Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Bod musíme brát

Trenér Sparty Václav Kotal na tiskové konferenci po derby se Slavií

Sdílet

Trenér Václav Kotal má za sebou první derby v roli hlavního trenéra A-týmu Sparty. Mužstvo se ujalo vedení, o které bohužel přišlo v nastaveném čase. Přečtěte si, co zaznělo na pozápasové tiskové konferenci, nebo se podívejte na video.

TISKOVKA | Trenér Kotal po derby

Trenére, převládá zklamání ze ztráty dvou bodů v závěru, nebo spokojenost s výkonem?
Samozřejmě spokojeni nejsme. Je to druhé utkání, kdy jsme dostali gól na konci. Se Zlínem a teď. V prvním poločase to byla spíš válka. Hodně soubojů. Ve druhém poločase jsme se dostávali kombinačně víc dopředu. Bohužel jsme jednobrankové vedení nedokázali udržet, a proto to skončilo 1:1.
Čím si vysvětlujete góly závěru?
Většinou tam bývá chyba. Já jsem to z lavičky neviděl. Musím se podívat na video. Možná se to dalo vyřešit lépe. Nechceme faulovat, zvlášť u pokutového území. Určitě toho hráče někdo měl mít. Až uvidím video, tak to můžu vyhodnotit. Je to škoda.
Po poháru s Baníkem jste hodně chválil Lukáše Štetinu. Budete ho chválit opět?
Dostali jsme gól ze standardní situace. V závěru Slavie měla šance. V prvním poločase mužstva šance neměla. Byl to boj mezi šestnáctkami. Ve druhém poločase nám neuznali gól. Bylo tam údajně nějaké přistrčení. Z lavičky přesně nevím. Vyhodnotíme si to. Chtěli jsme bodovat i tady. Věděli jsme, že Slavia taky není v komfortní situaci po těch dvou porážkách, Plzeň vyhrála. Ve druhém poločase Slavia zvýšila tlak, chtěla jít do rizika. My jsme počítali s tím, že bychom mohli využít protiútoků. Nakonec se nám to povedlo. Máme bod a musíme se dívat k dalším utkáním. Čeká nás Plzeň. Věřím, že přijdou diváci, kteří nás podpoří, protože výkon nebyl špatný, abychom měli být naštvaní. Získali jsme bod. Je to fotbal. Bohužel.
Heča vás minimálně dvakrát podržel ve druhém poločase. Na druhou stranu zaváhal při rozehrávce. Jste spokojen s jeho výkonem?
To jsou přesně ty věci. Jako trenér říkáte, že máte kolikrát radši hráče, kteří neudělají hrubou chybu. To strašně sráží psychiku mužstva.  Aby hráč odehrál průměr a neudělal hrubou chybu. To Spartu sráželo v předchozích utkáních a my se toho chceme vyvarovat. Naštěstí to tentokrát Slavia nepotrestala. Máte ale pravdu, že taková chyba by se na takové úrovni stávat neměla.
Tetteh v podobné situaci proti Zlínu nevystřelil. Pracovali jste na jeho sebevědomí?
Pracujeme na sebevědomí neustále. V utkání se Zlínem to byla obrovská škoda. Kdyby si to převzal doprava, mohl to dát Hložkovi do prázdné brány. Tam to nebylo tak, že by musel střílet. Kdyby si to dal doprava a ne ke stoperovi, který ho křižoval. Tam jsem ho spíš kritizoval za to, že si to špatně převzal. To je typ hráče, který vypadá, že na nic neslyší. Tentokrát podal dobrý výkon, dal gól. Minule taky. To je to, co od něj chceme. Uvidíme, jak to bude pokračovat.
Nečekáte od Tetteha víc vyhraných soubojů?
On je celkem dobře rychlostně vybavený. Když dostává přihrávku na sklepnutí, je to v pořádku. On je spíš hráč, který potřebuje, aby mu kluci dávali balon dopředu. Umí si přikrýt balon tělem. Je silný. Pracujeme na nějakém stylu hry. Pořád se mi nelíbí spousta přihrávek do nohy. Mělo by to být na hráče, který se nabídne, aby se hra zrychlila. Jestliže pracujete v pohybu, je pro soupeře těžší vás bránit. Pracujeme na tom a věřím, že se budeme zlepšovat.
Tetteh musel střídat. Jak na tom je?
Myslím, že to nebude zranění. On se vydal. Máme týden času do Plzně. Teď jsme měli tři zápasy během osmi dnů. Věřím, že se dá dohromady.
Nemohl jste využít Karlssona. Bylo to oslabení, nebo ho Plavšić nahradil?
Oslabení určitě. Plavšić byl po zranění, netrénoval. Nedá se říct, že by zklamal. Měl to těžké. Oba beci Slavie jsou reprezentanti, útočí vysoko. Je to hodně práce jak pro Hložka, tak pro Plavšiće. Myslím, že to zvládli celkem dobře. Gól jsme z toho nedostali. Moc šancí z centrů nebylo. Šanci Ševčíka skvěle vyrazil Heča. Takže si myslím, že to v pořádku, co se týče obranné fáze. V útoku bychom čekali víc. Slavia byla ale hodně motivovaná. Výsledky nebyly dobré a navíc se na ni dotahuje Plzeň. Utkání bylo hodně vyhecované. Musíme ten bod brát.
Krejčí nastoupil s ovázaným kolenem. Jaký je jeho stav?
Krejčí měl po srážce s Ostravou naražené koleno. O poločase říkal, že cítí bolest. Říkali jsme mu, ať chvíli vydrží, že ho pak vystřídáme. Věřím, že taky bude v pořádku.
Asi se čekalo, že utkání bude agresivní. Nebylo to ale v prvním poločase od obou týmů už moc?
Určitě. Nenabádám hráče, aby faulovali, ale aby to řešili fotbalově. Spousta faulů byla tentokrát po uklouznutí a neobratností hráčů. Odkopne míč, je tam pozdě. Nemyslím si, že by tam byl úmysl někoho zranit. Doufám, že všichni hráči budou v pořádku. Já tento způsob hry rád nemám. Chci, aby to hráči vyběhali. Je to proces a bude to chvilku trvat. Tak to bohužel je.

Další novinky