Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Na koho Sparta narazí v evropských pohárech?

Sparta se v dalších kolech pohárů utká s Monakem nebo Famagustou

Sdílet

Sparta se v pondělí po poledni dozvěděla, že v případě postupu do třetího předkola Ligy mistrů narazí na AS Monaco FC. Los v sídle UEFA v Nyonu následně rozhodl, že v případě vyřazení v Lize mistrů bychom se v třetím předkole Evropské ligy utkali s kyperskou Famagustou. Přečtěte si představení obou soupeřů. Všichni ale věříme, že naše cesta Ligou mistrů bude pokračovat.
LIGA MISTRŮ
Monako skončilo v minulém ročníku francouzské ligy na třetím místě se ztrátou pěti bodů na mistrovské Lille. S ním, jak dobře víte, měřila Sparta síly v minulé sezoně Evropské ligy.
Klub vyhrál francouzskou ligu osmkrát. Naposledy v sezoně 2016/17. Největším úspěchem Monaka je finále Ligy mistrů v ročníku 2003/4. Tehdy klub přešel přes Real Madrid nebo Chelsea. Podlehl až FC Porto. V týmu tehdy působil český fotbalista Jaroslav Plašil, který monacký dres oblékal v letech 2000–2007. V malém přímořském knížectví hrál také někdejší sparťan a nejlepší střelec reprezentace Jan Koller, který zde hrál v letech 2006–2008.
Další výrazný úspěch Monaka se datuje do ročníku 1991/92. Klub tehdy došel až do finále Poháru vítězů pohárů. Ani tentokrát z toho ale trofej nebyla. Klub podlehl Werderu Brémy.
V Monaku v nedávné minulosti nastartovali svou hvězdnou kariéru například Kylian Mbappé nebo Anthony Martial.
V kádrů působí hráči, kteří byli nominování na EURO: Wissam Ben Yedder (Francie), Kevin Volland (Něměcko) nebo Alexandr Golovin (Rusko). Záložník Golovin odehrál všechny tři zápasy, útočník Volland nastoupil jako střídající hráč proti Francii a Maďarsku. Další forvard Ben Yedder se na hřiště nepodíval. Poslední dva roky pak dres týmu obléká 34letý Cesc Fabregas, někdejší spoluhráč Tomáše Rosického v Arsenalu.
Právě Ben Yedder a Volland byli hlavními tahouny ofenzivy Monaka v minulém ročníku. První jmenovaný dal 20 gólů a byl druhým nejlepším střelcem francouzské ligy. Volland se trefil šestnáctkrát a mezi kanonýry soutěže mu patřilo páté místo.
EVROPSKÁ LIGA
Anorthosis Famagusta je třináctinásobným šampionem Kypru. Poslední titul se ale datuje do sezony 2007/08. Klub tehdy neprohrál 30 utkání v řadě. V následujícím ročníku se jako první kyperský tým dostal do základní skupiny Ligy mistrů, když postupně v kvalifikaci vyřadil Pjunik Jerevan, Rapid Vídeň a Olympiakos Pireus. Věřme tak, že si Famagusta brzy souboj s Rapidem zopakuje.
Do Evropské ligy se Famagusta snažila probojovat čtyřikrát. V sezoně 2010/11 dokonce prošla z prvního až do čtvrtého předkola. Tam ji ale zastavilo CSKA Moskva. V minulé sezoně vypadla s Basilejí ve třetím předkole.
V kádru Famagusty od minulého roku působí někdejší sparťan Josef Hušbauer. V minulosti zde hrál také Jan Rezek. Dres v týmu z Larnaky oblékal také Traianos Dellas, jehož gól vyřadil český národní tým v semifinále EURO 2004.
V minulé ligové sezoně obsadila Famagusta čtvrté místo. Na mistrovskou Omonii ztratila pět bodů. Nejlepším střelcem týmu a druhý v celé lize byl se dvanácti góly Giorgi Kvilitaia. Klubu pak vystřelil trofej v poháru. Rozhodující gól finále proti Nicosii dal až ve 120. minutě. Kvilitaia se ale po hostování vrátil do belgického Gentu. Druhý nejlepší střelec Okriašvili už v klubu také není. Autor šesti gólů přestoupil do Apoelu. Nejvíc gólů ze současného kádru tak dal Nikolaos Kaltsas, který se trefil čtyřikrát.
FOTO: UEFA

Další novinky