Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Naším cílem je druhé místo

Tisková konference s trenérem Václavem Jílkem

Sdílet

Sparta remizovala na hřišti Baníku Ostrava 0:0 a přezimuje na čtvrtém místě tabulky. Utkání, sestavu a rozpoložení před zimní přestávkou s novináři probral trenér Václav Jílek.

TISKOVKA | Trenér Jílek po Baníku

Trenére, berete bod z utkání s Ostravou?
Myslím si, že to bylo vyrovnané, hodně bojové utkání, které nenabídlo tolik fotbalové kvality. Pro mě osobně je to ztráta. Přesto, že jsme hráli venku na Baníku se silným soupeřem. Měli jsme o dvě nebezpečné situace víc. Kdybychom zachovali víc klidu, tak jsme si mohli odvézt tři body.
Měl jste od druhého poločasu pocit, že si oba týmy pragmaticky řekly, že je lepší uhrát remízu 0:0 než riskovat?
Já jsem ten pocit neměl. Z naší strany nebylo vědomé hrát na 0:0. Nemyslím si, že by to pramenilo z taktického záměru, ale spíš z rozpoložení hráčů. Nechcete udělat chybu. Soupeř hraje agresivně, vysoko, napadá. Tam si myslím, že jsme měli mít víc odvahy. Já jsem zásadní bod spatřoval v tom, že jsme v přechodové fázi vyházeli strašně moc míčů. Hodně jednoduchých ztrát. Situace byly pro nás dobře otevřené, a kdybychom byli přesnější, tak jsme měli daleko víc možností dohrát to do brány a být z toho nebezpeční. Tam jsem spatřoval hlavní důvod toho, proč jsme nebyli tak nebezpeční a pak to možná mohlo vypadat, že se hraje na 0:0.
Vypadl vám Hašek. Jak těžké bylo rozhodnutí nasadit Frýdka do středu zálohy, které se vám trochu vymstilo v derby?
Přístupů k tomu bylo víc. Měli jsme tři varianty ve hře. Pro mě primární byl návrat Costy. Chtěli jsme hrát se dvěma levonohými stopery a posunout Georgese Mandjecka do šestky. Museli jsme ale bohužel tuto myšlenku odsunout. Costa po zranění ještě nebyl úplně fit a sám se necítil. Nechtěli jsme sebe ani hráče dostávat pod tlak a riskovat. Pak byla varianta s Andreasem a Michalem Sáčkem. Dávali bychom ale dva hráče do pozice, kterou v sezoně nehráli. Andreas možná v jednom zápase, ale využíváme ho teď do křídelní pozice. Spíš jsme šli cestou pragmatismu, abychom udělali co nejméně změn. Respektive, abychom hráče dostali do pozic, ve kterých se někdy objevovali. Tím pádem šel Martin Frýdek do středu. Samozřejmě kalkulujete s tím, jakým způsobem se zachoval proti Slavii. Pak vám to naběhne v první minutě prvního poločasu, kdy to byla hodně podobná situace. Myslím si ale, že z tohoto pohledu tam nebyl vážnější problém. Kompaktnost a součinnost byla dobrá, ale bohužel individuální výkony Martina Frýdka nebo Guélora Kangy nebyly úplně dobré. Prostě jsme tam poztráceli hodně míčů.
Dva a půl měsíce jste neprohráli, ale podzim zakončíte na čtvrtém místě. Jaké je celkové hodnocení podzimu a v jakém rozpoložení půjdete do zimní přípravy?
Myslím si, že rozpoložení nebude špatné. Realizační tým i hráčský kádr si je vědom, že byla vzestupná tendence výkonů a udělali jsme v závěru body. Atmosféra tedy nebude špatná. Na druhou stranu je potřeba si narovinu říct, že jsme za očekáváním. Cíle byly jiné. Po víkendu budeme minimálně čtyři, možná sedm bodů za Plzní. Je to určitě komplikace. Zejména mě mrzí, že v posledních zápasech jsme sice neprohráli, ale minimálně s Budějovicemi, v Jablonci nebo v Teplicích jsme body ztratili a dneska nám chybí. Zlepšili jsme výkonnost, výsledky, ale chybí nám razítko více tříbodových zisků. Jinak z mého pohledu není spokojenost s výsledky a body. Tam máme rezervy. Spokojenost je s reakcí týmu na první zápasy a na to, jak se tým začíná formovat. Soupeři už si nevypracovávají tolik brankových příležitostí. Jsme nadále hodně nebezpeční dopředu. To jsme si zachovali. Je třeba najít balanc a zapracovat na útočné fázi a do jara jít s maximálním cílem poprat se o druhé místo.
Bude pro vás zimní příprava jiná a možná jednodušší v tom, že nebudete poznávat dvacet hráčů jako v létě?
Já si myslím, že to je zásadní věc. Přicházíte do nového prostředí, neznáte mentalitu hráčů a jejich reakce na složité zápasové a mimozápasové situace. V tuto chvíli to určitě bude lepší. Nehledě na to, že se nastavilo vnitřní prostředí kabiny a vybudovaly se týmový vazby. Ať už mezi realizačním týmem nebo hráči. Z tohoto pohledu to určitě bude jednodušší. Budeme určitě usilovat o doplnění kádru. Tím, že většinu hráčů známe, to je značně odlišná situace, než když jsme přicházeli.
Jak se vám líbil výkon Mandjecka?
Georges odehrál výrazně lepší utkání než v Příbrami. Ale z pohledu našich nároků na pozici stopera, tím myslím klíčové situace jako odehrání míčů a větší míra bezpečnosti v obranném chování, tam určitě jsou rezervy. Na druhou stranu byl pevný v defenzivě a první míče sbíral. Z mého pohledu výrazně lepší výkon než v zápase s Boleslaví. Je to někde na pomezí. Naše nároky na stopery jsou vyšší. Reagovali jsme tak s ohledem na to, že ostatní stopeři měli zdravotní problémy. V tuhle chvíli si myslím, že pro nás nebude prioritní řešení, aby byl Georges dlouhodobě na pozici stopera.

Další novinky