Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Musíme podat náš nejlepší výkon

Tisková konference před Rapidem

Sdílet

Trenér Pavel Vrba a záložník David Pavelka byli hosty tiskové konference před prvním utkáním 2. předkola Ligy mistrů na stadionu Rapidu Vídeň. Přečtěte si, co odpověděli na dotazy novinářů nebo si prohlédněte záznam.

Tisková konference před Rapidem

Pavel Vrba:
V kariéře jste zažil hodně zápasů. Kam řadíte dvojutkání s Rapidem Vídeň?
Hodně vysoko. Určitě jsou zápasy, které byly na stejné úrovni jako toto dvojutkání. Pro Spartu a pro mě je to ale důležitý zápas z pohledu celé sezony. Samozřejmě víme, co chceme hrát a v jakých soutěžích. Respektujeme obrovskou sílu Rapidu, kterou má. Myslím si, že nás čekají dvě hodně těžká utkání.
Kde podle vás leží síla Rapidu?
Viděli jsme některé zápasy z minulé sezony i zápasy přípravy. V Rapidu nastaly nějaké hráčské změny. Je to mužstvo, které je na rakouské poměry kvalitní a má ty nejvyšší ambice v rakouské lize i v pohárech. Čeká nás velice těžké dvojutkání. To jsem hráčům ukazoval. Je to mužstvo, které má svoji tvář. Je vidět, že vědí, co chtějí hrát. Jen ten nejlepší výkon Sparty nás může posunout dál.
Ustoupíte z vašeho stylu hry, abyste využili slabin Rapidu, nebo se budete snažit prosadit vlastními zbraněmi?
Rapid určitě není mužstvo, které zaleze a čeká. Je to aktivní mužstvo, které má spoustu předností a není to jen defenziva.
Jaký je zdravotní stav hráčů?
 Juliš už začal trénovat, ale má za sebou jen dva tréninky s mužstvem. Dává se ještě trochu dohromady po zranění. Čelda si přivezl zranění z národního mužstva. Zatím se připravuje individuálně v domácích podmínkách. Příští týden by se s námi měl začít připravovat. Ten s námi ani nebyl.
Může být Filip Panák v nominaci na utkání?
Filip tady je a to znamená, že s ním samozřejmě počítáme. Kdyby do zápasu nemohl nastoupit, tak by tady nebyl.
Máte už jasno o sestavě?
Ještě se o tom budeme bavit. Vycházíme ale z posledních zápasů v přípravě, které jsme hráli. Vždycky máte před zápasem otazníky a přemýšlíte o dvou jménech, jestli je to optimální. Doufejme, že se trefíme a hráči, kteří nastoupí, odehrají dobré utkání. Na druhou stranu musím říct, že i zbývající hráči jsou schopni nám pomoct. Není to tak, že bychom měli jen jedenáct hráčů. Sparta má momentálně hodně silný kádr. Je spousta hráčů, kteří zítra nenastoupí, ale mají kvalitu na to, aby mohli kdykoliv mužstvu pomoct.
Co říkáte na pravidlo o zrušení zvýhodnění gólů na hřišti soupeře?
V minulosti to hrálo velkou roli. Určitě byla obrovská výhoda venku vyhrát třeba 3:2. Získali jste díky tomu obrovský náskok do domácí odvety. Teď se to změnilo a já si myslím, že to je spravedlivější. Kdo dá víc gólů, tak ať postoupí. Tak je to podle mě spravedlivé.
Na zápase má být 16 000 fanoušků. Jak se těšíte na atmosféru?
Já jsem rád. Atmosféra prostě ke sportu patří. Myslím si, že každý sportovec a fanoušek má rád, když je atmosféra se vším všudy.
V minulosti jste dokázal přes předkola do hlavní fáze Ligy mistrů projít. Berete to jako svou výhodu?
Nevím, jestli je to výhoda. Samozřejmě vím, že nás čeká těžké dvojutkání. Myslím si, že nemistrovská část je mnohem těžší. Hrajete možná na začátku proti slabším týmům, v play-off vás ale potkají těžké mančafty. V nemistrovské části je to mnohem složitější. Čeká nás doopravdy těžký soupeř. Myslím, že moje zkušenosti roli hrát nebudou. Bude záležet na tom, jak to zvládneme na hřišti, jak se na to připravíme, jak dokážeme soupeři zamezit v útočení, a naopak jestli budeme v útočné fázi silnější. To jsou věci, které na hřišti rozhodují.
Přijímáte roli favorita nebo vidíte jako favorita Rapid?
Já si myslím, že to je vyrovnaný zápas. Nemyslím si, že jsme favoriti. Jsme mužstvo, které chce postoupit a určitě na to máme. Přiznejme si ale, že i Rapid má obrovskou sílu. Určitě je to hodně těžký soupeř, na druhou stranu, podívejte se i na ta další dvojutkání. Jak už jsem říkal, v nemistrovské části si nevyberete. Jsou tam mužstva z turecké nebo dánské ligy, která se pravidelně účastní skupiny Ligy mistrů a teď hrají kvalifikace. Prostě si nevyberete.
David Pavelka:
Můžete nějak charakterizovat Rapid z vašeho pohledu?
Je to agresivní a kompaktní mančaft s rychlým přechodem do útoku. Mají dobře zvládnutý pressing a re-pressing. Je to hodně nepříjemný a silný tým.
Co na ně bude platit?
Něco jsme si k tomu řekli a nevím, jestli je úplně dobré to říkat. Ono to je vlastně jedno, co tady dneska řekneme, důležité bude, jak se k tomu postavíme zítra. Doufám, že informací a poznatků máme dost a že to převedeme do praxe na hřišti.
Máte v hlavě důležitost dvojzápasu?
Myslím si, že to má každý trochu jinak. Celou přípravu jsme ale směřovali k tomu, že vrchol bude teď. Podle toho se bude odvíjet celá sezona. Všichni důležitost cítíme, ale zase to nechceme mít tak, že nám to bude svazovat nohy. Respekt je na místě ale ne přehnaný.
Loni jste měli velmi těžkou skupiny Evropské ligy. Věříte, že zkušenosti zúročíte?
To je jeden z aspektů. Už jsme delší dobu pohromadě a věřím, že zápasy, které jsme absolvovali, nám pomůžou. Teď je ten pravý čas, abychom to ukázali.
Co jste si s hráči říkali o losu? Můžete narazit na Monako nebo Famagustu.
Samozřejmě jsme to zaregistrovali, nijak jsme to ale nekomentovali. Myslím si, že to přijde na řadu až pokud zvládneme tenhle zápas.
Jak se díváte na změnu pravidel ohledně venkovního gólu?
Je to velká změna. Pro nás na hřišti se nic nezmění. Musíme vyhrát a musíme to zvládnout. Jsou jednodušší počty. Já osobně změnu nechápu, ale od toho tu nejsem, abych to komentoval. Pro nás se nic nemění. Musíme to zvládnout. Je jedno, kolik gólů dáme venku, doma musíme být ve dvojzápase lepší.
Dokážete vůbec hrát třeba na výsledek 0:0 nebo to prostě Spartě není vlastní?
Trenér je tu nějakou dobu a zatím jsem se ani náznakem s takovou filozofií u něj nepotkal. Všechny zápasy chceme vyhrávat a chceme v nich dominovat. Ne vždycky se to podaří, ale s tím půjdeme i do zítřejšího zápasu. Jinak by se to hlavně obrátilo proti nám.
Bořek Dočkal mluvil o tom, že výhodou Sparty je, že až na pár výjimek je fit. Jak to vnímáte?
Nechceme to hlavně zakřiknout. Už příprava vypadala slibně. Zranil se nám sice Julda a nějaké drobné šrámy tam byly, ale nic závažného. Po dlouhé době to je asi ta nejpozitivnější zpráva, že jsme mohli skoro všichni absolvovat přípravu celou bez nějakých úlev a výpadků. Doufejme, že se nám to v sezoně bude vracet.
Přijímáte roli favorita?
Úplně ne. Podle toho, co jsme viděli, je to tak 50:50. Rapid už má za sebou nějaké zápasy a ty jsme viděli i osobně. To nic nemění na tom, že chceme být úspěšní a věříme si na to, že máme schopnosti a kvalitu na to, abychom ten zápas zvládli.

Další novinky