Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Pořád máme šanci

Tisková konference s trenérem Václavem Jílkem

Sdílet

Sparta nedovedla k vítězství dobře rozehraný zápas proti Trabzonsporu. Nad soupeřem vedla v prvním utkání třetího předkola 2:0, Turci ale v posledních minutách vyrovnali.

TISKOVKA | Trenér Jílek po remíze s Trabzonsporem

Trenére, čím si vysvětlujete průběh zápasu?
Udělali jsme dvě individuální chyby v posledních minutách. Myslím si, že bychom se měli bavit o devadesáti minutách a o velmi dobém výkonu Sparty. Myslím si, že po celý zápas jsme byli lepším týmem, bohužel jsme zklamali při řešení finální fáze. Měli jsme daleko více šancí, abychom utkání rozhodili a branek vstřelili daleko víc. Soupeř ukázal kvalitu. My jsme hráli hodně náročný způsob hry. Bohužel v posledních deseti minutách nám možná i trochu došly síly a udělali jsme dvě jednoduché chyby při bránění. Tu první při standardní situaci, tu druhou při té druhé gólové situaci. Chtěli jsme se odpíchnout do tréninkového procesu a naší účasti ve Spartě s tím, že chceme plánovat výkon a těžko ovlivníme samotný výsledek. Myslím si, že to kluci naplnili. Hráli jsme aktivní a kvalitní způsob hry proti kvalitnímu soupeři. Výkon byl plánovaný, podařený. Kazí to v postupové matematice dvě branky v posledních deseti minutách. To ale neznamená, že v tom dvojzápase je rozhodnuto.
Sparta i v minulých letech ztrácela zápasy v závěru. Cítil jste, že se to může stát?
Necítil. Budeme hledat důvody, proč ty dvě branky padly. Takticky jsme ty situace nedohráli. Nemyslím si, že by to souviselo s tím, že bychom se báli o výsledek nebo byli nekoncentrovaní. Udělali jsme chyby, které pramení z kvality hráčů. V prvním případě šlo o osobní bránění při standardce. Druhou branku jsem ještě neviděl, ale tam jsme ztratili kompaktnost v hlubokém bloku. Měli jsme devět lidí pod míčem a to by se nemělo stávat.
Co budete hráčům vyčítat v závěru?
Myslím si, že jsme byli ukvapení na poslední třetině hřiště nebo v přechodové fázi. S přibývajícím časem jsme možná byli zbytečně hektičtí. Při vedení 2:0 bylo dost prostoru a času, abychom zklidnili hru a připravili si situaci na ohrožení branky a neztráceli balony. To určitě nahrávalo soupeři. Tohle určitě klukům vyčítat budu. Do šancí jsme se dostali, ale zklamala nás koncovka. V minulých zápasech to byl Kozák, teď Benji nebo Michal Trávník, který měl tisíciprocentní šanci. Měli jsme lépe připravené šance než soupeř. Ten je ale dokázal proměnit, my ne. Schází nám lepší řešení ve finální fázi.
Přemýšlel jste, jak pomoci psychicky Trávníkovi?
Dnes jsme ho dali do utkání s tím, že má velký potenciál. Je schopen pracovat pro mužstvo, napadat a má také velký fyzický potenciál. Zatím se mu nedaří, jak by si představoval. I my máme vyšší očekávání. Pořád to vidím v kontextu celého roku. To znamená, začátkem ledna se zranil, vypadl na čtyři měsíce a pozvolna se do toho dostával už v Jablonci. My ho vzali s nějakou vizí. Potenciál prokázal hlavně na podzim roku 2018. Je to o práci a o sebevědomí určitě také. Kapacitu má a my ji musíme rozvíjet. Zatím není tam, kde může být a kde ho chceme mít. Neřešíme to formou individuálních pohovorů. Hráč pracuje výborně a já věřím, že se do toho s přibývajícím časem dostane.
Nezdá se vám, že mužstvu chybí lídr, který by ukočíroval za stavu 2:0 tým?
Já bych hráčům vyčítal, pokud by branky padly po dvou brejkových situacích. První branka padla ze standardky do připravené obrany po faulu, který možná ani nebyl. To ale není podstatné. Branka na 2:2 padla také do postavené obrany. Nebylo to tak, že bychom byli špatně postavení. Soupeř ani neměl tolik situací. Myslím si, že směrem dozadu jsme byli celou dobu kompaktní. Zbytečně jsme ztráceli míče. Neměli jsme spěchat a naopak podržet balon v útočné fázi. I Kanga v situacích má finální myšlenku. Za tohoto stavu by možná chtělo, aby někdo zavelel. My jsme se o to z lavičky snažili. Přišlo mi, že jsme chtěli za každou cenu přidat další branku.
Jak moc nám chyběli diváci? Myslíte, že bychom s jejich podporou zápas dotáhli k vítězství?
Nevím. Nedokážu posoudit, jak by to vypadlo s diváky. Určitě by to hráčům pomohlo. Mohlo by jim to přinést rezervoár sil. Pro mě to bylo strašné. Fouklo se do píšťalky a já jsem z toho měl úplně šílené pocity. Říkal jsem si, jak se ten zápas bude odehrávat. Atmosféra byla horší, než jsem očekával. Dopadlo to na mě. Hrát fotbal bez diváků je hrozné. To se nedá přirovnat ani k přípravě. Je to mezinárodní utkání a na mě to tak ani nepůsobilo. Nedokážu odpovědět, jak by to dopadlo bez diváků.
Jak jste viděl první inkasovanou branku?
Já se na to musím podívat. Můžeme se o tom bavit, ale nechci dělat unáhlené závěry a na někoho svalovat vinu. Pro mě je nepochopitelný způsob zakončení. Trefil to nádherně, to ano. Ale na takovou střelu potřebuje čas. Musí se přizpůsobit letu míče a srovnat se. Nebyl tam žádný tlak na toho střílejícího hráče.
Jak obstál podle vás při evropské premiéře Ladislav Krejčí?
Já bych řekl, že to bylo možná jeho nejlepší zápas. Jeho výkon byl hodně kompaktní. Předchozí zápas měl pasáž, kdy zahrál velmi dobře a pak zase měl nějaký nedůraz. Dneska hrál s velkým přehledem, nepanikařil a nepoztrácel zbytečně míče. Za mě určitě obstál.
Soupeři se povedla střídání. Vy jste si je nechal až na konec. Nenastal tam fyzický deficit?
My jsme nechtěli střídat. Možná nám v závěru už trochu docházely síly. Hložek nám onemocněl, Juliš hrál předevčírem na Bayernu přípravný zápas, Karlsson týden netrénoval. Pak už jsme měli jen Dávida Hancka a stopery. My jsme potřebovali oživit střed hřiště, ale typologie hráče nám scházela. Museli jsme Trávníka vytáhnout do pozice pravého záložníka. Možná to byl faktor, který by nám pomohl. Není to výmluva. Přisuzuji to tomu, že nám možná v závěru došly síly. Soupeř ale v posledních deseti minutách neměl pět šancí. My jsme byli dobře postavení, ale zachovali jsme se špatně takticky. Ale může to samozřejmě souviset s únavou. Špatné taktické rozhodnutí může souviset s únavou.
S jakou strategií půjdete do kabiny?
Měl jsem strašně dobrý pocit, když jsem přišel do kabiny. Kanga stál před kabinou, povzbuzoval mě, realizační tým i hráče s tím, že to je poločas. Má naprostou pravdu. Když zápas skončil za stavu 2:2, tak jsem byl obrovsky zklamaný. Přišlo mi, že nám utekl zápas, který se snad takhle ani nedal ztratit. V postupové matematice naše pozice výrazně oslabila. Na druhou stranu je to pořád remízový stav. My si uvědomujeme, že musíme dát branku. Způsob hry, který jsme zvolili, byl správný. Pokud se dokážeme vyrovnat s bouřlivým prostředím a s předpokládanou vyšší kvalitou soupeře, zůstaneme u aktivní hry a budeme efektivní, tak máme pořád šanci.
1 / 91

Další novinky