Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Koledovali jsme si od 60. minuty

Tisková konference se sportovním ředitelem Zdeňkem Ščasným

Sdílet

Sparta nedokázala navázat na povedený domácí zápas s Mladou Boleslaví a ve Zlíně prohrála 0:1. Stejným výsledkem skončily už tři po sobě jdoucí venkovní zápasy letenských.

TISKOVKA | Z. Ščasný po Zlínu

Třetí venkovní porážka v řadě. Byla z vašeho pohledu v něčem jiná než ty předchozí?
Já si myslím, že asi ano. Je to pořád porážka, ale jiná byla, když se ptáte takhle. Hlavně v první půli, pokud chcete ve Zlíně bodovat, tak musíte z těch příležitostí, které jsme si vytvořili, nějakou proměnit. A ještě začátek druhé půle. Mám na mysli hlavně situaci na začátku druhé půle. Šural zasekává balon, musí to vyřešit gólem, dorážka Chipcia. Hlavně Šural potom těsně ta otočka ve vápně a tak dál. Mluvím o první půli, kdy jsme ty situace měli vyřešit gólem. Z pravé strany, z levé strany, Pulkrab dvakrát na hlavě sražený balon. To jsou prostě věci, které vyřešit gólem musíme.
Já si myslím, že těch příležitostí na to abychom skórovali, a vůbec si nedovolím říkat, že byly čisté gólové…Těch příležitostí jsme s i vypracovali poměrně dost, protože ten zápas byl pod kontrolou. Na rozdíl od Zlína, který se soustředil na defenzivu a vytvořil si jednu velkou šanci po naší chybě v defenzivě na naší pravé straně. Zpětná přihrávka a zasahuje Nita. Plus jeden přetažený balon při standardní situaci a vracený hlavou před bránou, kde byl vážný závar. Takže ano, byla jiná. Pokud jsme chtěli ve Zlíně bodovat, tak jsme měli vstřelit branku a pak by samozřejmě ten vývoj byl jiný.
Myslím si, že poločas slušný. Druhá půle už nebyla až na začátek pod naší kontrolou. Tam nám začal Zlín dělat velké problémy z brejků. Hlavně po stranách hřiště. My jsme pak na to reagovali přechodem na čtyřku a paradoxně v tuto dobu jsme dostali branku. Ale tak to prostě je ve fotbale. Když chcete bodovat, musíte vstřelit gól. Hlavně se opakuje to, že nejsme schopni opakovat výkony z domácího hřiště. To je zásadní.
Jak právě tohle změnit, aby i venku Sparta vítězila?
Kdybychom to hned změnili, tak asi vedeme ligu, protože bychom bývali dvakrát nebo třikrát venku neprohráli. Věděli jsme, že to tady bude velký boj, hodně soubojů. Ve Zlíně se takhle hraje vždycky. Hlavně vzdušných soubojů, protože mají hodně vysokých hráčů. My jsme tam samozřejmě soubojové hráče měli. Zápas se přesto rozhoduje v obou pokutových územích a tam si myslím, že byl Zlín důraznější a silnější, protože jenom v té první půli skákali do střel. Sbírali centry, které měli na Pulkraba, na Golgola. Golgol byl jednou sám, dal to doprostřed brány, a to byla smůla, protože to byla gólová šance.
Nicméně Pulkrab, dvakrát to jde do brány a dvakrát mu to srazí. My máme problém s agresivitou ve velkých vápnech. To zaprvé. Upřímně nevím, proč doma dominujeme a jsme schopní hrát a venku ne. I když dneska říkám. První půle se nezačala špatně, ale nejsme schopní hrát 90 minut styl. I když dneska to bylo i zásluhou Zlína, který změnil způsob hry. My jsme pak ztráceli střed hřiště, proto ty změny, ale bohužel musím říct, že i když jsme měli dobrý záměr, tak to nevyšlo.  
Šetřil jste dva klíčové hráče Kangu a Tetteha na derby. Ovlivnilo to nějak z vašeho pohledu ten výkon týmu v utkání?
Zaprvé musím říct, že jsem šetřil jenom Tetteha. Kanga by nebyl stoprocentně fit a riskoval bych jeho zdraví, a to jsem nechtěl udělat. Viděli jste, že i Costa se třemi kartami hrál. U Tetteha jsem se bál, aby nedostal kartu, protože jsem samozřejmě chtěl, aby byl na Slavii. Zadruhé jsem věřil, že jsme schopni tady vyhrát i bez něj. Jestli to tým ovlivnilo, to nevím. V první půli to vypadalo, že ne. Ve druhé samozřejmě řekneme, že jo, ale já vůbec nemůžu hledat výmluvu v tom, že nehráli dva hráči. To absolutně ne.
Po pondělí může narůst ztráta na Slavii na sedm bodů. Znamená to, že derby musíte vyhrát, protože jinak by ta situace byla kritická?
Říkáte to naprosto přesně. My prostě ať jsme vyhráli, nebo prohráli, ty domácí zápasy zvládli. Máme respekt ke Slavii, ale my ten zápas musíme zvládnout a musíme se dobře připravit. Tohle je další porážka, kterou jsme venku nechtěli. Přišla, ale to nic nemění na tom, že se musíme připravit na Slavii a ten náskok zase snížit.
Po 60. minutě byl Zlín pohyblivější. Nepřekvapilo vás to?
Vypadalo to tak. Máte pravdu, souhlasím s vámi. Ono to bylo charakterem toho zápasu nebo způsobem hry. My jsme pak nepodrželi balon, nebyli jsme nebezpeční jako v těch šedesáti minutách. Nedokázali jsme se pak rychle vracet po stranách, a hlavně po levé straně. Tam jsme odkrývali Matějova. Proto jsem reagoval změnou rozestavení. My jsme nepodrželi míče. Už tam byla malá nabídka hráčů. Paradoxně jsme to řešili v kabině s Rosou a s asistenty. I před střídáním jsme šli dolu a ani střídání tomu výrazně nepomohlo. Tak to prostě někdy je. Někdy vám ty střídání zvednou zápas, někdy ne. Tentokrát jsme si koledovali od 60. minuty o branku a dostali jsme ji.

Další novinky