Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Příprava je krátká a o to náročnější

Kondiční trenér Tomáš Malý hostem podcastu Srdce ze železa

Sdílet

Kondiční trenér Tomáš Malý je jednou ze stálic v realizačním týmu Sparty. Jeho členem se stal už v sezóně 2011/2012 a od té doby se stará o fyzickou připravenost letenských hráčů. V dalším díle podcastu Srdce se železa přibližuje i to, jak se právě teď sparťané kondičně chystají na nadcházející sezónu.
Jak náročné soustředění právě hráči podstupují?
Když hráči po loňské sezóně odcházeli na dovolenou, obdrželi individuální tréninkové plány. Někteří se vrátili se zcela ideálními výsledky, u jiných bylo ještě potřeba se k ideálu dopracovat. Na přípravu jsme měli pět týdnů, což není moc, takže náročnost pro hráče byla poměrně vysoká. Další období, kdy bude moct zvyšovat kondici hráčů, bude za dlouho, protože následující sezóna bude delší. Proto je tahle příprava docela náročná.
Jak se liší příprava hráčů podle jejich pozice na hřišti?
Každý hráč má jiný pohybový profil z hlediska herního postu. Víme, že pokud chceme konkurenceschopné krajní hráče, tak musejí mít vysokou odolnost, kapacitu plic a rychlost. Naopak středový hráč musí kromě fotbalové šikovnosti být agresivní, dostupovat soupeře a být soubojový. Obecně se ale fotbal hodně atletizuje, to vidíte třeba na mistrovství světa. Všichni útočí a všichni brání.
V minulé sezóně se objevovaly spekulace o tom, že sparťané nejsou dostatečně kondičně připraveni. Řešili jste to?
Udělali jsme si tehdy analýzy ze zápasů i s tréninků a nakonec jsme hráče poslali i na speciální testy. V nich museli v přetížení zvládat náročné úseky, neustále dokola. A výsledky byly velmi příznivé, takže nás to utvrdilo v tom, že kondicí to nebylo. Samozřejmě, že velkou roli hraje i psychika, a když se nedaří, hráč nemusí působit ideálně ani kondičně.
Celý rozhovor s Tomášem Malým si poslechněte ZDE.

Další novinky