Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

11. finále poháru od vzniku ČR

Jak jsme si vedli v 10 předchozích?

Sdílet

Sparta od vzniku samostatné České republiky hrála desetkrát finále domácího poháru. Šestkrát to skončilo ziskem trofeje, dvakrát jsme navíc díky tomu zkompletovali double.
2013/2014 Finále FC Viktoria Plzeň 1:1 (7:8 pen) AC Sparta Praha
Dosud poslední trofej ve sparťanské sbírce. A nutno podotknout, že nebylo daleko od porážky. Plzeň poslal do vedení Radim Řezník v 74. minutě. Ústřední postavou závěru zápasu se stal Milan Petržela. V nastavení zahrál ve vápně rukou a penaltu proměnil Josef Hušbauer. O vítězi následně rozhodoval penaltový rozstřel a bylo to neskutečné drama! Sparťani třikrát odvraceli porážku. V šesté sérii mohl rozhodnout o vítězi Lukáš Mareček, jenže trefil tyč. V desáté sérii pak Tomáš Vaclík chytil penaltu Milana Petržely a následně rozhodl Pavel Kadeřábek. Sparta tak podruhé v historii slavila double.
2011/2012 Finále AC Sparta Praha 0:1 SK Sigma Olomouc
Spartě finále před osmi lety nevyšlo. Měla sice šance, ale nedokázala je proměnit. Z kraje druhého poločasu se pak trefil Michal Vepřek. V závěrečné půlhodině Sparta vystupňovala tlak, Kweuke ani Hušbauer se při svých šancích nedokázali prosadit. Olomoucký brejk čtyři na jednoho skvěle zastavil Pamić. Olomouc tak oslavila první trofej v historii klubu.
2007/2008 Finále FC Slovan Liberec 0:0 (3:4 pen) AC Sparta Praha
S Libercem jsme se ve finále už jednou utkali a úporná bitva nepoznala žádného střelce, ačkoliv Sparta měla řadu příležitostí. V páté sérii nedal penaltu ještě v Liberci hrající Bořek Dočkal. Následně proměnil Michal Kadlec a pohár tak zůstal na Letné třetí sezonu v řadě!
2006/2007 Finále FK Jablonec 1:2 AC Sparta Praha
V dalším finále proti severočeskému soupeři proti nám tentokrát stanul Jablonec, v jehož barvách byli šest bývalých hráčů Sparty: Michal Špit, Jiří Homola, Jan Flachbart, Miroslav Baranek, Milan Fukal a Jan Svátek. Zápas nezačal vůbec dobře. Už v šesté minutě napřáhl z dálky Miroslav Baranek, jeho tečkovaná střela skončila před Janem Svátkem a ten prostřelil Jaromíra Blažka. Sparta se rozkoukávala celý první poločas. V jeho závěru ale v tísni mazácky vyrovnal Marek Kulič. V 68. minutě fauloval Flachbartve vápně Pospěcha a sudí nařídil penaltu. Z ní nás poslal do vedení Horváth. Víc už se nestalo a Sparta poprvé v historii oslavila double!
2005/2006 Finále AC Sparta Praha 0:0 (4:2 pen) FC Baník Ostrava
Skvělá tečka za nepovedenou sezonou, tak by se dalo nazvat finále z roku 2006. Sparta měla ve finále penzum velkých šancí, žádnou z nich ale neproměnila a zápas došel po 90 minutách k penaltovému rozstřelu. Sparta nakročila výborně, když po dvou sériích vedla 2:0, své pokusy neproměnili Magera a Slončík. Všichni další už mířili přesně a byla z toho po dvou letech finálová výhra nad Baníkem.
2003/2004 Finále FC Baník Ostrava 1:2 AC Sparta Praha
Baník měl v titulové sezoně šanci získat jako vůbec první tým v historii double. V týmu našeho soupeře zářil nejlepší střelec ligy Marek Heinz a jeho parťák Miroslav Matušovič. Oba měli velké šance a druhý jmenovaný se stal jednou z důležitých postav utkání, ale nepředbíhejme. Pět minut po přestávce nás poslal do vedení Jan Rezek. V 56. minutě vyrovnal Lička. V 73. minutě fauloval Jaromír Blažek Matušoviče a dostal červenou kartu. Kdyby se tak nestalo, pravděpodobně by šel Baník do vedení. Do něj ale šla naopak pět minut před koncem zásluhou Petra Johany Sparta. V závěru už žádný gól nepadl a Sparta ukořistila pohár pro sebe.
2001/2002 Finále AC Sparta Praha 1:2 SK Slavia Praha
Druhé prohrané finále v řadě a něco, co se stalo vůbec poprvé v historii samostatné české ligy – sezona bez trofeje. Takovou dominanci Sparta v na přelomu tisíciletí měla. Zápas nezačal vůbec dobře. Už ve druhé minutě prostřelil první střelou v utkání gólmana Petra Čecha slávista Tomáš Došek. A v 18. minutě se střelou z otočky prosadil podruhé. Sparta rychle snížila. Už o tři minuty později vystřelil Jan Flachbart, střela se dostala k volnému Jiřímu Novotnému a ten prostřelil Radka Černého. V 73. minutě byl vyloučen Flachbart a Sparta už na vyrovnání nenašla síly.
2000/2001 Finále AC Sparta Praha 1:2 (p) FK Viktoria Žižkov
Historicky druhou šanci na double nám podruhé překazila Viktoria Žižkov. Skóre otevřel ve 14. minutě v žižkovských barvách hrající Luděk Stracený. Po půl hodině hry vyrovnal Jiří Jarošík. Nikdo další už se neprosadil a zápas dospěl až do prodloužení. V něm se prosadil v 98. minutě hlavou po centru z přímého kopu Aleš Pikl a zajistil pohár pro Viktorii Žižkov.
1995/1996 Finále AC Sparta Praha 4:0 1. FK Drnovice
Titul byl ztracen, ale finále českého poháru bylo jasnou záležitostí. Sparta vyzvala překvapivého soupeře FK Drnovice a neměla s ním slitování. Už po prvním poločase bylo nakročeno k trofeji. V 26. minutě otevřel skóre Pavel Nedvěd. Těsně před přestávkou zvýšil na 2:0 Zdeněk Svoboda. Deset minut po přestávce přidal druhou trefu Pavel Nedvěd. Do historie se pak zapsal brankář Petr Kouba, který se dvacet minu před koncem postavil k pokutovému kopu a uzavřel skóre zápasu.
1993/1994 Finále FK Viktoria Žižkov 2:2 (6:5 pen) AC Sparta Praha
První šanci na double v historicky prvním ročníku samostatné české ligy nám, jak už jsme zmiňovali, zhatila Viktoria Žižkov a šlo o pořádně smolný duel. Sparta přitom začala dobře. Pět minut před pauzou nás poslal do vedení Peter Gunda. Katem Sparty se pak stal její bývalý hráč Marek Trval, který se dostal na hřiště až v 70. minutě. Nejprve vyrovnal deset minut před vypršením devadesáti minut na 1:1. Zápas dospěl do prodloužení. V něm poslal do vedení Spartu Jozef Kostelník. Jenže v poslední minutě prodloužení znovu vyrovnal Marek Trval, když proměnil penaltu. Následný penaltový rozstřel pak Sparta nezvládla a první ročník soutěže tak ovládla Viktoria Žižkov.
1 / 4

Další novinky