Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Zápasy pravdy nás čekají

Trenér Sparty Pavel Vrba po výhře nad Příbramí

Sdílet

Čtyři zápasy, čtyři vítězství. Taková je bilance trenéra Pavla Vrby ve Spartě. Aby čtyřek nebylo málo, tentokrát kouč hodnotil výhru 4:0 nad Příbramí. Přečtěte si přepis tiskové konference nebo se podívejte na rozhovor pro klubovou televizi.

VRBA | Zápasy pravdy nás čekají

Trenére, výhra 4:0. Je to pro vás po posledních týdnech úleva, nebo jste nepochyboval, že utkání zvládnete?
Já jsem nepochyboval, že zápas zvládneme. Samozřejmě jsme věděli, že nás čeká soupeř, který nám nedá nic zadarmo. Vítězství mě těší, po pauze a problémech, které tady byly, je to dobrý vstup do další části soutěže a před dalším zápasem, který nás čeká v sobotu.
S výjimkou úvodních deseti minut jste navázali tam, kde jste skončili ve Zlíně. Viděl jste to podobně?
Že jsme uhráli nulu, mě pochopitelně těší. Tentokrát si myslím bez nějaké větší šance soupeře. Hlavně v prvním poločase jsme měli spoustu situací, kdy jsme se dostávali dopředu přes křídelní prostory. Bohužel jsme situace nedohrávali, protože výsledek mohl být rozhodnutý už po prvním poločase. Dali jsme dva góly a měli dalších pět situací, kdy jsme se dobře dostávali přes křídelní prostory do finální fáze. Bohužel jsme finální fázi nedokázali zhodnotit tak, abychom třeba dali třetí gól, který by nám zajistil klid. Na začátku druhého poločasu měla Příbram lepší pasáže, kdy držela míč a snažila se výsledek nějak zdramatizovat. My jsme je do ničeho nepustili a v závěrečné části jsme dvěma góly zápas rozhodli. Výsledek je pro nás hodně příjemný. V prvním poločase naše hra měla parametry, které by měla mít a přiblížila se tomu, jak jsme hráli ve Zlíně.
Jak moc vás těší návrat Adama Hložka. Na jakou pozici s ním počítáte?
Adam je hráč, který může hrát na více postech. Všichni víme, že je to spíš hrotový hráč, klíčový do ofenzivy. Na druhou stranu, určitě ho budeme chtít v příštích zápasech využít mnohem víc. Jestli to bude na hrotu nebo z křídla… Já myslím, že je mu to celkem jedno. On dokáže tyto posty hrát velice dobře. I na křídle umí svou kvalitu ukázat.
Dočkal byl hodně aktivní, patřil k nejlepším hráčům. Vystřídal ho Karabec a dal gól. Mělo by to takhle podle vás vypadat?
Je to hlavně zásluhou Sparty, že má takto kvalitní hráče, kteří nepřišli za mě, ale už tady byli. To je spíš pochvala pro klub, že takto pracuje a dokáže si vytipovat zajímavé hráče, kteří dokážou kvalitu mužstva. Kvalita týmu stoupá s kvalitou hráčů. Pro mě to je o to jednodušší, že tady tito hráči jsou.
Jak moc jste naštvaný na Laca Krejčího a Martina Vitíka za čtvrté žluté karty? Fanoušci dávali najevo, že v případě Vitíka to na žlutou kartu nebylo. Jak jste to viděl vy?
Já to nechci ani posuzovat. Co se týká Ládi Krejčího, tam je to zbytečná karta, kterou si zavinil sám. Viťas se k tomu dostal tak, že si myslím, že za to ani nemohl. Samozřejmě to tak chodí. Nechci to komentovat.
V sobotu vás čeká Plzeň. Cítíte, že je to extra zápas jak pro vás, tak pro Spartu?
Jestli výsledky potvrdíme právě v tak těžkém zápase, který nás v sobotu čeká, tak to samozřejmě bude super. Co se týká mě, sami víte, že Plzeň pro mě bude jiný zápas. Na druhou stranu chci vyhrávat tam, kde pracuji a pro klub, ve kterém pracuji. Dostal jsem příležitost pracovat ve Spartě a chci tady být úspěšný tak, jak jsem chtěl být úspěšný s Plzní. Snažím se o to, aby se mnou lidé v klubu, a hlavně fanoušci byli spokojení. Protože vím sám, že pro některé fanoušky to bylo trochu složitější, že jsem sem přišel. Doufám, že pochopí, že pro mě je důležité, abych byl s mužstvem úspěšný.
Je pro vás příprava na zápas s Plzní jednodušší díky tomu, že ji znáte?
Od doby, kdy jsem odešel, už tam jsou jiní hráči, kteří hrají v základní sestavě.  Neřekl bych tedy, že je znám úplně dokonale. Je samozřejmě trochu výhoda, že hráče znám a mám dostatek informací o jejich přednostech a slabinách. Já ale řadím Plzeň k mužstvům, která jsou obrovsky silná s obrovskou kvalitou. Mně vadí jediná věc, že nemohou přijít fanoušci. Kdyby přišli fanoušci, tak by byl zápas určitě top, ve skvělé atmosféře. To, že nemůže být plný stadion, je věc, která mě nejvíc mrzí.
Poprvé jste trénoval proti Pavlu Horváthovi. Jaké to pro vás bylo? Vykřikoval, že byla ruka, i když vůbec nebyla a podobně.
Pavla znám, takže mě to vůbec nepřekvapilo. Máme spolu trochu nadstandardní vztah, který je o tom, že se známe velice dobře. Nějaké výkřiky od něj mě spíš pobaví. Naopak já mu to vrátím. Myslím si, že spolu nemáme žádný problém a že to tak bylo i v tomto zápase. Vím, že si po zápase vždycky můžeme podat ruku, ať se děje cokoliv. Budeme se po zápase bavit jako dobří staří známí, kteří spolu něco prožili.
Dočkal se 71. přihrávkou posunul v historickém pořadí za Pavla Horvátha. Chybí mu 35 asistencí. Myslíte si, že to je zdolatelné manko?
35, to je strašně moc. To jsou minimálně dvě sezony. Nevím, jak Bořek plánuje svou budoucnost, jestli ještě dvě nebo tři sezony vydrží ve Spartě v takové kvalitě, kterou předvádí teď. Pokud ano, tak Pavla dohnat může. To se musíte zeptat Bořka, jestli chce ještě dvě až tři sezony hrát profesionální fotbal, nebo jestli si chce užívat. Každopádně je to úžasná statistika být druhý v historických tabulkách.

Další novinky