Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Představení soupeře: Baník Ostrava

MOL Cup bude posledním soutěžním zápasem roku 2022

Sdílet

Mistrovství světa v Kataru způsobilo, že už krátce po polovině listopadu končíme podzimní část sezony. Tu uzavřeme osmifinálovým duelem domácího poháru na hřišti Baníku Ostrava. Pojďme si tedy našeho tradičního soupeře trochu proklepnout.
Když jsme se 17. září s Baníkem utkali, stál ještě na jeho lavičce bývalý kouč Sparty Pavel Vrba. Ostrava si z Letné odvezla bod za remízu 1:1. Neuplynul pak ani měsíc a trenérem Baníku se stal jiný Pavel se sparťanskou minulostí – Hapal.
S nadsázkou se dá říct, že Ostrava pod jeho vedením v lize vymýtila utkání s nulou. Slovácko a Bohemians porazila 3:1, Bohemians v posledním ligovém duelu podzimu 4:1. Všechna utkání hrál Baník doma. S porážkou 1:3 naopak Ostrava odešla z venkovních soubojů s Plzní a Slavií.
Nejlepším ligovým střelcem našeho soupeře je s pěti góly Ladislav Almási. Nejvíc asistencí (7) nastřádal Nemanja Kuzmanović. Gólman Jan Laštůvka vychytal čisté konto třikrát, pro zajímavost jen jednou z toho bylo vítězství (3:0 proti Pardubicím).
Zatímco Sparta má v poháru za sebou jediný duel (6:1 v Domažlicích), Baník už musel zdolat soupeře dva. Zejména v prvním případě je slovo zdolal na místě. Ještě pod trenérem Vrbou hrál Baník po základní hrací době v Kroměříži 3:3. Zápas pak rozhodly až pokutové kopy. Ve Velvarech už mužstvo vedl Pavel Hapal a dovedl Baník k vítězství 2:0, kterého tým dosáhl dvěma góly v druhém poločase.
S Baníkem jsme se od roku 1993 v domácím poháru utkali celkem osmkrát. Pětkrát Sparta vyhrála, třikrát odešla na Letné poražena a dvakrát to bylo po penaltách, jednou po prodloužení. S Baníkem se po poslední čtyři ročníky v MOL Cupu střetneme už potřetí. Oba poslední duely skončily na Letné naším postupem. V Ostravě se představíme v poháru poprvé od sezony 1993/94. Tehdy tam Sparta zvítězila 2:0. Baník měl ještě status domácího týmu v roce 2004, tehdy mu Sparta ve finále na Strahově překazila šanci na zisk double.

Další novinky