Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Poprvé v Celtic Parku

Sparta se ve čtvrtek od 21:00 utká v Evropské lize se skotským mistrem

Sdílet

Sparta se nikdy se Celticem neutkala v soutěžních zápasech. V nedávné době jsme proti týmu z Glasgow hráli dva přípravné duely. Sparta v evropských pohárech odehrála osm zápasů proti jiným skotským klubům, tak si je pojďme připomenout a podívejme se na aktuální rozpoložení našeho čtvrtečního soupeře.
Celtic kraluje skotské lize už devět let v řadě. Výrazně mu k tomu dopomohl fakt, že největšího rivala Rangers dostihly v roce 2012 finanční problémy, po kterých zahučel až do čtvrté nejvyšší soutěže. V probíhající sezoně se zdá, že by mohlo být po letech všechno jinak. Celtic doma prohrál s Rangers derby 0:2. Svého rivala momentálně sleduje z druhého místa s odstupem devíti bodů, Celtic ale má dvě utkání k dobru.
Po dvou zápasech Evropské ligy má Celtic na třetím místě bod se skóre 3:5. V prvním utkání doma prohrál AC Milán 1:3. V druhém hracím dnu ztratil dobře rozjetý duel v Lille, kde ještě v 67. minutě vedl o dvě branky, nakonec zápas skončil 2:2. Skvělou formu na evropském poli má Mohamed Elyounoussi, který vstřelil všechny tři branky Celticu. V domácí soutěži se přitom trefil v deseti zápasech jen jednou. V Premiership je nejlepším střelcem našeho soupeře Albian Ajeti s pěti góly. V posledních třech duelech Celticu se do branky postavil Scott Bain, který dostal přednost před letní posilou Vasiliosem Barkasem.
Sparta hrála se Celticem přípravný zápas v lednu 2015. Tehdy i díky brankám Bořka Dočkala a Ládi Krejčího vyhrála 3:2. Podruhé se oba týmy utkaly v červenci 2018 a Sparta v přípravě prohrála 0:1.

Veletržní pohár - 1970

Sparta – Dundee United 3:1 a 0:1
Utkání na Letné nebylo zdaleka tak snadnou záležitostí, jak by snad napovídalo vítězství o dva góly. Sparta se dostala do vedení v 19. minutě gólem Vrány, hosté ale o šest minut později vyrovnali na 1:1. V 71. minutě nám vrátil vedení Jurkanin, který těsně před koncem zápasu vstřelil třetí gól. Jak se později ukázalo, vlastně tím rozhodl o postupu do třetího kola.
V Dundee šli domácí za vítězstvím doslova jako buldoci, a navíc zhruba po půlhodině hry Sparta inkasovala gól z jasného ofsajdu. Naštěstí už další gól Skotové nedali a Sparta mohla oslavit postup do třetího kola.

Liga mistrů - 1991

Sparta – Glasgow Rangers 1:0 a 1:2 po prodl.
Další souboj z legendárního nultého ročníku Ligy mistrů 1991/92, ve kterém Sparta dokráčela až k celkovému třetímu místu. V prvním kole určil los Spartě mnohonásobného skotského šampiona. Pražské utkání rozhodl jediný gól. Jiří Němec ve 20. minutě přesným obloučkem překonal brankáře hostů.
Do Skotska přijela Sparta podle domácích fanoušků v roli outsidera a podle nich bylo jen otázkou, jak vysoko prohraje. Brzy po přestávce se sice domácí ujali vedení, ale do konce zápasu už svůj náskok nezvýšili, a tak se muselo prodlužovat. Už v šesté minutě prodloužení Skotové skórovali podruhé. Sparta se vrhla do útoku a po dalších pěti minutách vstřelil gól Horst Siegl. Sparta závěrečný tlak přečkala a postoupila do druhého kola.

Pohár vítězů pohárů - 1992

Sparta – Airdrieonians 1:0 a 2:1
Sparta odjížděla do Skotska s cílem zajistit si co nejlepší pozici do odvety, a to se po velké bitvě podařilo skvěle. V 89. minutě vstřelil jediný gól utkání Jan Sopko.
Na úvod domácí odvety sparťani neproměnili několik šancí. Po půlhodině hry se ale trefili Vrabec a Vonášek. Skotové korigovali brankou deset minut po přestávce. Sparta už si ale postup do druhého kola soutěže pohlídala.

Pohár UEFA - 2006

Sparta – Heart of Midlothian 2:0 a 0:0
První zápase se hrál na půdě našeho soupeře a proti Spartě se tehdy postavil Roman Bednář. Spartu poslal do vedení ve 34. minutě Kolář. Skoty dlouho držel nad vodou gólman Gordon. S pokusem Matušoviče dvacet minut před koncem už si ale neporadil. Sparta si tak do domácí odvety vezla velice dobrý výsledek 2:0.
Na Letné se hrálo v nádherné sedmnáctitisícové divácké atmosféře. V první půli byla Sparta jasně lepší, ale ani ty největší gólové šance Pospěch n Šimák neproměnili a Kolář poslal míč do břevna. Skóre se v 90 minutách nezměnilo a Sparta postoupila do základní skupiny Poháru UEFA.

Další novinky