Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeMuži A

Sedmá výhra v řadě

Sparťané porazili Baník 3:0

Sdílet

Elektrizující atmosféra, prudké sněžení a jasná výhra. Tato slova nejlépe vystihují utkání hrané na hřišti Baníku Ostrava, ve kterém sparťané po dvou brankách Tomáše Čvančary a jedné přesné trefě Jana Kuchty zvítězili 3:0 a zapsali si tak další důležité tři body do ligové tabulky.
Jarní teploty vystřídalo ze dne na den husté sněžení, které umocnilo nevlídnou atmosféru na ostravském stadionu, kde se sparťané v rámci 23. kola utkali s Baníkem. Ze zdravotních důvodů nemohla do utkání zasáhnout čtveřice hráčů, kromě dlouhodobě zraněných Čelůstky s Peškem jsou na marodce také Casper Højer a David Pavelka. Po jednozápasové pauze se do sestavy vrátili Kaan Kairinen a kapitán Ladislav Krejčí. Úvodní hvizd sledovala přímo z hrací plochy tato jedenáctka: Kovář – Vitík, Sørensen, Krejčí – Mejdr, Kairinen, Sadílek, Zelený – Čvančara, Kuchta, Haraslín.
Oba celky od prvních minuty hrozily převážně ze standardek, v 5. minutě sražený centr Kairinena jen tak tak ukryl Laštůvka před dorážejícím Čvančarou do svých rukavic. Emoce musel rozhodčí Orel krotit už v 8. minutě, kdy za nevybíravý Sannehův zákrok na Haraslína udělil první žlutou kartu utkání. Větší šance však nepřicházely, utkání se neslo ve znamení taktické bitvy o střed pole. V 18. minutě využil Sadílek zaváhání v rozehrávce, následně našel na malém vápně Kuchtu, který uklidil balón do sítě – 1:0!
Vzápětí vysunul Haraslín Čvančaru do samostatného úniku, ten pohledným lobem nedal Laštůvkovi šanci a navýšil skóre - 2:0! A pro domácí mohlo být ještě hůř, ve 33. minutě se po levém křídle hnal Haraslín, po jehož střele z úhlu se domácí brankář musel studenému počasí navzdory pořádně zapotit. Pět minut před koncem poločasu předvedli pohlednou výměnu Kuchta s Kairinenem, jedovka druhého jmenovaného ale trefila pouze brankáře. Na druhé straně se výborným reflexivním zákrokem blýskl Matěj Kovář. Domácí v závěru půle zatlačili sparťani do vlastního vápna, ani jednu z šancí ovšem nepřetavili v kontaktní branku.
Do druhého poločasu připravil trenérský štáb jednu změnu, Jana Mejdra nahradil na trávníku Tomáš Wiesner. Pět minut na to si Kuchta naběhl za obranu, sklepl míč na Čvančaru a na toho zívala už jen prázdná brána – 3:0! Hosté dále hrozili z brejků, Haraslín se dvakrát v krátkém sledu hnal sám na bránu, v druhém případě vyražený balón ještě dorážel Kuchta, Laštůvka ale byl ve správný čas na správném místě. Útočník se sedmičkou na zádech byl při chuti, v 61. minutě se hnal sám na bránu a v kompletaci hattricku mu zabránilo břevno! Vzápětí jej na hrací ploše nahradil Martin Minčev.
Do hry se také dostal Qazim Laci s Kryštofem Daňkem, kteří nahradili oba aktéry, kteří měli prsty v první brance, Lukáše Sadílka s Janem Kuchtou. Na závěrečnou desetiminutovku dostal od Briana Priskeho příležitost ukázat se Jakub Jankto. Qazim Laci ještě v nastavení nastřelil koníčkem břevno, poslední minuty se ale jinak dohrávaly celkem v poklidu, a sparťané tak bez větších potíží dovedli utkání do vítězného konce.
1 / 99
FC Baník Ostrava – AC Sparta Praha 0:3 (0:2)
Branky: 18. Kuchta, 20. a 51. Čvančara. ŽK: 8. Sanneh, 42. Klíma, 49. Bitri, 70. Tijani – 42. Čvančara, 60. Sadílek, 67. Minčev. Rozhodčí: P. Orel - J. Paták, P. Antoníček. Návštěva: 13099.
Sestava Baníku: Laštůvka – Sanneh (64. Juroška), Bitri (64. Boula), Pojezný, Fleišman – Kaloč – Cadu, Klíma (Jaroň), Šín (64. Kuzmanović), Plavšić – Almási (64. Tijani).
Sestava Sparty: Kovář – Vitík, Sørensen, Krejčí – Mejdr (46. Wiesner), Kairinen, Sadílek (72. Laci), Zelený – Čvančara (62. Minčev), Kuchta (72. Daněk), Haraslín (80. Jankto).  

Další novinky