Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyŽeny A

Ivana Pižlová po pěti letech opouští Spartu

Loučí se s celkem šesti získanými trofejemi

Sdílet

Brankářka Ivana Pižlová po pěti letech opouští Spartu, loučí se s celkem šesti získanými trofejemi. V kariéře oblékla dres obou pražských “S” i národního týmu. Na ligové scéně působí již čtvrtou dekádu, s fotbalem však hodlá i v 39 letech nadále pokračovat.
Příchod Pižlové se udál v září 2016. “Oslovil mě Dušan Žovinec, Spartě se zranila brankářka a já byla zrovna na odchodu z Liberce. Nabídku jsem se rozhodla přijmout, Sparta se neodmítá. Spíše jsem ten přestup zvažovala s ohledem na rodinu, na kterou budu mít méně času. S dojížděním je to složité, děti vidím jen ráno u snídaně a pak až druhý den, z práce jedu hned na trénink," řekla tehdy v prvním rozhovoru pro Sparta.cz. 
Spartě se na začátku sezony 2016/2017 v zápase se Slavií a souboji Sáry Vršatové s Terezou Kožárovou vážně zranila brankářská jednička. Začalo hledání náhrady, dostatečně kvalitní a zkušené, která by zvládla ligová klání a případně i blížící se souboje v pohárové Evropě. Volba padla na Ivanu Pižlovou. Ta v Liberci předváděla dobré výkony a ve Spartě na ně navázala. Rychle se osvědčila, prvního října 2016 chytala svůj první zápas ve Spartě, shodou okolností proti Liberci, odkud přišla. A mezi třemi tyčemi stála i v říjnovém dvojzápase Ligy mistryň proti Twente.  
Kromě fotbalu má ráda také kolo, v zimě pak lyže - pravidelně se účastní například Jizerské padesátky. Zdobí ji především výborná hra nohama, důležitý atribut hry moderních brankářů. Však si také zahrála českou ligu i jako hráčka v poli. Ligu mistryň si zachytala ještě i v roce 2018 ve dvojzápase proti nizozemskému Ajaxu. V české reprezentaci žen odehrála dva oficiální mezistátní zápasy (2013 s Polskem a 2019 s JAR).  
Více si zachytala v české reprezentaci do 18 let. V kvalifikaci na ME 2000 Ivana v bráně byla u výhry 1:0 nad Nizozemskem nebo remízy 0:0 s Itálií. “Byla jsme silná generace hráček, je jen škoda, že více hráček nešlo do ciziny, byl by to posun pro český ženský fotbal. Zahraniční angažmá si z toho našeho týmu vyzkoušely myslím jen Ščasná a Pěničková. Některé holky pak i skončily s fotbalem možná až moc brzy.” 
Nebyla vždy brankářskou jedničkou ACS, důležitá byla však i její role spolehlivé náhradnice, která předává zkušenosti mladším kolegyním. Se Spartou se loučí s bilancí 42 odehraných zápasů (33 v lize, 4 v LM, 5 v poháru). Zasáhla se do všech pěti sezon v rozmezí let 2016 až 2021. 
S fotbalem začínala ve Stráži nad Nisou, na přelomu tisíciletí chytala ligu ve Slavii, podstatnou část kariéry strávila v Liberci/Krásné Studánce. “Co se týče klubových úspěchů, bylo by hezké vyhrát titul, myslím, že Sparta by si ho teď zasloužila. Když jsem byla ve Slavii, tituly furt vyhrávala Sparta, takže sama ještě žádný nemám,” nechala se slyšet při svém příchodu do Sparty. 
Nyní při jejím loučení můžeme říct, že odchází s šesti domácími trofejemi ze sedmi možných! Se svými sparťanskými spoluhráčkami vyhrála Pohár FAČR v letech 2017, 2018 a 2019 (poslední dva ročníky byly zrušeny). Českou ligu ovládla rovněž třikrát: 2018, 2019 a 2021 (2020 se liga nedohrála a 2017 se radovala Slavia). Rozhodně úspěšná “pětiletka”. 
Ivaně přejeme všechno nejlepší v další fotbalové kariéře i osobním životě. 

Další novinky