Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Ukázala se síla mužstva

Trenér Sparty Václav Kotal na tiskové konferenci po vítězství v MOL Cupu

Sdílet

Václav Kotal dovedl jako první trenér po šesti letech Spartu k trofeji. Přečtěte si, co řekl trenér na tiskové konferenci po finále MOL Cupu s Libercem.
Jak byste zhodnotil vítězné finále MOL Cupu?
První poločas naše hra nebyla dobrá. Ztráceli jsme lehké míče a nedařila se nám kombinace. Možná to bylo nervozitou. Kluci strašně spěchali. My jsme hodně balonů vyházeli. Soupeře jsme ohrozili jen ze střel ze střední vzdálenosti. Naštěstí Milan Heča zlikvidoval největší šanci soupeře. Ve druhém poločase se naše hra zlepšila. I přes obdržený gól jsme se po vystřídání dostávali víc do pokutového území. A nakonec si díky Tettehovi dokázali připravit pokutový kop a ten nám přinesl vítězství.
Dočkal hrál ve velkém tempu skoro celý zápas. Byl jeho nejlepší za tu dobu, kdy jste trenérem A-týmu?
Těžko se to hodnotí. Z lavičky to člověk tolik nevidí. Radši se nejdřív podívám na video, než vynáším soudy. Určitě je důležitý, mužstvo spojuje, hecuje, drží partu, aby kluci pracovali celých 90 minut. V tom je strašně důležitý.
Po nástupu k áčku jestli začal sázet na ne tolik využité hráče. Jmenovitě Karlsson, oba stopeři. Měl jste vizi, že mohou být právě oni klíčoví?
Vizi jsem určitě neměl. V průběhu mého působení zasáhl koronavirus a měli jsme dostatek času hráče poznat. Hancko se Štetinou vytvořili dobrou dvojici. Hancko je neformální lídr. Všichni ho berou, on roli bere a je to důležité. Kolem něj se vytvořila parta, která táhne za jeden provaz a to je strašně důležité.
Jak jste viděl situaci, kdy Frýdkovi hrozila červená karta a rozhodčí ji posuzoval u videa?
Z lavičky j sem neviděl nic. My máme taky video, plal jsem se Luboše Loučky a taky nevěděl. Vůbec jsme nevěděli, o co jde.
Co znamená pro Spartu zisk trofeje po tak dlouhé době? Jak dobrý pocit je, že jste pod trofejí podepsaný?
Říkal jsem v rozhovoru, že si vítězství jako hráč nepamatuju. Je to dávno, kluci mi dneska připomněli, jak se slaví. Určitě jsem rád. Vítězství je strašně zavazující. Dostali jsme se na cestu, na které chceme zůstat, ale čeká nás spousta práce. Utkání jako tohle nemusí rozhodnout za devadesát minut. V kvalifikaci Evropské ligy se bude hrát na jeden zápas. Síla mužstva se ukáže v situacích, kdy bychom prohrávali a otočili to. To je strašně důležité pro sebevědomí mužstva, aby si šlo za svým cílem a podřídilo tomu všechno.
Zvažoval jste v poločase střídání v reakci na první půli. Nepřemýšlel jste o stažení Karlssona, který dal vyrovnávací gól?
Samozřejmě jsme o střídání uvažovali. Nebylo to dobré. Uvažovali jsme o Tettehovi. Po obdrženém gólu jsme si říkali, že bude víc soubojů. Liberec hraje na protiútok a říkali jsme si, že Tetteh v tom bude platnější. Z tohoto pohledu to přineslo úspěch. Bylo důležité, že jsme přehodili strany. Je lepší, že do zhuštěné obrany hraje pravák zprava levák zleva. Je důležité, že to Davidovi vyšlo. Dal vyrovnávací gól. To bylo strašně důležité. Já se ho ptal, jak na tom je a on říkal, že už toho má dost. Z toho důvodu jsme ho pak střídali.
Jak budete slavit?
Až mi to dojde (směje se.)

Další novinky