Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyWU-15

Holky jdou správnou cestou

Rozhovor s trenérem týmu WU15 Pavlem Klímou

Sdílet

Starší žákyně hrály na podzim dvě soutěže – a v obou jsou na druhém místě. Podzimní část pro Sparta.cz zhodnotil trenér Pavel Klíma.
V 1. lize WU15 mladé sparťanky dvakrát ztratily body – se Slavií a Viktorií Plzeň. Se sedmi inkasovanými brankami v devíti zápasech se hráčky Sparty mohou pochlubit nejlepší obranou v soutěži. Nejlepší střelkyní je s deseti přesnými zásahy čtrnáctiletá útočnice Natálie Šťastná.
I v 1.B třídě, kde sparťanky svádí souboje s chlapeckými týmy, patří svěřenkyním trenérů Klímy a Samuela druhé místo. Nejlepší střelkyní je třináctigólová Zuzana Kožuriková, jinak také kvalitní brankářka.
Během podzimu děvčata odehrála dva kvalitní turnaje. Na mezinárodním turnaji v Písku z toho bylo druhé místo, halový Praga Cup sparťanky vyhrály.  
Trenére, jak hodnotíte podzimní část sezóny 2019/20 1. ligy starších žákyň? Poměrně brzy tým čekal souboj se Slavií…
Derby se hrálo již ve druhém kole a tam jsme s holkami ještě nebyli tam, kde jsme být chtěli. Nepovedlo se nám totiž soustředění po zdravotní stránce, takže jsme za sebou neměli vše, co jsme za sebou chtěli mít. Plus nám trvalo, než se holky sehrály. Byla tam různá zranění, která se nám nevyhnula.
Hlavně v začátku sezóny nám vypadlo několik starších holek. Čili do derby jsme šli z pozice, že jsme sami nevěděli, co od toho očekávat. A Slavia, která hrála se staršími hráčkami, zaslouženě vyhrála. Poté jsme odehráli turnaj v Písku, kde už jsme byli Slavii velmi vyrovnaným soupeřem, jen se to ve finále nepodařilo uhrát výsledkově.
Do konce podzimu jsme ztratili body již pouze jednou, ve venkovním utkání s Plzní (reportáž). Měli jsme tam více ze hry, holky však bohužel nebyly schopné dát více než jeden gól, takže jsme po remíze 1:1 vyhráli až na penalty.
Hráčky jsme i často střídali. Holky, které si třeba tak často derby a těžké zápasy nezahrají, tak nyní ty těžké zápasy hrály, ať už to byla ta Plzeň, nebo Hradec, Pardubice, takže vytíženost těchto hráček je velká.
Pro nás není hlavním cílem ligu vyhrát. Je to nastavené tak, že na závěrečný turnaj o mistra se kvalifikují dva až tři týmy z Čech. Takže ano, ligu bychom rádi vyhráli, ale když budeme druzí, tak holt budeme druzí… Radši dáme prostor více hráčkám, to je pro nás důležitější. Ať také máme i vzhledem k příští sezóně připravený mladší ročník holek. O mistrovi se rozhodne až na finálovém turnaji.
Pojďme k chlapecké soutěži…
Chlapeckou soutěž hrajeme vesměs jako takovou doplňkovou soutěž. Zápasy slouží k tomu, aby si všechny hráčky zahrály, měly minutáž a dále se rozvíjely. V tabulce jsme druzí, ale ani to moc neřešíme. Poráželi jsme týmy, které byly před námi, na druhou stranu jsme poté prohráli dva zápasy s týmy řekněme z prostředka, ze spodku tabulky, kdy jsme tam nejeli v nejsilnější sestavě – a i když se ty zápasy herně dejme tomu povedly, v zakončení nám chyběly klíčové hráčky a to se projevilo. Nebo proti nám nastoupí fyzicky vyspělí kluci, kteří se sice nedostanou do vápna, ale dvakrát vystřelí z půlky a dají nám z toho dva góly.
A co tréninková část?
Když to vezmu od toho soustředění, tak jdeme krok za krokem nahoru. Na holkách je vidět posun. Vygradovalo to na Praga Cupu, kde jsme porazili Slavii. Už jsme ji možná mohli porazit v Písku, neporazili, ale teď jsme jim to už vrátili. Myslím si, že holky jdou správnou cestou. A když budou takto dál pracovat na trénincích a hlavně budou dělat pro sebe i něco navíc mimo tréninky, tak věřím tomu, že až začne jaro, tak na Slavii budeme mít a třeba ji bez problémů porazíme.
Jak budeme vypadat příprava v novém roce?
Startujeme v lednu zápasy zimní ligy, v půlce února nám pak začíná soustředění. V březnu máme v plánu turnaj v Německu a přípravné utkání v Brně s místním týmem a se Slovanem Bratislava. V březnu už se poté rozjíždí opět ligový kolotoč.
Tabulka - 1. liga starších žákyň Čechy
Tabulka - 1.B třída žáků
Přečtěte si také rozsáhlý rozhovor trenérem Pavlem Klímou, který jsme na Sparta.cz přinesli v létě.

Další novinky