Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeMuži A

Sparta porazila Opavu 2:0

Vítězný vstup do nové sezóny

Sdílet

Sparta vstoupila do sezóny 2018/2019 vítězně! Na svém stadiónu porazila nováčka z Opavy, když o výsledku rozhodly ve druhém poločase branky Kangy a střela Tetteha, kterou si do branky srazil Svozil.
V základní sestavě nastoupil z letních posil jen Alexandru Chipciu, na hrotu útoku pak nechyběl Matěj Pulkrab, navrátilec z hostování v Liberci.
Sparta začala aktivně a v deváté minutě měla první šanci, i když spíš darovanou od opavského brankáře Šroma. Ten neudržel v rukavicích snadnou přízemní přihrávku od Ben Chaima a málem si dal vlastní gól. Balón ale skončil v zámezí.
V devatenácté minutě Pulkrab přihrál Ben Chaimovi a rozjel sparťanskou akci. Izraelský záložník vrátil míč prudkou střílenou přihrávkou směrem na Pulkraba, který sice míč lízl, ale přesměrovat do branky ho nedokázal.
Opava příliš příležitostí v prvním poločase neměla. Výjimkou bylo zakončení Kayamby, který chtěl lobem překonat Nitu, ten se ale nachytat nenechal.
Prakticky vzápětí měla Sparta největší šanci prvního poločasu. Chipciu vyslal do sóla na brankáře Ben Chaima, který chtěl zakončit mezi nohy. Jenže Šrom byl pozorný a Ben Chaima vychytal.
Tři minuty před pauzou se po Stanciově přihrávce dostal do zakončení také Kanga. Jeho rána ze středu vápna byla sice prudká, přesná ale nikoliv.
Nástup do druhého poločasu byl výrazně méně aktivní, než start první půle. Úvodní náznak sparťanské šance měl až v 53. minutě Kanga, jeho rána z dvaadvaceti metrů letěla nad.
1 / 109
Vzápětí s Kangovou střelou si fanoušci všimli Matěje Pulkraba, který zůstal s bolestivou grimasou ležet ve středu hřiště. Zranění, které si přivodil v jednom ze soubojů se spoluhráči, mu nedovolilo pokračovat ve hře a nahradil ho Tetteh.
Další příležitost měl po rohu Jiří Kulhánek, který chtěl prodat svou výšku a protlačil se k hlavičce. Míč si to ale zamířil jen do postranní sítě.
A úplně stejně dopadl nadějný pokus z přímého kopu, který měl na svědomí Nico Stanciu a při němž už se část stadiónu radovala.
Ale netrvalo dlouho a radost mohla propuknout naplno a oprávněně. Tetteh přihrál Kangovi a ten z dálky vypálil. Míč před opavským brankářem Šromem trochu zaplaval a bylo z toho vedení 1:0
Prakticky vzápětí se mohl mezi střelce zapsat i Stanciu. Ten si navedl míč na střed hřiště a pak střílel na zadní tyč. Míč se ale odrazil od břevna.
Definitivní rozřešení zápasu přišlo osm minut před koncem. Benjamin Tetteh založil protiútok, míč se k němu vrátil a ghanský útočník vypálil. Jeho střelu srazil Svozil mimo dosah brankáře Šroma a Sparta vedla o dva góly.
Ve zbytku zápasu už se nic významného nestalo a Sparta tak do ligy vstoupila vítězně!
AC Sparta Praha – SFC Opava
Gól: 73. Kanga, 82. Svozil (vlastní).  ŽK: Kanga, Costa – Kayamba. Rozhodčí: Královec – Nádvorník, Hájek. Diváci: 12 186.
Sparta: Nita – Chipciu, Štetina, Costa, Frýdek – Ben Chaim (78. Ben Chaim), Stanciu, Kulhánek , Kanga, Plavsić (72. Šural) – Pulkrab (57. Tetteh). 
SFC Opava: Šrom – Simerský, Svozil, Hrabina – Zavadil (82. Jurečka), Schaffartzik, Kayamba, Kuzmanović, Zapalač – Puškáč (74. Jursa), Juřena (78. Smola).

Další novinky