Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
Novinky

Přestavba jižní tribuny nyní nebude realizována

Sparta informuje také o zahájení výstavby hotelu a o budoucí rekonstrukci budovy na Strahově

Sdílet

V prostorách tréninkového hřiště na Letné bude na základě platného stavebního povolení zahájena výstavba hotelového komplexu. * V první části roku 2020 budou podle aktuálních předpokladů započaty práce na přístavbě nového patra budovy v tréninkovém areálu na Strahově. * Vedení Sparty po posouzení studie přestavby jižní části stadionu rozhodlo, že přeměna na novou tribunu s administrativní budovou nebude nyní realizována.
Sparta informuje své fanoušky o podrobnostech, které se týkají všech tří projektů. Zejména téma možných úprav jižní tribuny (část stadionu za branou směrem k ulici Milady Horákové) výrazně rezonovalo v debatách mezi příznivci ACS a na fanouškovských fórech. Vedení klubu chce nyní směrem k fanouškům otevřeně komunikovat budoucnost těchto záměrů. 
Studie přestavby jižní tribuny
Vedení klubu v minulosti zadalo v rámci uvažovaného rozvoje GENERALI Areny k vypracování studii, která se zabývala vybudováním nové tribuny propojené s administrativním centrem. Po představení a vyhodnocení studie přijal management rozhodnutí projekt přestavby jižní tribuny dále nerozvíjet.
Hlavní důvody:
Snížení fanouškovského komfortu (zejména opěrné sloupy, omezující výhled z tribuny na hřiště).
Dočasné snížení kapacity stadionu po dobu provádění stavebních prací.
Příliš vysoká finanční náročnost.
Nutnost vytvoření nové mapy sektorů a umístění „kotle“ sparťanských ultras v zónách s nižší kapacitou.
„Téma přeměny jižní části stadionu není na stole. Pokud bychom takto výrazným způsobem zasahovali do prostor pro fanoušky, určitě bychom s nimi takovou problematiku v budoucnu řešili. V případě této studie jsme hledali cesty, jak přinést do klubu finanční prostředky jiným způsobem, než ze sponzoringu anebo dotací ze strany majitele,“ říká generální ředitel AC Sparta Praha František Čupr.
Výstavba hotelu na Letné
V týdnu před zápasem v Plzni byl z důvodu budoucí výstavby hotelového komplexu ukončen provoz tréninkového hřiště v areálu GENERALI Areny, A-tým bude k přípravě využívat plochy v tréninkovém centru na Strahově.
Už od začátku října budou v prostorách spodní hrací plochy na Letné probíhat přípravné a následně i stavební práce. Uvedení hotelu do plného provozu je naplánované na rok 2023.
S ohledem na výstavbu hotelu bude na konci října ukončen provoz rychlého občerstvení McDonald’s a v další fázi dojde k úpravám na vchodu číslo 1 z ulice Milady Horákové. O změnách v systému vstupu na stadion vchodem číslo 1 bude klub fanoušky informovat. Na žádnou z dalších částí stadionu nebude mít výstavba vliv, v GENERALI Areně bude A-tým nadále hrát všechna mistrovská utkání.
Projekt výstavby hotelového komplexu není součástí rozpočtu AC Sparta Praha fotbal, a.s. a jeho financování nemá negativní účinek na ekonomickou bilanci klubu. Naopak významný pozitivní vliv i s ohledem na pravidla UEFA Financial Fair Play měl prodej pozemků a jejich uvolnění pro developerský projekt.
Přístavba nového patra na Strahově
Vedení klubu dospělo k rozhodnutí modernizovat a rozšířit infrastrukturu na Strahově. V první části roku 2020 bude podle aktuálních předpokladů zahájena přístavba nového patra, budova v tréninkovém centru bude vyvýšena o jedno podlaží.
V těchto prostorách vznikne nové zázemí zejména pro A-tým. Ten tak po dokončení rekonstrukce bude mít k dispozici moderní zázemí na úrovní vyspělých evropských klubů. Do dokončení rekonstrukce bude „áčko“ využívat funkční prostory, které byly renovovány a přizpůsobeny režimu A-týmu už v období před dvěma lety.
Provoz strahovského areálu bude v době výstavby omezen, nicméně vybrané mládežnické týmy budou pokračovat v tréninkovém a zápasovém režimu i po dobu rekonstrukce v areálu tréninkového centra. To se týká například B-mužstva, které bude nadále trénovat a hrát své zápasy na Strahově (v případě účasti v ČFL, pro druhou ligu by klub hledal jinou variantu).
V důsledku stavebních prací a omezeného režimu ve strahovském areálu nebude klub bohužel v roce 2020 organizovat další ročník Sparta Campu. Po dokončení přístavby nového patra bude populární projekt pro děti a mládež znovu obnoven.

Sdílet

    Další novinky