Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Nebude to jednoduchá cesta

Tisková konference s trenérem Václavem Jílkem

Sdílet

Trenér Václav Jílek má za sebou ligovou premiéru v roli hlavního trenéra Sparty. První zápas sezony zdaleka nedopadl podle představ. Sparta prohrála se Slováckem 0:2. Trenér utkání hodnotil na tiskové konferenci.
Ukázalo vám utkání, že práce bude víc, než se zdálo?
Já si to nemyslím. Dneska zápas dokumentoval, že je spousta věcí, na kterých chceme a budeme pracovat. Nemyslím si, že by to bylo jen otázka zlepšování určitého herního způsobu. Do zápasu jsme vstoupili pro mě nevysvětlitelně špatně. Fotbal je v tomhle neúprosný. Pokud do toho nedáte od začátku všechno, tak to těžko doháníte. Neříkám, že kluci nechtěli, ale nebylo to viditelné. U některých hráčů mi chyběla pracovitost a zarputilost.
Branky padly po bohorovnosti hráčů v rozehrávce. Budete to hráčům vyčítat? Například Kangovi?
To jsou naprosto zásadní věci. Pokud hrajeme v prostoru obrané třetiny, soupeř je připraven na pressing a my ani z toho nemůžeme vytěžit nic. Hlavně beru tu první situaci v případě Kangy. Ta ztráta je pro mě naprosto nemyslitelná. Je to taktické selhání hráče. Z mého pohledu je to naprosto nezvládnutá situace, která dává ráz utkání. Velká taktická nedisciplinovanost, věci, které se opakují. Kanga je naopak schopen situace v posledních třiceti metrech hřiště řešit velmi dobře. Pokud se ale těchto chyb nevyvarujeme, nemůžeme být úspěšní. Přesně na tohle jsme se připravovali, že Slovácko dokáže po zisku míče velmi dobře dohrávat brejky. Zásadní a klíčová věc je, abychom to eliminovali.
Nezdálo se vám, že bylo až příliš mnoho nakopávaných míčů místo narážeček a kliček?
Ve chvíli, kdy přišel druhý hrotový útočník, můžete volit přihrávky, dlouhý balon. Myslím si, že efektivita sebraných dlouhých balonů byla vysoká. Hložek a Kozák se dostali do situací, které byly brankové. Je složité hrát velmi dobrý kombinační fotbal a vytvářet si šance, když prohráváte 0:2. Sebevědomí hráčů, byť bych volal po jiné reakci, nebylo takové. Dneska to nebyla jen otázka ztrát, ale chyběla nám kvalita v přechodové fázi. Špatně se kombinuje, když třetí až čtvrtou přihrávku ztrácíte.
Očekávání před sezonou byla velká. Věříte, že porážka s mužstvem nezamává?
O tom jsem naprosto přesvědčen. Taky jsme si představovali jiný začátek. Dostali jsme facku hned na úvod. Nemyslím si, že bychom byli slabí, abychom nevěřili cestě, na kterou jsme se vydali. Víme, že ta cesta nebude jednoduchá a bude na ní spousta překážek. Věřím, že až se nám vrátí zranění hráči do tréninkového procesu, že se naše kvalita zvýší.
V prvním poločase jsme hráli hodně nízko. Byl to podle vás problém?
Pořád se bavíme o taktickém prvku. Byla spousta situací, které jsme mohli dohrát lépe. Ztratili jsme spoustu míčů v přechodové fázi. Nebyli jsme schopni využít prostor. Nemyslím si, že jsme měli ideálně rozloženou herní mapu, ale šlo mi spíše o individuální způsoby řešení a o součinnost hráčů. Tam jsme viděli velký problém.
Už do půle jste střídal Karlsona. Bylo to proto, že jste chtěl dostat druhého útočníka do hry, nebo jste s Karlssonem nebyl spokojen?
David nebyl vůbec v zápase. Nepracoval tak, jak jsme si představovali. Víceméně nepostoupil žádný osobní souboj a Slovácko na tom mělo založenou hru.  Z mého pohledu to bylo málo. Za stavu 0:2 jsme proto sáhli k této variantě, kdy jsme dali druhého hráče do vápna.
Utkání ukázalo, že Sparta má problém na postu pravého obránce. Uvažujete ještě o posílení tohoto postu?
Je hrozně jednoduché zadupat Ondru Zahustela a říct, že nemáme pravého obránce. Na druhou stranu je to pracovitý, poctivý kluk a každému ten zápas nevyjde.  Souhlasím s tím, že těch zápasů má víc. Věřím tomu, že cesta jde jen skrze tvrdou práci, které on je schopen, a že se mu to vrátí. Vindheim, kterého jsme přivedli jako alternaci, bude ještě minimálně 14 dní v individuálním režimu, než se připojí k týmu. V tuhle chvíli si nemyslím, že by to byla zásadní pozice, která by nás limitovala. Tím, že vypadli Frýdek a Hašek, tak jsme limitováni spíše ve středu pole. Tam nemáme moc alternativ.
Trávník je v klubu nový. Nezbývá toho moc na Kangu, co se týče kreativity?
Michala Trávníka vnímáme z podzimní části v Jablonci, kdy střílel hodně branek a byl pro tým platný. Pak absolvoval zranění a nebyl v takové formě. Hráč na adaptaci potřebuje čas. Máte pravdu, že kreativita ke Kangovi by byla potřebná. Myslím, že Martin Hašek by nám kreativitu přinesl. Ukazoval to velmi dobře i v přípravě. Pokud chceme hrát rychlý kombinační fotbal, potřebujeme kreativní hráče. Potřebujeme velkou dávku sebevědomí a kvalitu v rozhodování a ta vychází od stoperů. Tam byl taky velký prostor pro zlepšení. Výzev máme před sebou hodně. Na začátek velká komplikace. Chtěl bych říct, že byla fantastická atmosféra. Přijde 15 000 lidí a my se jim odvděčíme takovýmto způsobem. Beru to jako velkou výzvu, jsme schopni se s tím poprat a změnu ukázat za týden.

TISKOVKA | Trenér Jílek po Slovácku

Další novinky