Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeMuži B

Z Tábora bez bodů

Sparťanská rezerva podlehla Táborsku 0:1

Sdílet

Sparťanská rezerva se představila v rámci 20. kola FNL na půdě Táborska. Domácí celek ještě na jaře nepocítil chuť vítězství a v tabulce mu před tímto soubojem patřilo desáté místo. Naopak sparťané naposledy jednoznačně vyhráli v Ústí nad Labem a celkově neprohráli třikrát v řadě. První poločas přinesl pár příležitostí na obou stranách, ale nikomu se nepodařilo střelecky prosadit. Ve druhé půlce dlouho nepřicházela žádná výraznější šance na změnu skóre. To se změnilo v 77. minutě po gólu domácího Plachého. Hra se následně více otevřela, ale Spartě se vyrovnat nepodařilo.
Sparťanský trenér Michal Horňák udělal v porovnání se zápasem v Ústí pět změn v základní sestavě včetně té na brankářském postu, kde Tůma nahradil Kotka. Ze sestavy vypadli i Vydra, Gelašvili, Polidar a Suchomel. Nahradilo je kvarteto Piško, Červak, Ryneš a Ambler.
Úvodní minuty nepřinesly mnoho vzruchu a hrálo se zejména v prostoru mezi velkými vápny bez většího ohrožení některé z bran. První zajímavé příležitosti jsme se dočkali v podání Sparty ve 22. minutě. Ryneš poslal perfektní centr na Amblera. Ten si míč skvěle zpracoval, ale na kraji malého vápna netrefil míč ideálně, který nakonec jen těsně minul domácí bránu.
Už o tři minuty později se pěkně uvolnil Gabriel a v pokutovém území hledal nabíhajícího Goljana, kterému chyběl opravdu jen malý kousek, aby se mu podařilo zakončit.
Ve 27. minutě se o slovo přihlásilo i Táborsko. Plachý vyslal nepříjemný střelecký pokus, ale Tůma se prezentoval skvělým zákrokem a vyrazil na roh.
Domácí celek přebral v těchto okamžicích aktivitu na svou stranu. Sparťanský gólman musel zasahovat i ve 31. minutě po zakončení Liepy, které mu však větší starosti nenadělalo.
Na pozoru se musel mít i o necelých šedesát vteřin později, ale Navrátilova nebezpečná hlavička jen těsně minula pravou tyč.
Sparta se osvobodila z mírného tlaku a ve 35. minutě se prezentoval střelou z větší vzdálenosti Tvaroh. Zadražil nemusel zasahovat.
Více se toho do poločasu už nestalo a do šaten se šlo za bezbrankového stavu.
Druhá půlka začala v podobném duchu jako ta první a nedocházelo ke téměř žádným střeleckým pokusům. Náznak velké příležitosti přišel v 68. minutě poté, co se k dlouhému míči v těsné blízkosti Tůmy dostal Kosek. Záchrannou brzdu v poslední chvíli zatáhl Gabriel a znemožnil domácímu hráči zakončit.
Kosek našel centrem hlavu Vozihnoje o tři minuty později. Tomu se podařilo přesadit přes sparťanského obránce až do zakončení, ale balon mezi tři tyče nenasměroval.
Táborsko předvedlo pěknou akci v 77. minutě. Plachý si sběhl do tandemu s Vozihnojem, který dobře načasovanou přihrávkou poslal svého spoluhráče do samostatného úniku na brankáře. Plachý nezaváhal a střelou mezi nohy Tůmy otevřel skóre zápasu - 1:0.
Tijani se dostal do zakončení o pět minut na to a těsně minul levou tyč hostující brány.
Sparta otevřela svou hru, udělala ofenzivní střídání a snažila se o vyrovnání. Dokázala si vypracovat několik rohových kopů, ale žádný z nich se neujal. Táborsko se stáhlo do defenzivy a neposkytovalo sparťanům moc prostoru pro tvorbu větších příležitostí. Domácí si už náskok pohlídali a těšili se z prvního jarního vítězství. Sparta podlehla Táborsku 0:1.
1 / 31
Hodnocení trenéra Michala Horňáka: „Řekl bych, že většinu utkání jsme měli míč více na kopačkách, byli jsme aktivnější, ale vůbec jsme se nedostávali do koncovky. Domácí velmi dobře bránili a spíše spoléhali na dlouhé míče na vysokého Tijaniho, nebo na brejky a standardní situace. Tyto zápasy nemůžeme prohrávat a musíme v nich uhrát minimálně remízu. Gól jsme dostali po naší chybě. Pro nás to bylo trochu jiné utkání, kde nám soupeř zavřel hru a museli jsem se dostávat přes více hráčů. Pro kluky a jejich kariéry jsou dobré i takové zápasy, ze kterých se musí poučit. Musíme pogratulovat domácím k výhře a připravit se na další utkání.“
FC MAS Táborsko – AC Sparta Praha B 1:0 (0:0)
Gól: 77. Plachý. ŽK: Kosek, Mezera, Holiš, Provazník, Plachý – Červak. Rozhodčí: Starý – Váňa, Pfeifer.
FC MAS Táborsko:  Zadražil – Navrátil, Tusjak, Holiš (90.+2 Rydval), Plachý – Mezera, Kosek, Javorek, Liepa (75. Krch), Vozihnoj (84. Provazník) – Tijani (90.+3 Robakidze).
AC Sparta Praha B: Tůma – Gabriel, Piško, Červak, Tvaroh (46. Gelašvili) – Ryneš (81. Šilhart), Pudhorocký (87. Vydra), Jonáš, Holoubek (81. Dao), Ambler (23. Goljan) – Turyna.

Další novinky