Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeMuži A

Nad Libercem výhra 4:1

Rozhodly branky Stancia a Tetteha

Sdílet

Sparta zvládla utkání devátého kola FORTUNA:LIGY a hlavně díky famóznímu prvnímu poločasu porazila Slovan Liberec 4:1.
Do základní sestavy se po karetním trestu v Ostravě vrátil Kanga, mnohem zajímavější ale byla taktická změna v rozestavení. Sparťané totiž nastoupili v systému 3-5-2 a zahustili tak střed zálohy.
To bylo od začátku výrazně znát, právě v tomto prostoru soupeře Sparta výrazně přehrávala. Hned v první minutě se po nakrátko rozehraném rohu dostal do zakončení hlavou Tetteh. Trefil ale jen rukavice Hladkého.
Ve 14. minutě dostal Tetteh od Stancia poprvé kolmici mezi liberecké stopery. Kačaraba ho tísnil, přesto náš útočník zvládl zakončit. Hladký míč ale znovu vyrazil.
O tři minuty později už se letenští fanoušci poprvé radovali. Plavšić z rohu nakrátko předal míč Stanciovi, ten se protáhl mezi Aaronsem a Mikulou a z pravé strany vápny překonal Hladkého.
Další šanci Sparty měl Chipciu, kterého patičkou uvolnil Tetteh. Rumunský záložník ale tvrdou ránu poslal jen do Hladkého.
O minutu později přišla druhá sparťanská trefa. Stanciu nasadil housle Hybšovi, našel Frýdka a ten z první centroval do vápna. Tam byl ve skluzu Tetteh, který míč uklidil do sítě.
1 / 107
Ghanský útočník navíc stihl do přestávky ještě jednu trefu. Bezchybný Stanciu mu nabídl míč do běhu, Tetteh si pohrál s Kerbrem a z nějakých patnácti metrů zamířil míčem do horního rohu branky. Hladký bez šance, 3:0.
Hosté poprvé zahrozili až tři minuty před přestávkou. Po přímém kopu hlavičkoval Vuklišević, ale Nita jeho pokus k tyči dokázal pokrýt.
Druhý poločas se hrál nějakých devět minut a přišla další zajímavá situace. Vuklišević záměrně kopl Tetteha do citlivých míst a rozhodčí Ardeleanu se šel poradit s videem. Když zhlédl faul, udělil libereckému hráči rovnou červenou kartu.
Druhému poločasu každopádně chyběl náboj z první půle. Gólově se mohl prosadil Ćivić, po dlouhém nákopu ale hlavičkoval vedle.
Těsně před svým odchodem ze hřiště se ještě jednou ukázal Tetteh. Stanciovu přihrávku z první přesměroval na Sáčka, který ve vápně centroval na Šurala. Ten na míč ve skluzu nedosáhl. Vzápětí Tetteha na hřišti nahradil Golgol.
Náboj sparťanské hry, který v ní byl v prvním poločase, trochu vymizel a trest přišel chvíli před koncem. Z přímého kopu pěknou technickou střelou snížil Potočný.
Jenže vzápětí přišla sparťanská odpověď! Golgol našel v rohu pokutového území Stancia, který přesným technickým pokusem rozvlnil síť počtvrté.
Sparta rozdtrila Liberec 4:1 a může se těšit na souboj s Viktorií Plzeň!
AC Sparta Praha – FC Slovan Liberec 4:1  (3:0)
Góly: 17. Stanciu, 26. Tetteh, 34. Tetteh, 89. Stanciu - 89. Potočný ŽK: Radaković - Potočný, Breite, Koscelnik    ČK: Vuklišević   Rozhodčí: Ardeleanu – Myška, Caletka  Diváci: 11 867
Sparta: Nita – Chipciu, Radaković, Kaya, Costa, Plavšić (58. Ćivić) – Stanciu, Frýdek, Kanga (68. Sáček) – Tetteh (75. Golgol), Šural.
Liberec: Hladký – Hybš, Kačaraba (46. Sukisa), Kerbr, Vuklišević, Mikula – Ševčík, Breite – Oršula (78. Malinský), Potočný, Aarons (61. Koscelnik).

Další novinky