Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
Novinky

Hospodaření ACS

Klub informuje o ekonomické bilanci v sezoně 2018/2019

Sdílet

Valná hromada společnosti AC Sparta Praha fotbal, a. s. schválila 6. prosince auditované výsledky hospodaření ze sezony 2018/2019. Klub informuje fanoušky o finančním výsledku ze zmiňovaného ročníku, v němž dosáhl zisku přes 311 milionů korun.
Hlavní příčinou realizovaného zisku (v přesné výši 311 597 tisíc korun) byl prodej podílu v dceřiné společnosti v souvislosti s výstavbou hotelového komplexu v sousedství GENERALI Areny. Tento výnos byl uskutečněn ve vyšších stovkách milionů korun.
Další výraznou položkou z pohledu příjmů představoval transfer Nicolae Stanciua do saúdskoarabského klubu Al Ahlí. Klub v soutěžním ročníku 2018/2019 mezi jinými realizoval odchody například Ria Mavuby (konec kariéry) či Vukadina Vukadinoviće (Boluspor, poté Karviná).
Sparta s ohledem na nutné posílení prvního týmu investovala do příchodu nových hráčů, klub posílili například Matěj Hanousek (FK Jablonec), Martin Hašek (Bohemians Praha 1905) a Bořek Dočkal. Ten přišel do Sparty jako volný hráč po ukončení kontraktu v Číně.
Společnost AC Sparta Praha fotbal, a.s. zaznamenala ve sledovaném období od 1. 7. 2018 do 30. 6. 2019 obchodní příjmy (bez vlivu transferů a evropských pohárů) v celkové výši 209 milionů korun. Výraznou část z toho tvořily příjmy za reklamu a sponzoring ve výši 113 747 tisíc korun. Nejvýznamnějšími sponzory v klubovém portfoliu byly v sezoně 2018/2019 společnosti Tipsport a
T-Mobile. Tipsport, jehož logo je součástí dresů pro českou ligovou soutěž, se stal klubovým generálním partnerem, T-Mobile zaujal v pyramidě sponzorů místo generálního partnera pro soutěže UEFA a MOL Cup.
Dále byly důležitými obchodními partnery Sparty společnosti GENERALI (operující již deset let právy k názvu letenského stadionu) a Nike. V průběhu sezony se podařilo udržet spolupráci se všemi významnými partnery. Do obchodních příjmů společnosti jsou započítány také příjmy z postoupení vysílacích a marketingových práv či příjmy ze vstupného.
Příjmy z účasti v evropských pohárech, kde tým vypadl již v předkole Evropské ligy, činily 10 milionů korun.
V průběhu podzimní části sezony 2018/2019 došlo k změnám ve vedení klubu. Generálním ředitelem a místopředsedou představenstva byl jmenován František Čupr, do funkce generálního sekretáře byl uveden Dušan Žovinec, dlouholetý ředitel úseku ženského fotbalu.
A-tým AC Sparta Praha odehrál v sezoně 2018/2019 celkem 41 soutěžních utkání (35 v ligové soutěži, 2 v předkole Evropské ligy a 4 v MOL Cupu) s celkovou bilancí 24 výher, 6 remíz a 11 porážek.
Náklady spojené s hráči a realizačními týmy dosáhly úhrnné hodnoty 408 576 tisíc korun, šlo o částku o 80 milionů korun nižší než v předchozí sezoně. Do této kategorie účetně spadají všechny sportovní týmy AC Sparta Praha fotbal, a.s., hráči a členové realizačních týmů A-mužstva, juniorských a mládežnických výběrů (muži i ženy), kteří měli s klubem podepsaný platný kontrakt (včetně všech hráčů na hostování v případě, že se na hráčově mzdě podílí i Sparta).
V prvoligových a druholigových klubech v Česku a v dalších evropských zemích působilo dohromady přes 80 odchovanců strahovské akademie.
Náklady spojené se zajištěním provozu dosáhly výše 176 290 tisíc korun. Do této kategorie řadíme například náklady na organizaci utkání v domácích i mezinárodních soutěžích, přípravy herních kempů (přímé výdaje), dále spotřebu energií, náklady spojené se službami pro sponzory (cizí služby) či spotřebu materiálu a pojištění (ostatní výdaje).
Náklady na provoz stadionu (společnost ACS Properties) činily 37 milionů korun.

Sdílet

    Další novinky