Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeMuži A

Sparta ve Vídni neudržela vedení

Porážka 1:2 na úvod druhého předkola Ligy mistrů

Sdílet

Sparta má za sebou první zápas nové sezony. Druhé předkolo Ligy mistrů na hřišti Rapidu Vídeň rozehrála dobře a brzy se ujala vedení. Domácí ale dokázali ve druhé půli průběh utkání otočit.
Trenér Sparty Pavel Vrba poslal na stopery dvojici Štetina, Hancko. Letní posila Casper Højer zaujala levý kraj defenzivy. V záloze nastoupili oba Ladislavové Krejčí, v útoku pak Adam Hložek.
Na stadionu vládla ještě před výkopem elektrizující atmosféra, kterou už na fotbale pomalu ani nepamatujeme. Na stadionu bylo 19 500 fanoušků.
Sparta byla od úvodu aktivní a příznivci Rapidu to doprovázeli mohutným pískotem. Hned ve třetím minutě je pořádně zchladili hráči v rudém. Dočkal rozehrál přímý kop na krátko a následně posadil skvělý centr na hlavu LK37, který zamířil přesně k levé tyči.
O šest minut později na druhé straně Nita lapil střelu z kopačky Araseho v našem vápně.
V 11. minutě mohla Sparta podruhé udeřit. Wiesner se prohnal na pravém křídle, centroval do vápna, kde zakončoval Laco Krejčí. Bohužel byla jeho střela zblokována.
O osm minut později po centru z levé strany hlavičkoval domácí Ullmann. Nita jeho pokus chytil. Sparťanský gólman se pak musel pořádně vytáhnout ve 26. minutě. Ljubičić využil toho, že sudí neodpískal faul a vypálil z dálky. Florin ale jeho střelu fantasticky levačkou vytáhl mimo bránu.
Další velkou šanci měla Sparta. Ve 37. minutě se po přihrávce Vindheima přes stopery protáhl až do vápna Tomáš Wiesner. Bohužel jeho střelu vyrazil gólman Strebinger. Do kabin se tak šlo za stavu 1:0 pro Spartu.
Ve druhé půli měli sparťané za zády k prasknutí naplněnou tribunu skalních fanoušků Rapidu, která domácí mohutně táhla kupředu.
V 54. minutě po centru ze strany Nita pohotově zasáhl proti zakončení patičkou v podání Ercana Kary. Hned poté mohla udeřit Sparta. Pavelka vybojoval míč pro Højera, ten odcentroval do vápna a Laca Krejčího dělil na malém vápně od balonu jen kousek.
V 63. minutě měl Knasmüller na hraně vápna prostor ke střele. Zvolil technické řešení a bylo dopředu jasné, že se pokus se snese do horního rohu branky. Nita byl bez šance zasáhnout.
O sedm minut později to bylo ještě horší. Střelec první branky si naběhl na malé vápno, našel si centr Ljubičiće a Rapid otočil skóre.
V 78. minutě hlavičkoval Adam Hložek po rohovém kopu těsně vedle levé tyče.
Šest minut před koncem Hložek upaloval na bránu a domácí zadák ho ve vyložené šanci zatahal za dres. Sudí ponechal výhodu. Z akce nakonec nic nebylo. A to ani karta.
Sparta tak prohrála ve Vídni 1:2. Odveta se hraje ve středu 28. července na Letné. Od této sezony už neplatí pravidlo o zvýhodnění gólu na hřišti soupeře.
1 / 70
SK Rapid Vídeň – AC Sparta Praha 2:1 (0:1)
Góly: 3. LK37 – 63. a 71. Knasmüller. ŽK: Ullmann, Wimmer, Stojković – Štetina, Hancko. Rozhodčí: Gözübüyük – Balder, Bluemink (všichni Nizozemsko).
Rapid: Strebinger – Stojković, Hofmann, Wimmer, Ullmann – Arase (64. Fountas), Ljubičić, Petrović (73. Grahovac), Grüll – Kara, Knasmüllner (87. Schick).
Sparta: Nita – Vindheim, Štetina, Hancko, Højer – Wiesner (83. Karlsson), Pavelka, LK37, Dočkal (83. Karabec), Laco Krejčí (70. Pešek) – Hložek.

Další novinky