Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
Novinky

Sparťanská akademie mezi evropskou elitou

Sparta má osmou nejúspěšnější akademií v Evropě

Sdílet

Strahovská mládežnická akademie Sparty patří mezi deset nejlepších v celé Evropě. Vyplývá to z čerstvé studie Fotbalové observatoře CIES!
Fotbalová observatoř CIES zveřejnila čerstvou statistiku, která znázorňuje, jak si vedou klubové mládežnické akademie napříč jednatřiceti evropskými zeměmi. Měřítkem úspěšnosti je počet hráčů, kteří hrají nejvyšší soutěž v těchto zemích.
Sparta se podle tohoto kritéria umístila na osmém místě, těsně za Realem Madrid. V nejvyšších evropských soutěžích hraje celkem 52 fotbalistů, kteří prošli naší akademií.
A mezi takovouto konkurencí si našel své místo i náš klub! Sparta Praha se v žebříčku umístila na 8. místě s 52. vychovanými hráči, kteří v současné době působí v nejvyšších ligách na starém kontinentě. Mezi nejznámější odchovance naší akademie patří Patrik Schick, Pavel Kadeřábek, Ladislav Krejčí či Jakub Brabec. Přímo v kádru A týmu v současné době z našich odchovanců působí Martin Frýdek, Michal Sáček, Matěj Pulkrab, David Bičík, Tomáš Wiesner a Václav Drchal!
Nejúspěšnější akademii podle měřítek observatoře CIES má nizozemský Ajax Amsterdam, kterému v nejvyšších soutěžích po Evropě hraje 77 fotbalistů. O druhé místo se se 69 hráči dělí Partizan Bělehrad a Dynamo Kyjev.
Deset nejlepších mládežnických akademií v Evropě:
  1. Ajax                                 77 odchovanců
  2. Dynamo Kyjev                   69 odchovanců
  3. Partizan Bělehrad               69 odchovanců
  4. Dinamo Záhřeb                66 odchovanc
  5. Crvená Zvezda 61 odchovanců
  6. Sporting Lisabon              58 odchovanců
  7. Real Madrid                      53 odchovanců
  8. AC Sparta Praha               52 odchovanců
  9. FK Dinamo Minsk             50 odchovanců
  10. Hajduk Split                       50 odchovanců

Sdílet

    Další novinky