Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Derby člověka neomrzí!

Michal Sáček a Costa před nedělním zápasem proti Slavii

Sdílet

Derby si v nadcházejících týdnech hráči i fanoušci užijí maximální možnou měrou. V neděli nás čeká ligové, o deset dní později pohárové a v květnu ještě jedno nadstavbové. O duelech proti Slavii promluvili na setkání s médii Michal Sáček a Costa, kterého čeká desáté ligové derby.
Michal Sáček už má za sebou tři derby, poprvé do něj ale nastoupí jako jeden z pilířů sparťanské sestavy. „V tomhle jediném to asi bude pro mě jiné, mám odehranou většinu zápasů. Ale jinak to bude derby jako každé jiné – velký zápas, největší tady. Doufám, že se připravíme a uspějeme tam. Už nejsem nějaký mladý a nezkušený hráč, jsem tu nějakou dobu a vím, že bych měl dobrému výsledku pomoct,“ říká před nedělním duelem v Sinobo Stadium Michal Sáček.
Během velmi krátké doby zažijí sparťané derby rovnou tři. „Je to skvělé! Pro fotbal i fanoušky v České republice. Derby je derby, bude třikrát a možná třikrát před vyprodaným stadionem. Je to dobře pro fanoušky i pro nás, prohlásil Costa. „Takový zápas člověka neomrzí, i když bychom samozřejmě hráli raději doma,“ připomněl Sáček fakt, že všechna tři utkání se hrají na půdě soupeře. Problém v tom ale nevidí. „Mě to pokaždé nabudí. Moc se tam těším a věřím, že tam podáme výkon, se kterým můžeme uspět. Rozhodně tam nepojedeme s přehnaným respektem. Víme, že mají velkou sílu a aktuální formu, ale my máme za sebou také dobré zápasy. Kromě jednoho jsme všechny zvládli a nevidím důvod, proč bychom se tam měli bát. Jedeme tam odhodlaní a s chutí vyhrát.“
Slavii čeká ve čtvrtek večer čtvrtfinále Evropské ligy proti Chelsea, podle Costy to ale velkou roli hrát nebude. „Myslím si, že to je jedno. My jsme také zažili, že jsme hráli Evropskou ligu a čekala nás liga. Už mají za sebou hodně zápasů a jsou na to zvyklí. Myslím, že to pro ně nebude problém,“ řekl Costa. Michal Sáček má naopak trochu jiný pohled. „Určitě to bude hrát roli, sami známe, že to není jednoduché. Čekám, že bude víc změn v sestavě, těžko se bude odhadovat. Člověk přeci jen potřebuje na regeneraci tři nebo čtyři dny,“ oponuje Sáčis. „V tom spočívá síla Slavie. Momentálně hraje dobrý fotbal, je první. Má top hráče, široký kádr. Jedeme tam s respektem. Jsou první a hrají dobře. Na druhé straně, my jsme Sparta a budeme připraveni, jak nejlépe to je možné. Chceme vyhrát, takže na tom budeme pracovat,“ dodává první africký kapitán v historii Sparty.
Očekává se, že Slavia bude hrát otevřenější fotbal než většina ligových celků v duelech se Spartou. „Mám rád, když se hraje otevřený fotbal. Dobývat obranu soupeře je vždycky horší, takže mě bude vyhovovat, když bude Slavia hrát ofenzivně,“ vyhlíží derby Sáček. Otázkou je složení naší záložní řady. Není jisté, zda bude k dispozici Dočkal. „Dokázali jsme si, že i bez Bořka to jde. Ale samozřejmě všichni budeme šťastní, až se dá úplně do kupy a bude znovu v zápasech s námi,“ řekl Sáček. Role lídra se v posledních zápasech ujal Guélor Kanga. „Je to tak, vnímáme, že se trochu změnil. Asi pochopil, že to takhle pro něj bude lepší, v kabině je teď fajn. Funguje na hřišti i mimo něj,“ přidal Michal.
V kádru Slavie jsou čtyři afričtí hráči, žádné velké hecování ale před derby neprobíhá. „Známe se jako afričtí hráči. Máme podobný život v Africe, ale nehecujeme se. Jsme cizinci v jiné zemi, takže se potkáme, bavíme se o životě, o tom, co se děje v Africe a tady. Řešíme prostě otázky mimo fotbal. Problém je, že máme každý jiný program, takže se vidíme těžko. Těším se ale až se setkáme po zápase. Při zápase myslím jen na Spartu,“ uzavřel Costa.

Další novinky