Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyŽeny A

Sparťankám skončila zimní příprava

Shrnutí přípravy, hodnocení posil, preview prvního jarního duelu

Sdílet

Během dvouměsíční zimní přípravy sparťanské fotbalistky sehrály čtyři zápasy s bilancí dvou výher, jedné remízy a jedné prohry. „Přístup všech hráček byl během přípravy velmi dobrý. Odehrané zápasy nám ukázaly spoustu pozitivních věcí. Ale ukázalo nám to i chyby, které se snažíme odstranit a pracovat na nich, abychom byli silnější a lepší,” hodnotí uplynulé období asistent trenéra A-týmu žen Alexandr Samuel.
V zimní přípravě naskočila znovu do zápasového rytmu Petra Vyštejnová, která se na fotbalové trávníky vrací po porodu. „Trénovala nejprve individuálně, přišla připravená dobře. Hráčka jako ona se nám do družstva hodí svým přístupem a zkušenostmi. Dobrým mluvením a organizací týmu dodává sílu. Musí se ještě sžít s herní praxí, určitě je to však hráčka, která tým posílila a zkvalitnila,” komentuje návrat dvaatřicetileté Vyštejnové Samuel.  
Další posilou je americká forvardka Alyssa Frazier. Společně s Vyštejnovou svými góly pomohly porazit St. Pölten 2:0. „Určitě se jeví dobře po fyzické, běžecké stránce. S naším herním systémem se ještě musí sžít, je tu teprve krátce, ale je v ní hodně pozitivního. Je to kvalitní posila, je schopna vytvořit konkurenci v týmu a pomoct tak k dobrým výkonům a výsledkům,” myslí si trenér Samuel.  
A co nová golmanka Sydney Schneider? „V zimní přípravě odchytala dva zápasy. Je to snaživá, dobrá brankářka. A když si naše brankářky vzájemně pomůžou, tak mohou vytvořit velmi kvalitní sekci, kde se každá bude zlepšovat.” Do jara jde Sparta s trojicí Schneider-Kožuriková-Chládeková. Po zranění se navíc vrací ještě Vaníčková.  
Se dvěma góly je nejlepší střelkyní zimní přípravy Amber Tripp. „V týmu už se adaptovala, je poctivá, kvalitně trénuje a pracuje na sobě ještě individuálně. Je třeba říct, že se na akcích vedoucím ke gólům podílelo větší množství hráček a ona to vždy dobře zakončila. Takto po vzájemné spolupráci vypracované góly jsou zásluhou celého týmu a v dané chvíli je tak vlastně skoro jedno, kdo góly dává, důležité je, že to přináší dobré výsledky,” říká Samuel.
Jaro vypukne v Liberci
Přípravné období je nyní u konce, začíná ostrá fáze druhé poloviny sezony. V prvním jarním soutěžním zápase se sparťanky představí v Liberci - Doubí, půjde o čtvrtfinále domácího poháru proti tamnímu Slovanu.  
V posledním soutěžním zápase (v prosinci loňského roku) Slovaňačky v Doubí porazily úřadující slávistické mistryně 2:1. Přes zimu se navíc ještě Liberec posílil o Annu Šubrtovou, která pod Ještědem stráví zbytek sezony na hostování právě ze Sparty. Dále v Liberci hostují také Kateřina Bužková s Karolínou Křivskou. Nejlepší střelkyní týmu je exsparťanka Michaela Harvilová, v počtu vychytaných nul zase ligové scéně vévodí Ivana Pižlová, další nedávná členka ACS.  
Sečteno podtrženo, svěřenkyně Petra Myslivce nebudou lehkým protivníkem. „Bude to kvalitní a těžký zápas, který nám ukáže, jak jsme se přes zimu připravili. Myslím si, že připravení jsme a že tu dobrou, tvrdou a náročnou práci zúročíme v jarní části sezony a potvrdíme to výsledky a kvalitním herním projevem,” uzavírá Alexandr Samuel.
Čtvrtfinále Poháru FAČR: FC Slovan Liberec – AC Sparta Praha
3. 3. 2023, 18:30 – UMT Doubí 
Rozhodčí: Trojan – Barcuch, Šnýdl 
Zápasy zimní přípravy 2023 

21. 1., Skalica (SVK)
Sparta vs. Ferencváros Budapešť 2:1

Branky: Cvrčková, Polcarová 
28.1., Pohořelice 
Sparta vs. St. Pölten 2:0  
Branky: Frazier, Vyštejnová 
4.2., Nový Šaldorf 
Sparta vs. ETO Györ 1:1 
Branka: Tripp 
8. 2., TCM Strahov
Sparta vs. GKS Katowice 1:3 

Branka: Tripp 

Další novinky