu. V rámci Ligy mistryň už se tedy na české půdě představila, když před dvěma lety po boku Brazilky Marty s Rosengårdem vyřadila Slavii. Ajaxu se upsala před sezónou.

Další novinky