Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Nosit kapitánskou pásku Sparty je velká čest

Josef Šural a Nico Stanciu na předsezónní tiskové konferenci

Sdílet

Kapitánskou pásku bude ve Spartě v sezóně 2018/2019 nosit Josef Šural, jeho zástupcem bude Nico Stanciu. Oba dva sparťané se zúčastnili předsezónní tiskové konference.
Nico, v létě do Sparty přišel další rumunský fotbalista, Alex Chipciu. Máš radost?
Nico Stanciu: Jsem samozřejmě rád, že tu je víc rumunských hráčů. Jsem štastný, že tu je Alex, protože se známe, hráli jsme spolu dlouho a jsme kamarádi. Já osobně se tu od prvního dne cítím jako doma, kluci jsou fajn, dobře jsem se tu zabydlel a doufám, že další sezona bude lepší než ta minulá.
Jak se cítíš před novu sezónou?
NS: Jsem na tom fyzicky lépe než v zimě, absolvoval jsem celý tréninkový kemp, takže jsem v dobré formě a opravdu se těším na start nové sezóny.
Josefe, jak jsi na tom ty?
Josef Šural: Věřím, že budu na sobotu zdravotně připravený, otázka je, na kolik to bude minut. Žádné větší zranění jsem ale neměl, spíš to byl opakující se problém z minulosti, tak jsem preventivně odpočíval.
Po Davidu Lafatovi přebíráš kapitánskou pásku. Vnímáš to jako poctu?
JŠ: Být oficiálním kapitánem je samozřejmě čest, pásku tady dřív nosily obrovské legendy. Chtěl bych se jim aspoň trochu přiblížit, je to velká zodpovědnost. Doufám, že nebudu podepsaný pod neúspěšnou sezónou. Snad bude povedená a já toho budu součástí.
Chcete si u fanoušků napravit reputaci po minulém ročníku?
JŠ: Máme co napravovat, minulá sezona se nepovedla od začátku do konce. Kádr je silný, kvalitně se doplnil a je opravdu dobrý. Měli bychom se ucházet o ty nejvyšší pozice, ale pravdu ukážou až ostré zápasy. Doufám, že od prvního utkání potvrdíme, že to nejsou jen slova a že do špičky opravdu patříme.
1 / 15
Co nový systém ligy, jak vám bude vyhovovat?
JŠ: Nový systém bude zajímavý hlavně pro fanoušky, do posledního kola se bude o hodně hrát. Doufám, že my v tom budeme mít svou roli a budeme do samotného závěru bojovat o nejvyšší příčku. Snad si to fanoušci užijí.
NS: Bude víc zápasů a je dobře, že po základní části se body nebudou půlit, jako jsem to zažil v Belgii. Tam pak může vyhrát i šestý tým po základní části. Tenhle český modej bude lepší, prostě si dáme o pět zápasů víc. Určitě je to dobře.
Jak ti sedí pozice na pravé straně hřiště?
NS: Ve středu hřiště se cítím přirozeněji, protože jsem tam odehrál téměř celou kariéru. Ale chápu, jaká situace ve Spartě nastala a pokud mě tam trenér potřebuje, budu se snažit hrát co nejlépe napravo. Budu hrát jakýkoliv post, který trenér bude chtít. Ve fotbale totiž nezáleží na jednotlivci, ale na celém týmu.
Josefe, vyhovoval by ti víc systém s jedním nebo se dvěma útočníky?
JŠ: Teď máme dost kvalitních utočníků i středových hráčů, takže v rozestavení nebude problém. Je jedno, jestli chci hrát na dva nebo jednoho útočníka, jde o to, co bude prospěšné pro tým a co by mohlo sedět proti danému soupeři. Každopádně určitě nebude problém to měnit během zápasu. Výsledkově se nám příprava nepovedla, ale potrénovali jsme taktiku a připravili jsme se fyzicky tak, jak jsme chtěli. Zatím chybí výsledky, ale doufáme, že to přijde co nejdřív. Proč to nezlomit hned v sobotu!

Další novinky