Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Mezihra byla lepší než v minulých zápasech

Trenér Sparty Pavel Vrba po výhře nad Pardubicemi

Sdílet

Trenér Sparty Pavel Vrba hodnotil vítězný zápas s Pardubicemi pro Sparta TV i pro novináře na tiskové konferenci.

VRBA | Mezihra byla lepší než v minulých zápasech

Trenére, bylo to utkání o prvním gólu?
Asi ano. Když se na to podívám, bylo důležité, že jsme první gól dali my. V prvním poločase jsme měli tři situace, kdy jsme první gól mohli dát my. Na druhou stranu, Pardubice za stavu 0:0 z protiútoku trefily tyčku. Mohly se dostat do vedení. Fotbal byl mnohem otevřenější a mohlo to skončit třeba 7:3. Zápas se otevřel, bylo to nahoru dolu. Hečis nám straně pomohl, když chytil stoprocentní gólovou příležitost. Soupeř hlavičkoval z malého vápna a on situaci chytil. Za stavu 3:0 jsme měli zápas dohrát ve větším klidu. Ze standardní situace jsme dostali gól. To je samozřejmě špatně. Hráči, kteří to mají na starost, tak své povinnosti nesplnili. Už poněkolikáté v posledních zápasech. Budeme s tím muset dělat něco víc, než zatím děláme. Jsem ale rád, že jsme vyhráli.
Pardubice to do druhé půli přeskupily na 4-4-2. Zaskočilo vás to?
Nevím, jestli nás to zaskočilo. Na druhou stranu nám to otevřelo víc prostoru v útočné fázi. Pardubice měly větší držení míče než v prvním poločase. Měly pasáže, kdy míč držely a byly na tom lépe. Myslím si ale, že kromě tři gólů jsme měli další minimálně čtyři brejkové situace, které jsme bohužel nedohráli. Dneska třeba Čvančara mohl dát tři góly úplně v pohodě. Co ten měl za šance a neproměnil, to se jen tak nevidí. Ano, Pardubice byly aktivnější. I my jsme ale měli výrazně víc šancí než třeba v prvním poločase. Nám to možná i vyhovovalo v tom, že fotbal na obě strany byl zajímavější. Divákům se to možná líbilo víc, že bylo mnohem víc šancí. Myslím oboustranně.
Vy jste na jaře ani jednou nedali gól v prvním půli. Jak moc vám to komplikuje život?
Toho jsem si ani nebyl vědom. Jsem rád, že se ukazuje, že máme trpělivost a kondici. V prvním poločase s námi třeba soupeř vydrží běhat a vykrývá nám prostory víc, než když jsou pak unavení. Prostorů se pak objeví víc. To je možná příčinou toho, proč góly padají v druhé půli víc než v první.
Čvančara v posledních zápasech góly dával. Dneska mohl dát čtyři. Jak hodnotíte jeho výkon?
Určitě se měl víc tlačit do hrotu. Šance měl z toho, že byl na hrotu. Dostával se do brejkových situací a byl ve správném postavení. My ho do mezihry moc nechceme. Chceme, aby hrál na hrotu a prosazoval se tak, jak se prosazoval v minulých zápasech. Měl by si uvědomit, proč tady je a co mu víc vyhovuje. Chceme ho na hrotu, aby se prosazoval ve vyšším postavení. V kombinaci máme Hložka nebo Dočkala, Sáčka. Hráče, kteří to zvládnou lépe. Jsou schopni mu pak třeba finální fáze připravit.
V prvním poločase jste měli dost šancí. Nečekal jste dominantnější hru?
V poločase jsme některé hráče, nebudu je jmenovat, kárali, že hrají pomalu a na hodně doteků. Neměli tah, aby se udělala kapsa, přečíslení. Po prvním poločase jste některé hráče upozorňovali, aby byli aktivnější v mezihře a aby se víc zapojovali do útočné fáze.
Proč dnes chytal Milan Heča? Přemýšlíte směrem k létu, jak na tomto postu dál?
Naše rozhodnutí dneska bylo správné. Heča působil velice jistě. Chytil nám gólovou příležitost za stavu 1:0. Jsem přesvědčen, že jsme se rozhodli správně. Hečis chytal v poháru a opět potvrdil, že se na něj dá spolehnout. Post brankáře máme pokrytý. Máme talentované brankáře v béčku i na hostování. Na tomto psuti nemusíme nikoho hledat a jsme na něm momentálně nadstandardní.
Dočkal a Haraslín hru hodně rozhýbali. Splnili vaše očekávání?
První poločas byl strašně hektický. Zbytečně jsme dávali dlouhé balony, které nebyly přesné. Chtěli jsme spěchat. Střídali jsme, abychom dostali zkušeného hráče do středu pole. To Bořek je. Dokáže hru uklidnit a dokáže mužstvo dostat do situací, které jsou výhodné. Haraslín hlavně při prvním gólu ukázal, proč tam šel. Fantasticky zvládl situaci jeden na jednoho v křídelním prostoru. To se mu v prvním poločase tolik nedařilo. Neprosazovali jsme se tak, jak bychom si představovali. On to udělal a dali jsme z toho první gól. Vývoj zápasu se změnil, bylo to mnohem otevřenější a šancí daleko víc. Splnili to oba velice dobře.
Poprvé od startu jara vás čeká další utkání až za týden. Může to být na výkonu týmu znát?
My jsme jeli tři týdny v kuse bez volna, takže dáme hráčům dva dny volna. Hráči, kteří nehráli, budou mít pozápasový trénink. Ti, kteří hráli, budou mít regeneraci. Jinak hráči dostanou dva dny volno. Potřebujeme si trochu odfrknout, abychom měli na závěr ligy ještě větší chuť a odehráli ho lépe. Pokud možno z toho chceme udělat drama.
Ryneš byl dvakrát v nominaci. Je to z vašeho pohledu čekání na vhodný moment?
S námi se připravují čtyři hráči z béčka. Suchomel hrál v poháru a je hodně blízko k tomu, aby naskočil do dalších zápasů. Já jsem trenér, který, když dostane hráče do péče, chce, aby hráli. Když mohou hrát za béčko, tak jsem raději, když hrají a pomůžou mu k tak dobrému výsledku jako dneska. Z tohoto pohledu je důležité, aby hráli a zároveň poznali větší konkurenci v tréninku. Blíží se čas, kdy někdo z mladých zase prostor dostane. Třeba překvapí a na místě se udrží.
Myslíte, že je v Česku reálné, aby bylo víc ofenzivních zápasů?
Celou dobu, kdy trénuju, se snažím, aby zápasy lidi bavily. Vy hodnotíte, jestli byl zápas pro diváka zajímavý. My ale budeme hledat situace, které byly špatné. Při některých situacích se musíme chovat disciplinovaněji, než jsme se chovali. Jako třeba při bránění standardních situací. To bylo přímo katastrofální. Mám radost, když se hraje nahoru dolu a šancí přibývá. Zápas je pro mě hektický, ale zajímavější než jen souboje a kopání.

Další novinky